SIAPAKAH ALLAH?

Page 2 of 29 Previous  1, 2, 3 ... 15 ... 29  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  negro41 on Sat Dec 20, 2008 10:37 pm

5 . RuH al quddus ( Kristian ) affraid Alam Al Quddus.. Suspect

negro41

Jumlah posting : 115
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  Merpati Putih on Sat Dec 20, 2008 10:43 pm

negro41 wrote:5 . RuH al quddus ( Kristian ) affraid Alam Al Quddus.. Suspect

Tetapi tak ada yang menceritakan tentang kesemua nama2 ni adalah 'bererti' 'MINDA'/ Alam AL QUDDUS.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  nackea on Sun Dec 21, 2008 11:29 pm

Merpati Putih wrote:
negro41 wrote:Tuhan tu jangan disumpit , akibat sumpitan tok tu , akan menimbulkan masaalah , iaitu tiada siapa yang hendak mengatakan ada nya Tuhan Very Happy


Kalau disumpitpun apa salahnya, kan bagus terus fana' dialam 'zat kedirian', lagipun bukan ada 'KEMATIAN". Ader percaya ke?

Kalau d sumpitpun boleh kena ka ? Buatnya tuhan tu transparent camner ? rabbit

nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  negro41 on Sun Dec 21, 2008 11:38 pm

nackea wrote:
Merpati Putih wrote:
negro41 wrote:Tuhan tu jangan disumpit , akibat sumpitan tok tu , akan menimbulkan masaalah , iaitu tiada siapa yang hendak mengatakan ada nya Tuhan Very Happy


Kalau disumpitpun apa salahnya, kan bagus terus fana' dialam 'zat kedirian', lagipun bukan ada 'KEMATIAN". Ader percaya ke?

Kalau d sumpitpun boleh kena ka ? Buatnya tuhan tu transparent camner ? rabbit

Kalau yang disumpit adalah Tuhan yang bernama Allah , 100% boleh kena , tapi kalau disumpit pada Tuhan yang Laisa , tak kena lah bounce

negro41

Jumlah posting : 115
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  Merpati Putih on Mon Dec 22, 2008 3:23 am

nackea wrote:Kalau d sumpitpun boleh kena ka ? Buatnya tuhan tu transparent camner ? rabbit

Kita hanya bolih menyumpit hijab2, 'itu pun kalau ada'. sumpit pun entah kemana !!! affraid

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  Merpati Putih on Mon Dec 22, 2008 3:30 am

negro41 wrote:Kalau yang disumpit adalah Tuhan yang bernama Allah , 100% boleh kena , tapi kalau disumpit pada Tuhan yang Laisa , tak kena lah bounce

101% laisia kamislihi syaiun, yang tinggal cerita2 '0' bolih ler. santa Happy Chrimas is coming, menarilah ikut tune.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  negro41 on Wed Dec 24, 2008 4:29 am

Asal Tuhan itu tiada bernama, tiada berhuruf, tiada bersuara, bukan cahaya, bukan benda, dan bukan materi, bukan dzat, bukan sifat, bukan asma, dan bukan af’al.
Bukan Allah, bukan Muhammad, bukan Adam, dan bukan semua-semuanya.
Pada penghujung perjalanan, semua itu hanya sebutan dan akuan saja adanya. Jika demikian siapa yang ada?

negro41

Jumlah posting : 115
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  mek on Wed Dec 24, 2008 8:55 am

tiada siapa yg ada kecuali yg tiada yg maha ada Sleep Sleep

mek

Jumlah posting : 267
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  ferolled on Wed Dec 24, 2008 12:04 pm

negro41 wrote:Asal Tuhan itu tiada bernama, tiada berhuruf, tiada bersuara, bukan cahaya, bukan benda, dan bukan materi, bukan dzat, bukan sifat, bukan asma, dan bukan af’al.
Bukan Allah, bukan Muhammad, bukan Adam, dan bukan semua-semuanya.
Pada penghujung perjalanan, semua itu hanya sebutan dan akuan saja adanya. Jika demikian siapa yang ada?
-

-0-

ferolled

Jumlah posting : 253
Registration date : 2008-11-20

View user profile http://www.ondakompun.blogspot.com

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  nackea on Wed Dec 24, 2008 1:07 pm

mek wrote:tiada siapa yg ada kecuali yg tiada yg maha ada Sleep Sleep
Yg tiada itu sebenarnya ada Very Happy

nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  mek on Wed Dec 24, 2008 5:16 pm

nackea wrote:
mek wrote:tiada siapa yg ada kecuali yg tiada yg maha ada Sleep Sleep
Yg tiada itu sebenarnya ada Very Happy
ini barang yg buat semua manusia jadi mamong, mabuk, gila, isim dlm mencarinya affraid drunken drunken

mek

Jumlah posting : 267
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  Merpati Putih on Thu Dec 25, 2008 6:09 pm

mek wrote:ini barang yg buat semua manusia jadi mamong, mabuk, gila, isim dlm mencarinya affraid drunken drunken

Mencari benda yang dah 'tersedia ada', ism ler jadinyer. 'Adakah patut dia mencari kaldai yang sedang ditunggangi nyer?' Shocked Shocked

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  mek on Sat Dec 27, 2008 10:42 am

Merpati Putih wrote:
mek wrote:ini barang yg buat semua manusia jadi mamong, mabuk, gila, isim dlm mencarinya affraid drunken drunken

Mencari benda yang dah 'tersedia ada', ism ler jadinyer. 'Adakah patut dia mencari kaldai yang sedang ditunggangi nyer?' Shocked Shocked
manusia biasanya lupa pada yg terlalu hampir padanya, cth ... berapa banyak manusia yg berterimakasih pada tangannya yg selalu menyuap nasi kemulutnya, hidung yg dgnnya ia bernafas dll .. manusia ni nyanyuk rupanya Twisted Evil Evil or Very Mad Evil or Very Mad

mek

Jumlah posting : 267
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  nackea on Sat Dec 27, 2008 8:19 pm

mek wrote:
Merpati Putih wrote:
mek wrote:ini barang yg buat semua manusia jadi mamong, mabuk, gila, isim dlm mencarinya affraid drunken drunken

Mencari benda yang dah 'tersedia ada', ism ler jadinyer. 'Adakah patut dia mencari kaldai yang sedang ditunggangi nyer?' Shocked Shocked
manusia biasanya lupa pada yg terlalu hampir padanya, cth ... berapa banyak manusia yg berterimakasih pada tangannya yg selalu menyuap nasi kemulutnya, hidung yg dgnnya ia bernafas dll .. manusia ni nyanyuk rupanya Twisted Evil Evil or Very Mad Evil or Very Mad
Subhanallah !

nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  Merpati Putih on Sun Dec 28, 2008 7:41 pm

nackea wrote:.. manusia ni nyanyuk rupanya Twisted Evil Evil or Very Mad Evil or Very Mad
Subhanallah ![/quote]

Manusia lupa, yang dirinya sentiasa dalam keadaan fana'-Ketuhanan. cyclops

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  tok janggut on Thu Jan 01, 2009 12:40 am

Salam,
Apakah perlu kita mengenali Allah? Kalau perlu, untuk apa kita perlu mengenali Allah? Dalam Quran pun tak ada suruhan supaya mengenali Allah.

tok janggut

Jumlah posting : 31
Registration date : 2009-01-01

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  Saint Nicholas on Thu Jan 01, 2009 12:44 am

tok janggut wrote:Salam,
Apakah perlu kita mengenali Allah? Kalau perlu, untuk apa kita perlu mengenali Allah? Dalam Quran pun tak ada suruhan supaya mengenali Allah.

Shalom teman baru Tuk Janggut,

Kenalkan saya agamanya Kristen. Juga baru satu minggu di sini. Maafin saya mencelah... sebagai perkongsian.

Mengenal Tuhan itu supaya tidak tersalah sembah. Kalo dalam Islam ada diajarin dalam ilmu tauhid Sifat 20. Very Happy

Saint Nicholas

Jumlah posting : 95
Registration date : 2008-12-27

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  tok janggut on Thu Jan 01, 2009 12:54 am

Salam,

Apakah dengan mengenali Allah kita akan taat padanya? Kalau betul begitu kenapa Iblis tidak taat kepada Allah?

tok janggut

Jumlah posting : 31
Registration date : 2009-01-01

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  Saint Nicholas on Thu Jan 01, 2009 1:06 am

[quote="tok janggut"]Salam,

Apakah dengan mengenali Allah kita akan taat padanya? Kalau betul begitu kenapa Iblis tidak taat kepada Allah?[/quote

Saya kira begini bung....... Mengenal Allah itu tujuannya supaya tidak tersalah sembahan aja. Sembahan sudah betul sekalipun, tapi jika syariatnya (iaitu perintah dan larangan Sembahan itu) enggak dituruit, masih dikira tidak taat juga.

Sama seperti kita disuruh menghadap raja. Sebelum masuk ke istana, kita yang kampungan ini diajarin ulu caracara untuk mengenal raja. Maka orang tua ita pun mmemberitau: "Raja itu pakaiannya saorang aja yang berwarna kuning, lagi duduk di tengah-tengah dan diapit oleh dua pengawal bersenjatakan tombak. Selain itu semuanya tiak berpakaian warna kuning, tida duduk di tengah-tengah dan tidak diapait oleh pengawal." Makanya dengan ilmu ini kita boleh mengenal sang raja. Tapi orang yang tidak belajar ilmu ini, boleh jadi dia akan tersalah sembah lalu menganggap orang lain sebagai raja.

Yang itu sudah beres. masalahnya, syariat si raja tidak dipatuhinya. Ibnuya sudah berpesan, "Kalo masuk aja kamar utama raja bertakhta, musti tunduk kepala. jalan 20 langkah lalu sujud kepadanya."

Si anak pun pergi ke istana lalu masuk ke kamar sembahan. Terus dikenalnya raja yang mana satu. Malangnya dia tidak mengikut syraiat. Dia enggan nundukin kepalanya dan enggak mau sujud. Akibatnya dia tidak taat lalu dibuang negeri.

Jadinya, mengenal Allah tujuan utamanya ialah agar tidak tersalah sembahan, bukan bukti ketaatan. Sebab itu Iblis dihitung sebagai tidak taat walaupun mengenal Allah.

God Bless U. Very Happy

Saint Nicholas

Jumlah posting : 95
Registration date : 2008-12-27

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  tok janggut on Thu Jan 01, 2009 1:15 am

Salam,
Ada betulnyer juga kata-kata saudara itu. Sekarang, adakah saudara sudah mengenali dan mengetahui siapakah Allah itu?

tok janggut

Jumlah posting : 31
Registration date : 2009-01-01

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  Saint Nicholas on Thu Jan 01, 2009 1:22 am

tok janggut wrote:Salam,
Ada betulnyer juga kata-kata saudara itu. Sekarang, adakah saudara sudah mengenali dan mengetahui siapakah Allah itu?

Shalom tuan Janggut,

Gue? Gue udah kenal dan tahu sama Dia. Ngapain?
Anda sendiri gimana? Sudah kenal sudah tahu ato belum?

O ya, maaf saya bertanya ......... anda ini apa agamanya? Very Happy

Saint Nicholas

Jumlah posting : 95
Registration date : 2008-12-27

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  zali on Thu Jan 01, 2009 1:54 am

Saint Nicholas wrote:
tok janggut wrote:Salam,
Ada betulnyer juga kata-kata saudara itu. Sekarang, adakah saudara sudah mengenali dan mengetahui siapakah Allah itu?

Shalom tuan Janggut,

Gue? Gue udah kenal dan tahu sama Dia. Ngapain?
Anda sendiri gimana? Sudah kenal sudah tahu ato belum?

O ya, maaf saya bertanya ......... anda ini apa agamanya? Very Happy

nick sorry ya...mencelah.
saya belum kenal...dan tidak tahu siapa Allah yang awak kenal...
boleh tolong kenalkan pada saya?

zali

Jumlah posting : 282
Registration date : 2008-12-09

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  negro41 on Thu Jan 01, 2009 2:20 am

Yang nak hang kenal tu ikut rasa hang lah macam mana pun kerana yang nak mengenal tu lah yang nak dikenal...panadol satu bounce

negro41

Jumlah posting : 115
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  zali on Thu Jan 01, 2009 2:34 am

negro41 wrote:Yang nak hang kenal tu ikut rasa hang lah macam mana pun kerana yang nak mengenal tu lah yang nak dikenal...panadol satu bounce

tambah panadol lagi satu mak cik...air suam kurang manis ya...

zali

Jumlah posting : 282
Registration date : 2008-12-09

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  negro41 on Thu Jan 01, 2009 2:41 am

Yang hang nak kenal tu dah kena salib , tapi aku ada baca satu artical siap photo lagi ..photo kubur dia bounce

negro41

Jumlah posting : 115
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  Sponsored content Today at 5:53 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 29 Previous  1, 2, 3 ... 15 ... 29  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum