'MI'RAJ' NABI S.A.W. 'APAKAH PERSEPSI ANDA?'

Page 1 of 5 1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: 'MI'RAJ' NABI S.A.W. 'APAKAH PERSEPSI ANDA?'

Post  Merpati Putih on Tue Dec 23, 2008 8:47 pm

A: Hurm.....bagaimana pula dengan sifat Abu Bakar yang terus mempercayai ...kisah nabi diangkat ke langit....apa maksudnya............

B: Saidina Abu Bakar terus mempercayai kisah mi'raj Nabi S.A.W, kerana beliau benar2 menyaksikan dengan 'ilmunya' bukan sekadar dengar2 dari orang lain, dari ustaz2, dari ibu bapa. Saidina Abu Bakar r.a sangat memahami apa yang dimaksudkan Nabi Muhammad (SECARA QIAS). Kalau kita hanya mendengar sahaja tanpa penyaksian dengan ilmu, maka ia hanyalah 'TAQLID BUTA' bukannya ber'IMAN'

'MI'RAJ NURANI'
Ulama2 yang membenarkan Nabi S.A.W itu mi’raj kelangit dengan jasadnya, setelah mereka2 ini sendiri mengalami mi’raj ‘KENABIAN’ S,A.W itu secara yang sama, walaupun berbeza fenomena penyaksiannya, Inilah diunkapkan ‘PENYAKSIAN’ dan ilmu ‘YAQIN’, dan bukannya sekadar dengar2 sahaja. Kalau kiranya kita hendak membenarkan sesuatu ilmu mestilah kita alami, baharulah kita ‘YAQINI’

وأستكشف، ومتسنن ومبتدع أسرار مذهب كل طائفة ؛ لأميز بين مُحق ومبطل
Rahsia2 mazhab tiap2 kelompok, yang dapat aku bezakan yang hak dan yang batil, yang mengikut sunnah dan yang bidaah.

فظهر لي أن العلم اليقيني هو الذي ينكشف فيه المعلوم انكشافاً لا يبقى معه ريب
Dan dijelaskan untukku sesungguhnya ilmu 'YAQIN' itu ialah yang membukakan ilmu2 yang padanya satu kefahaman yang kasyafi/lantas yang tiada syak/keraguan dengannya.

وكل علم لا أمان معه ، فليس بعلم يقيني.
Setiap ilmu yang tiada kesejahteraan/aman/kelepasan dengannya, bukanlah ilmu yang yaqin,

*كَلا لَوْ تَعْلَمُونَ عِلْمَ الْيَقِينِ*
Bukanlah begitu, sekiranya kamu semua akan tahu ilmu 'al-yaqin'
*لَتَرَوُنَّ الْجَحِيمَ*
Sesungguhnya kamu2 akan lihat neraka Jahim
*ثُمَّ لَتَرَوُنَّهَا عَيْنَ الْيَقِينِ*
Kemudian , sesungguhnya kamu2 akan saksikan dengan penglihatan yang yaqin/benar.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: 'MI'RAJ' NABI S.A.W. 'APAKAH PERSEPSI ANDA?'

Post  Merpati Putih on Tue Dec 23, 2008 8:51 pm

Soalan: 'Apakah benar Nabi Muhammad mi'raj dengan jasadnya?'

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: 'MI'RAJ' NABI S.A.W. 'APAKAH PERSEPSI ANDA?'

Post  nackea on Tue Dec 23, 2008 9:47 pm

Merpati Putih wrote:Soalan: 'Apakah benar Nabi Muhammad mi'raj dengan jasadnya?'


Benar tak syak lagi kerana masa = fx(jarak x kelajuan) iaitu semakin laju sesuatu objek bergerak semakin cepat ia akan sampai ke destinasinya misalnya dari KL ke kota baharu akan lebih cepat sampai jika naik jet dari bawa kereta. Dalam peristiwa miraj berlaku 2 pergerakan iaitu horizontal (orbit bumi) dan vertikal (naik ke langit)
jadi nothing is impossible Very Happy

nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: 'MI'RAJ' NABI S.A.W. 'APAKAH PERSEPSI ANDA?'

Post  Merpati Putih on Wed Dec 24, 2008 12:43 am

nackea wrote:Benar tak syak lagi kerana masa = fx(jarak x kelajuan) iaitu semakin laju sesuatu objek bergerak semakin cepat ia akan sampai ke destinasinya misalnya dari KL ke kota baharu akan lebih cepat sampai jika naik jet dari bawa kereta. Dalam peristiwa miraj berlaku 2 pergerakan iaitu horizontal (orbit bumi) dan vertikal (naik ke langit)
jadi nothing is impossible Very Happy

Is God a mathematician? clown clown

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: 'MI'RAJ' NABI S.A.W. 'APAKAH PERSEPSI ANDA?'

Post  nackea on Wed Dec 24, 2008 12:55 pm


Kita lihat konsep gelombang radio di mana suara & gambar boleh dihantar melepasi benua dalam kadar 1/1000 saat jer. Cakap kat KL orang di London boleh dengar dah suara kita Very Happy
Untuk Nabi SAW mengembara ke langit lepas dan pulang dalam masa beberapa jam saja adalah sesuatu yang biasa dalam zaman canggih ini. Dalam hadis NAbi saw ada berkata bahawa DIA dibawa naik ke langit bukannya DIA naik ke langit.... Very Happy


nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: 'MI'RAJ' NABI S.A.W. 'APAKAH PERSEPSI ANDA?'

Post  negro41 on Wed Dec 24, 2008 1:22 pm

nackea wrote:
Kita lihat konsep gelombang radio di mana suara & gambar boleh dihantar melepasi benua dalam kadar 1/1000 saat jer. Cakap kat KL orang di London boleh dengar dah suara kita Very Happy
Untuk Nabi SAW mengembara ke langit lepas dan pulang dalam masa beberapa jam saja adalah sesuatu yang biasa dalam zaman canggih ini. Dalam hadis NAbi saw ada berkata bahawa DIA dibawa naik ke langit bukannya DIA naik ke langit.... Very Happy


Ipin dan Upin kata betul..betul ...betul , Tapi langit yang mana.

Jibril kata cukup lah sampai kat sini ajer , aku hantar hang Muhammad ,

tapi masa Allah suruh dia ( jibril ) mengadap , Allah kat mana .

cerita tetap cerita , jibril dah hangus lama dah , tapi masa bila pulak muhammad ke langit jumpa Allah Laughing

negro41

Jumlah posting : 115
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: 'MI'RAJ' NABI S.A.W. 'APAKAH PERSEPSI ANDA?'

Post  ferolled on Wed Dec 24, 2008 2:40 pm

negro41 wrote:
nackea wrote:
Kita lihat konsep gelombang radio di mana suara & gambar boleh dihantar melepasi benua dalam kadar 1/1000 saat jer. Cakap kat KL orang di London boleh dengar dah suara kita Very Happy
Untuk Nabi SAW mengembara ke langit lepas dan pulang dalam masa beberapa jam saja adalah sesuatu yang biasa dalam zaman canggih ini. Dalam hadis NAbi saw ada berkata bahawa DIA dibawa naik ke langit bukannya DIA naik ke langit.... Very Happy


Ipin dan Upin kata betul..betul ...betul , Tapi langit yang mana.

Jibril kata cukup lah sampai kat sini ajer , aku hantar hang Muhammad ,

tapi masa Allah suruh dia ( jibril ) mengadap , Allah kat mana .

cerita tetap cerita , jibril dah hangus lama dah , tapi masa bila pulak muhammad ke langit jumpa Allah Laughing

Arwah ayah pernah berkata;
"JIKA NABI MUHAMMAD NAIK KE LANGIT BERJUMPA TUHAN MAKA BERMAHARAJALELALAH SAKNIKA PENYAMUN DI BUMI! DEK KERANA KETIKA ITU BUMI TIADA NABI DAN TIADA TUHAN!!!"

ferolled

Jumlah posting : 253
Registration date : 2008-11-20

View user profile http://www.ondakompun.blogspot.com

Back to top Go down

Re: 'MI'RAJ' NABI S.A.W. 'APAKAH PERSEPSI ANDA?'

Post  mek on Wed Dec 24, 2008 6:09 pm

ferolled wrote:
negro41 wrote:
nackea wrote:
Kita lihat konsep gelombang radio di mana suara & gambar boleh dihantar melepasi benua dalam kadar 1/1000 saat jer. Cakap kat KL orang di London boleh dengar dah suara kita Very Happy
Untuk Nabi SAW mengembara ke langit lepas dan pulang dalam masa beberapa jam saja adalah sesuatu yang biasa dalam zaman canggih ini. Dalam hadis NAbi saw ada berkata bahawa DIA dibawa naik ke langit bukannya DIA naik ke langit.... Very Happy


Ipin dan Upin kata betul..betul ...betul , Tapi langit yang mana.

Jibril kata cukup lah sampai kat sini ajer , aku hantar hang Muhammad ,

tapi masa Allah suruh dia ( jibril ) mengadap , Allah kat mana .

cerita tetap cerita , jibril dah hangus lama dah , tapi masa bila pulak muhammad ke langit jumpa Allah Laughing

Arwah ayah pernah berkata;
"JIKA NABI MUHAMMAD NAIK KE LANGIT BERJUMPA TUHAN MAKA BERMAHARAJALELALAH SAKNIKA PENYAMUN DI BUMI! DEK KERANA KETIKA ITU BUMI TIADA NABI DAN TIADA TUHAN!!!"
macammana boleh tiada tuhan pula dibumi walhal bumi & seluruh isinya itu dlm gengaman KU drunken drunken

mek

Jumlah posting : 267
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: 'MI'RAJ' NABI S.A.W. 'APAKAH PERSEPSI ANDA?'

Post  Merpati Putih on Thu Dec 25, 2008 5:30 pm

mek wrote:macammana boleh tiada tuhan pula dibumi walhal bumi & seluruh isinya itu dlm gengaman KU drunken drunken


Jadi? Muhammad tu macam ta' pergi ke'Sidratul Muntaha', Kerana ' bumi & seluruh isinya itu dlm gengaman KU'. 'Mengapa ler siMuhammad ni ta' cakap terang2 yer'. Maner perginya sifat siddik, amanah, tabligh, fatonah yang dikata2kan tu?
Like a Star @ heaven Like a Star @ heaven Like a Star @ heaven Like a Star @ heaven

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: 'MI'RAJ' NABI S.A.W. 'APAKAH PERSEPSI ANDA?'

Post  nackea on Sat Dec 27, 2008 8:25 pm

Merpati Putih wrote:
mek wrote:macammana boleh tiada tuhan pula dibumi walhal bumi & seluruh isinya itu dlm gengaman KU drunken drunken


Jadi? Muhammad tu macam ta' pergi ke'Sidratul Muntaha', Kerana ' bumi & seluruh isinya itu dlm gengaman KU'. 'Mengapa ler siMuhammad ni ta' cakap terang2 yer'. Maner perginya sifat siddik, amanah, tabligh, fatonah yang dikata2kan tu?
Like a Star @ heaven Like a Star @ heaven Like a Star @ heaven Like a Star @ heaven
Muhammad SAW bercakap sesuai dengan siapa yang mendengarnya dan kenapa ? Bila budak berkata tuhan ada dilangit Nabi membenarkan sesuai dengan mentaliti seorang kanak2 Very Happy

nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: 'MI'RAJ' NABI S.A.W. 'APAKAH PERSEPSI ANDA?'

Post  ferolled on Mon Dec 29, 2008 8:34 am

nackea wrote:
Merpati Putih wrote:
mek wrote:macammana boleh tiada tuhan pula dibumi walhal bumi & seluruh isinya itu dlm gengaman KU drunken drunken


Jadi? Muhammad tu macam ta' pergi ke'Sidratul Muntaha', Kerana ' bumi & seluruh isinya itu dlm gengaman KU'. 'Mengapa ler siMuhammad ni ta' cakap terang2 yer'. Maner perginya sifat siddik, amanah, tabligh, fatonah yang dikata2kan tu?
Like a Star @ heaven Like a Star @ heaven Like a Star @ heaven Like a Star @ heaven
Muhammad SAW bercakap sesuai dengan siapa yang mendengarnya dan kenapa ? Bila budak berkata tuhan ada dilangit Nabi membenarkan sesuai dengan mentaliti seorang kanak2 Very Happy

Adakah bak kata P.RAMLEE...

TIPU SUNAT... geek

ferolled

Jumlah posting : 253
Registration date : 2008-11-20

View user profile http://www.ondakompun.blogspot.com

Back to top Go down

Re: 'MI'RAJ' NABI S.A.W. 'APAKAH PERSEPSI ANDA?'

Post  mek on Wed Dec 31, 2008 6:41 pm

ferolled wrote:
nackea wrote:
Merpati Putih wrote:
mek wrote:macammana boleh tiada tuhan pula dibumi walhal bumi & seluruh isinya itu dlm gengaman KU drunken drunken


Jadi? Muhammad tu macam ta' pergi ke'Sidratul Muntaha', Kerana ' bumi & seluruh isinya itu dlm gengaman KU'. 'Mengapa ler siMuhammad ni ta' cakap terang2 yer'. Maner perginya sifat siddik, amanah, tabligh, fatonah yang dikata2kan tu?
Like a Star @ heaven Like a Star @ heaven Like a Star @ heaven Like a Star @ heaven
Muhammad SAW bercakap sesuai dengan siapa yang mendengarnya dan kenapa ? Bila budak berkata tuhan ada dilangit Nabi membenarkan sesuai dengan mentaliti seorang kanak2 Very Happy

Adakah bak kata P.RAMLEE...

TIPU SUNAT... geek
MUHAMMAD itu benar dlm siddik, amanah, tabligh, fatonah serta mikrajnya dgn jasad & ruh sekali dlm keajaiban, keunikan serta kesendirian dgnNYA drunken drunken Sleep sunny

mek

Jumlah posting : 267
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: 'MI'RAJ' NABI S.A.W. 'APAKAH PERSEPSI ANDA?'

Post  tok janggut on Thu Jan 01, 2009 10:36 am

Salam,

Bolehkah kita percaya hadis2 tersebut?
Bertanya para2 sahabat kepada saidna Abu Bakar r.a: 'Apakah benar Muhammad' 'mi'raj kelangit?'

Saidina Abu Bakar menjawab: 'Bahkah, benar'.

Bertanya para2 sahabat kepada Siti Aisyah r.a: 'Benarkah Muhammad mi'raj semalam?'

Siti Aisyah menjawab: 'Tidak, beliau tidur di sebelahku semalam'. MAKSUD HADIS

tok janggut

Jumlah posting : 31
Registration date : 2009-01-01

View user profile

Back to top Go down

Re: 'MI'RAJ' NABI S.A.W. 'APAKAH PERSEPSI ANDA?'

Post  mek on Thu Jan 01, 2009 12:23 pm

tok janggut wrote:Salam,

Bolehkah kita percaya hadis2 tersebut?
apa yg tok janggut percaya, boleh dikhabarkan & mengapa itu yg dipercayai? sila tok bounce

mek

Jumlah posting : 267
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: 'MI'RAJ' NABI S.A.W. 'APAKAH PERSEPSI ANDA?'

Post  negro41 on Thu Jan 01, 2009 12:27 pm

tok janggut wrote:Salam,

Bolehkah kita percaya hadis2 tersebut?
Bertanya para2 sahabat kepada saidna Abu Bakar r.a: 'Apakah benar Muhammad' 'mi'raj kelangit?'

Saidina Abu Bakar menjawab: 'Bahkah, benar'.

Bertanya para2 sahabat kepada Siti Aisyah r.a: 'Benarkah Muhammad mi'raj semalam?'

Siti Aisyah menjawab: 'Tidak, beliau tidur di sebelahku semalam'. MAKSUD HADIS

Wadohhh , susah tul soklan ni , nak kene tanya yang punya badan ni bounce

negro41

Jumlah posting : 115
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: 'MI'RAJ' NABI S.A.W. 'APAKAH PERSEPSI ANDA?'

Post  tok janggut on Thu Jan 01, 2009 4:21 pm

Salam mek,
Mek faham tak, saya tanya dan perlukan jawapan, bukannya persoalan.

tok janggut

Jumlah posting : 31
Registration date : 2009-01-01

View user profile

Back to top Go down

Re: 'MI'RAJ' NABI S.A.W. 'APAKAH PERSEPSI ANDA?'

Post  mek on Thu Jan 01, 2009 4:51 pm

tok janggut wrote:Salam mek,
Mek faham tak, saya tanya dan perlukan jawapan, bukannya persoalan.
ya tok, kiranya kita tak percaya maka apa yg mesti kita percaya tok? drunken

mek

Jumlah posting : 267
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: 'MI'RAJ' NABI S.A.W. 'APAKAH PERSEPSI ANDA?'

Post  tok janggut on Thu Jan 01, 2009 5:12 pm

saya percaya pada apa yang saya percaya.

tok janggut

Jumlah posting : 31
Registration date : 2009-01-01

View user profile

Back to top Go down

Re: 'MI'RAJ' NABI S.A.W. 'APAKAH PERSEPSI ANDA?'

Post  ferolled on Sat Jan 03, 2009 2:23 am

Israk dan Mi’raj (IM) oleh Nabi Muhammad S.A.W merupakan satu perkara ghaib timbul di kalangan umat Islam khususnya dan kepada pengkaji agama amnya. Ini kerana perjalanan IM adalah sangat mustahil memandang pada zaman tersebut tiada jentera atau tunggangan yang mampu menjadikan perjalanan Rasulullah sesingkat seperti yang diriwayatkan. Kemusykilan ini bertambah rumit bilamana hadith di bawah timbul;
a) Bertanya para2 sahabat kepada saidna Abu Bakar r.a: 'Apakah benar Muhammad' 'mi'raj kelangit?' Saidina Abu Bakar menjawab: 'Bahkah, benar'.
b) Bertanya para2 sahabat kepada Siti Aisyah r.a: 'Benarkah Muhammad mi'raj semalam?' Siti Aisyah menjawab: 'Tidak, beliau tidur di sebelahku semalam'.

Jadi tidak hairanlah jika berlaku penentangan pendapat mengenai peristiwa IM ini. Si Penjunjung Agama yang membuta tuli sudah pasti berpegang kepada hadis pertama dengan alasan masakan Si Muhammad Al-Amin berbohong malah kayakinan 100% yang ditunjukkan oleh Abu Bakar r.a mempastikan IM itu benar-benar berlaku. Pun begitu bagi Si Pengkaji Agama dia menjadi was-was dalam keilmuannya dek kejadian IM yang aneh beserta hadhirnya hadis kedua.
Sebetulnya sesiapa pun seharusnya tidak mampu mengatakan IM benar atau batil melainkan ia berada bersama-sama Rasulullah S.A.W ketika baginda IM. Dan ini adalah satu lagi perkara mustahil yang diketengahkan.
Bermula di sini izinkan aku mencoretkan sedikit nukilan/ide tentang IM ini. Maafin dengan penuh takzim agar ide ini dianggap kekosongan dalam ruang yang kosong yang tidak memberi makna apa-apa kepada apa jua pun. Jika ada yang bakal/akan/telah tersentuh, maka kemaafaan di keseluruhan buana yang dipinta.

Seperti diriwayatkan turun temurun IM Rasulullah S.A.W bermula dari Masjidil Haram (MH) di Makkah. Kesediaan maklum akan MA/Kaabah/Makkah adalah kiblat solat bagi umat Islam. Ianya menjadi simbol/ikon/tubuh/jasad bagi Islam. Dengan bahasa lain MA menunjukkan terdirinya/nyatanya/terzahirnya Islam. Bila disebut MH tergambar tempat kelahiran Islam, asalnya Rasulullah, Kaabah, Kiblat, Haji, Telaga Zam Zam, Ibrahim dan Ismail serta banyak lagi.
Maka jika ditamsilkan pada seorang insan, MH seolah-olah mewakili jasad/tubuh. Diterangkan di sini bahawa adanya insan itu kerna jasadnya. Nampaknya insan itu kerna tubuhnya. Mana bisa nyata insan tanpa tubuh. Meskipun dikatakan insan itu ada namun ia mustahil nyata tanpa jasad/tubuh.

Seterusnya, IM Rasulullah berarus dari MH ke Masjidil Aqsa (MA) di Palestin. Menurut cerita warisan perjalan antara dua masjid ini dijalani Rasulullah dengan berjalan kaki. Jarak keduanya seolah-olah hampir. Dek kehampiran yang itu maka Rasulullah hanya mengambil masa beberapa ketika untuk sampai ke MA yang merupakan kiblat pertama bagi solat umat Islam. Meskipun ia merupakan arah mata angin bagi permulaan solat namun kehadhirannya dimuka bumi umpama tiada jika dibandingkan dengan MH. Malah kedirian MA sering diganggu gugat sejak awal penubuhannya hinggalah ke saat ini. Pertelingkahan pemilikan berterusan oleh Islam dan Yahudi. Pun begitu umum sering terlupa MA jua merupa satu entiti penting bagi Islam. Jika tidak masakan ia dipilih TUHAN sebagai kiblat pertama.
Oleh yang demikian, penampakan MA pada seorang insan adalah laksana Ar-RUH. Sejajar dengan sifat ruh yang mana kehadhirannya seumpama tidak dirasai. Adanya semacam tiada. Berbanding jasad/tubuh ruh lebih keterbelakang/tenggelam. Meskipun ia adalah elemen/unsur abadi bagi insan! Kehampiran perjalanan Rasulullah dari MH ke MA adalah simbolik kepada rapatnya roh dengan jasad/tubuh. Selain itu, keadaan tidak tenteram dan sering digangu jua dialami oleh ruh dek pertembungan akal dan nafsu di atas timbul perasaan yang diterjemahkan oleh pancaindera.

Selanjutnya, IM Rasulullah disambung pengembaraannya dengan pertemuan Rasulullah dengan TUHAN di arasy / langit yang ke-tujuh. Perjalanan yang magic ini dihikayatkan bahwa Rasulullah menuju ke arasy ditemani Jibril dengan menaiki kuda yang berkepak atau lebih mashur dengan gelaran Buraq. Di perjalanan tersebut Rasulullah telah dipersaksikan dengan pelbagai perkara aneh. Dan dipenghujung kembara IM TUHAN telah mewahyukan akan baginda akan SOLAT.
Pada tafsir yang ini di tunjukkan bahawa arasy atau langit ke-tujuh bukanlah manifestasi kepada suatu koordinat atau sebarang lokasi. Ia adalah tamsil kepada keadaan TUHAN yang TINGGI/ESA/SENDIRI. Maka untuk mencapai kepada sesuatu yang MAHA TINGGI/DALAM perlulah dengan ilmu, proses pembelajaran, penemuan benda baru serta eksplorasi. Perkara ini digambarkan dalam peristiwa IM sebagai kejadian aneh yang disaksikan Rasulullah diperjalannya naik ke langit. Untuk mendapatkan ilmu atau penjelajahan pengajian seharusnya mempunyai mentor/sifu/pemimbing seperti yang digambarkan sebagai jibril yang menemani. Pun begitu,segunungan ilmu maupun kefahaman dari ajaran guru yang murshid adalah mustahil untuk bertemu TUHAN jika tidak dengan bahagian/keizinan/ketentuan dari ZAT YANG MUTLAK itu sendiri. Dengan itu ditafsirkan akan ketentuan/keizinan/bahagian ini sebagai kenderaan pembawa iaitu Buraq.
Akhirannya pewahyuan solat dalam peristiwa IM merupakan simbolik kepada penyaksian diri kepada yang ESA atau penyatuan dengan ZAT MUTLAK atau pulang akan TUHAN kepada sifat KESENDIRIANNYA.

Oleh yang demikian, sebagai kesimpulan tampak peristiwa IM adalah satu simbolik perjalanan seorang insan yang kembali kepada TUHANnya. Dari bertubuh/berjasad akan insan itu lalu dia meninggalkan jasad kekal sebagai ruh yang hidup. Seterusnya dari ruh yang bersifat kembali kepada satu keadaan kesendirian TUHAN. Dengan kata lain IM ialah PERJALANAN DIRI TUHAN YANG BERSIFAT KEMBALI KEPADA ZAT YANG MUTLAK YANG SENDIRI DALAM FANTASINYA.

Sebagai secebis tambahan, IM memanifestasikan bahwa solat yang berkiblat ke Kaabah adalah sebagai penampakan tubuh/jasad seolah-olah menyembah Tuhannya (di alam zahir) walaubagaimanapun solat yang sebenar-benarnya ialah penyaksian jasad kepada asal kejadiannya yakni pulang jasad kepada ZAT YANG MUTLAK.

MAKA KU PULANGKAN HADITH DI ATAS UNTUK KALIAN (YANG TERBANYAK) PILIH BETUL ATAU BATIL.

ferolled

Jumlah posting : 253
Registration date : 2008-11-20

View user profile http://www.ondakompun.blogspot.com

Back to top Go down

per Israk dan Mi’raj dan menebus kehormatan manusia

Post  impiana on Mon Jan 05, 2009 1:19 am

Pelik sekali ketika kita berbicara mengenai asas-asas agama, suku-suku kaum yang berTuhan sama sebok berperang dan bunuh membunuh di Gaza., di tanah bermulanya agama kita.

Penghayatan Muhammad SAW ke atas agama dan keTuhanan yang antarannya dibawa nabi Musa (bukan Musa IGP) adalah memberi nafas baru kepada soal-soal agama dan hidup dan misteri 'alam.

Perbezaan antara orang Yahudi (beragama Judaism), orang Christian dan Islam sangat tipis. Yang menjadi persoalan besar ialah politik kuasa dan kepetingan diri. Jika di zaman silam, sains atau seni pemerintahan atau kerajaan masih membangun, (bahkan sekarang pun masih), sempadan antara agama dan kehidupuan sangat kabus apatah lagi sekarang bila nilai-nilai murni semakin jadi lebih gelap di antara masyarakat kita, di tengah-tengah kegemilangan ilmu ang telah jauh maju dalam perbandingan zaman-zaman dulu dan sekarang.

Jika dikira sekarang masih juga di antara kita hidup dengan tahyul (superstition), hanya berimanlah jika kita cuba memahami bahawa jelas sekali ikhtiar kita sebagai ahli masyarakat dalam pendidikan dan pembinaan manusia, satu usaha murni "menebus kehormatan manusia" dari sifat kemunduran dan keda'ifan, masih jauh ketinggalan. Jelaslah perlu kita tinggalkan lubuk-lubuk "perbezaan" dan teliti semula banyak lagi "persamaan" supaya ikhtiar dan ibadah kita diredhai Allah, tuhan seluruh 'alam.

wA llahu bikulli syai 'in 'alim.

impiana

Jumlah posting : 1
Registration date : 2009-01-05

View user profile

Back to top Go down

Re: 'MI'RAJ' NABI S.A.W. 'APAKAH PERSEPSI ANDA?'

Post  beruk on Mon Jan 05, 2009 8:54 am

impiana wrote:Pelik sekali ketika kita berbicara mengenai asas-asas agama, suku-suku kaum yang berTuhan sama sebok berperang dan bunuh membunuh di Gaza., di tanah bermulanya agama kita.

Penghayatan Muhammad SAW ke atas agama dan keTuhanan yang antarannya dibawa nabi Musa (bukan Musa IGP) adalah memberi nafas baru kepada soal-soal agama dan hidup dan misteri 'alam.

Perbezaan antara orang Yahudi (beragama Judaism), orang Christian dan Islam sangat tipis. Yang menjadi persoalan besar ialah politik kuasa dan kepetingan diri. Jika di zaman silam, sains atau seni pemerintahan atau kerajaan masih membangun, (bahkan sekarang pun masih), sempadan antara agama dan kehidupuan sangat kabus apatah lagi sekarang bila nilai-nilai murni semakin jadi lebih gelap di antara masyarakat kita, di tengah-tengah kegemilangan ilmu ang telah jauh maju dalam perbandingan zaman-zaman dulu dan sekarang.

Jika dikira sekarang masih juga di antara kita hidup dengan tahyul (superstition), hanya berimanlah jika kita cuba memahami bahawa jelas sekali ikhtiar kita sebagai ahli masyarakat dalam pendidikan dan pembinaan manusia, satu usaha murni "menebus kehormatan manusia" dari sifat kemunduran dan keda'ifan, masih jauh ketinggalan. Jelaslah perlu kita tinggalkan lubuk-lubuk "perbezaan" dan teliti semula banyak lagi "persamaan" supaya ikhtiar dan ibadah kita diredhai Allah, tuhan seluruh 'alam.

wA llahu bikulli syai 'in 'alim.

ada apa kaitan pulak dgn IM ??...boleh perjelaskan sikit Rolling Eyes Rolling Eyes

beruk

Jumlah posting : 303
Registration date : 2008-12-30

View user profile

Back to top Go down

Re: 'MI'RAJ' NABI S.A.W. 'APAKAH PERSEPSI ANDA?'

Post  mek on Tue Jan 06, 2009 8:34 am

by tok janggut on Thu Jan 01, 2009 11:12 am

saya percaya pada apa yang saya percaya.
ya la, apa yg tok percaya sehingga benar apa yg tok percaya? kongsila dgn mek lol! sunny

mek

Jumlah posting : 267
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: 'MI'RAJ' NABI S.A.W. 'APAKAH PERSEPSI ANDA?'

Post  Merpati Putih on Wed Jan 07, 2009 11:07 am

[quote="mek"][quote]by tok janggut on Thu Jan 01, 2009 11:12 am

saya percaya pada apa yang saya percaya.

Kalau na' percaya pun, 'pasti ada sesuatu yang na' dipercayakan'

ya la, apa yg tok percaya sehingga benar apa yg tok percaya? kongsila dgn mek lol! sunny

'Pasti tiada sesuatu yang na' dikongsikan'. Agak2 nyer lah...tolong betulkan kalau silap.



confused

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: 'MI'RAJ' NABI S.A.W. 'APAKAH PERSEPSI ANDA?'

Post  beruk on Mon Jan 12, 2009 4:07 pm

pasal hadis isra mikraj kt atas tu... apa daa punya turr...
nabi isra mikraj di mekah, lom kawen lg dgn aisyah...
selepas kawen ngan aisyah memang la nabi takde mikraj lagi...
keh keh.. apa la nak menipu pon tak reti....


betul ke Tuan Merpati??...

beruk

Jumlah posting : 303
Registration date : 2008-12-30

View user profile

Back to top Go down

Re: 'MI'RAJ' NABI S.A.W. 'APAKAH PERSEPSI ANDA?'

Post  Merpati Putih on Mon Jan 12, 2009 4:30 pm

betul ke Tuan Merpati??...

'STRAIGHT FORWARD' selalunya orang marah. Baik tipu jer sikit2. Rolling Eyes

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: 'MI'RAJ' NABI S.A.W. 'APAKAH PERSEPSI ANDA?'

Post  Sponsored content Today at 5:55 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 5 1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum