SIAPAKAH ALLAH?

Page 3 of 29 Previous  1, 2, 3, 4 ... 16 ... 29  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  tok janggut on Thu Jan 01, 2009 10:27 am

Salam,

mungkin tahu, tapi belum kenal.

tok janggut

Jumlah posting : 31
Registration date : 2009-01-01

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  tok janggut on Thu Jan 01, 2009 10:27 am

Salam,

mungkin tahu, tapi belum kenal.

tok janggut

Jumlah posting : 31
Registration date : 2009-01-01

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  mek on Thu Jan 01, 2009 12:24 pm

tok janggut wrote:Salam,

mungkin tahu, tapi belum kenal.
errr apa yg tok tahu & kenal?

mek

Jumlah posting : 267
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  tok janggut on Thu Jan 01, 2009 4:24 pm

Saya tahu Allah tapi saya belum mengenalinya.

tok janggut

Jumlah posting : 31
Registration date : 2009-01-01

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  mek on Thu Jan 01, 2009 4:50 pm

tok janggut wrote:Saya tahu Allah tapi saya belum mengenalinya.
apa yg tok tahu tentang Allah & apa category yg tok gunakan yg boleh diklasifikasikan sebagai kenal? confused

mek

Jumlah posting : 267
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  tok janggut on Thu Jan 01, 2009 5:14 pm

ALLah atau Alif lam lam ha... saya tahu itu allah, tapi saya tak mengenalinya.

tok janggut

Jumlah posting : 31
Registration date : 2009-01-01

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  zali on Thu Jan 01, 2009 7:22 pm

tok janggut wrote:ALLah atau Alif lam lam ha... saya tahu itu allah, tapi saya tak mengenalinya.

saya macam tahu dan kenal allah
tapi kalau ditanya 'apa yang awak tahu dan kenal?
'entah...saya pun tak tahu dan kenal apa yang saya tahu dan kenal
tapi saya tahu dan kenal la...

zali

Jumlah posting : 282
Registration date : 2008-12-09

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  beruk on Thu Jan 01, 2009 9:09 pm

Bagi saya biarlah tuhan tu bernama apa pun..ALLAH ker, Jesus ker,

bagi saya ternyata Tuhan tu memang mau cari kerja, "tarak kerja, mau cari kerja"...

Bukankah lebih baik tuhan duduk goyang kaki shj?? buat apa cipta itu , cipta ini...uji itu, uiji ini..
last2 mau humban itu org kasi masuk neraka, kasi ini orang masuk syurga??

memang tuhan mau cari kerja betul...tak reti duduk diam2 Basketball Basketball

beruk

Jumlah posting : 303
Registration date : 2008-12-30

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  Merpati Putih on Fri Jan 02, 2009 12:14 am

beruk wrote:Bagi saya biarlah tuhan tu bernama apa pun..ALLAH ker, Jesus ker,

bagi saya ternyata Tuhan tu memang mau cari kerja, "tarak kerja, mau cari kerja"...

Bukankah lebih baik tuhan duduk goyang kaki shj?? buat apa cipta itu , cipta ini...uji itu, uiji ini..
last2 mau humban itu org kasi masuk neraka, kasi ini orang masuk syurga??

memang tuhan mau cari kerja betul...tak reti duduk diam2 Basketball Basketball

sdr,
Tuhan tu macam dedalu jer, menumpang kat 'Insan'... Kalau dia 'TUHAN' tentu dia ni ta' yah na' buat kerja.. kalau tuhan macam ni kita masukan jer ke tong sampah, kita cari jer 'Tuhan' lain, itu pun kalau dapat jumpa.. agak2nya bolih ker jumper?

syurga dan neraka tu bukan ada pun.. kalu ad pun tuhan sendiri yang masuk.. lantak lah dia.

Tuhan yang berdiri dan terperi ni jer yang sebuk2, tak bolih dok diam, sebab dia tak nampak dirnya 'sentiasa' dok diam. Kalau dia faham sentiasalah dia dalam keaadaan diam. 'Aku sendiri tak faham apa yang Aku katakan..kerana Aku sedang bermimpi di siang hari kot'.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  rodziramli on Wed Jan 07, 2009 2:03 am

sori ganggu,seronok lak tengok korang nak cari Allah.
aku tak tau ape-ape pon.nak numpang je.mane tau bleh jumpa Allah..

rodziramli

Jumlah posting : 75
Registration date : 2008-12-02

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  Merpati Putih on Wed Jan 07, 2009 10:24 am

rodziramli wrote:sori ganggu,seronok lak tengok korang nak cari Allah.
aku tak tau ape-ape pon.nak numpang je.mane tau bleh jumpa Allah..

Allah tu bolih ker dicari2 ? Tuhan tu dah hilang kemana? confused

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  negro41 on Wed Jan 07, 2009 11:31 pm

Merpati Putih wrote:
rodziramli wrote:sori ganggu,seronok lak tengok korang nak cari Allah.
aku tak tau ape-ape pon.nak numpang je.mane tau bleh jumpa Allah..

Allah tu bolih ker dicari2 ? Tuhan tu dah hilang kemana? confused

Nak cari tuhan ni nak guna radar ke?...kalau iklan TV3 dalam rancangan Jejak Kasih boleh tak bounce

negro41

Jumlah posting : 115
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  rodziramli on Wed Jan 07, 2009 11:51 pm

salah ayat ke? nak mengenal tuhan.. Razz

rodziramli

Jumlah posting : 75
Registration date : 2008-12-02

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  Merpati Putih on Wed Jan 07, 2009 11:55 pm

rodziramli wrote:salah ayat ke? nak mengenal tuhan.. Razz

Ta' salah, kalau nak mengenal. 'Salah' kalau dah kenal. Twisted Evil

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  beruk on Thu Jan 08, 2009 12:08 am

rodziramli wrote:salah ayat ke? nak mengenal tuhan.. Razz


tak nak mengenal Tuhan mcm mana nak cinta Tuhan.. tongue tongue

beruk

Jumlah posting : 303
Registration date : 2008-12-30

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  rodziramli on Thu Jan 08, 2009 12:44 am

tu la pasal,nak kena kenal.tapi camane nak ngenal?mesti ada caranye.. Crying or Very sad

rodziramli

Jumlah posting : 75
Registration date : 2008-12-02

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  zali on Thu Jan 08, 2009 9:33 am

cakapnya senang...kenal diri kenal la tuhan...

rodziramli wrote:tu la pasal,nak kena kenal.tapi camane nak ngenal?mesti ada caranye.. Crying or Very sad

zali

Jumlah posting : 282
Registration date : 2008-12-09

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  mek on Thu Jan 08, 2009 10:01 am

apa kaitannya tuhan dgn diri pulak ehh? Basketball

mek

Jumlah posting : 267
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  rodziramli on Thu Jan 08, 2009 11:37 am

aku penah dengar..
mengenal daku tuhan dengan tuhan.kalau tak silap la.. confused

rodziramli

Jumlah posting : 75
Registration date : 2008-12-02

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  Merpati Putih on Thu Jan 08, 2009 12:54 pm

rodziramli wrote:aku penah dengar..
mengenal daku tuhan dengan tuhan.kalau tak silap la.. confused

Kalu ta' ada 'DAKU', bila lak ada TUHAN? Tuhan tu kan terbit dari 'DAKU'. Evil or Very Mad Evil or Very Mad ish.. ish.. ish

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  rodziramli on Thu Jan 08, 2009 11:43 pm

ditilkan tok.. Neutral

rodziramli

Jumlah posting : 75
Registration date : 2008-12-02

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  Merpati Putih on Fri Jan 09, 2009 12:10 am

rodziramli wrote:ditilkan tok.. Neutral

ALLAH ERTINYA 'TUHAN'. TUHAN ertinya yang 'MAHA BERKUASA', MAHA MENGETAHUI, MELIHAT, MENDENGAR,.. Dan KEMAHA2AN NYA. Dan sifat2 ini berkehendakan sifat 'HAYAT'.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  beruk on Fri Jan 09, 2009 12:19 am

Merpati Putih wrote:
rodziramli wrote:ditilkan tok.. Neutral

ALLAH ERTINYA 'TUHAN'. TUHAN ertinya yang 'MAHA BERKUASA', MAHA MENGETAHUI, MELIHAT, MENDENGAR,.. Dan KEMAHA2AN NYA. Dan sifat2 ini berkehendakan sifat 'HAYAT'.

adakah Tuhan juga berkehendakan sifat2 spt seorang manusia yg berkuasa?? umpamanya

marah, suka diambil hati, prejudis, ingin ditaati oleh hamba2nya...itukah tuhan dr perspektif anda??

beruk

Jumlah posting : 303
Registration date : 2008-12-30

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  Merpati Putih on Fri Jan 09, 2009 12:43 am

adakah Tuhan juga berkehendakan sifat2 spt seorang manusia yg berkuasa?? umpamanya

marah, suka diambil hati, prejudis, ingin ditaati oleh hamba2nya...itukah tuhan dr persepsi anda??

Persepsi ini teracu dari isyarat2 retorik haiwaniyah, ianya bukan kesaksian realiti. Tuhan cuma bersifat dedalu yang menumpang di minda. Setiap kehadiran cuma bersifat gelombang perasaan semata2. Di kamar ini dimanakah perasaan marah, suka ambil hati, ingin ditaati olih hamba2nya ??.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  rodziramli on Fri Jan 09, 2009 1:02 am

bukan ke tuhan mahu dikenali? scratch

rodziramli

Jumlah posting : 75
Registration date : 2008-12-02

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  Sponsored content Today at 5:53 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 29 Previous  1, 2, 3, 4 ... 16 ... 29  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum