Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Page 5 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  T R I N I T Y on Mon May 25, 2009 1:14 am

Bilamana kita memahami dan mengenali pentadbiran kerajaan Maha Besar,..akan hiduplah
zikir kita di alam dunia.Jika kita tau menyebut kata2 pujian tanpa melihat kebesarannya ibarat
hidup yg.berpura-pura.

Melihat kebesaran Allah bukan bererti melihat pada apa yg.tercipta,..kerana itu akan membataskan
penglihatan.Atau melihat kebesaran dengan suatu ukuran.

Maka tak hairanlah jika ada orang mengatakan Allah itu zalim kerana menjadikan manusia yg.
ditimpakan kesusahan,menyusahkan manusia dan sebagainya kerana,...ia sebenarnya masih melihat
pada bentuk2 ilusi dan fantasi.

T R I N I T Y

Jumlah posting : 743
Registration date : 2009-03-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  Merpati Putih on Mon May 25, 2009 12:04 pm

Manusia yang tidak mengkaji 'kebenaran yang sentiasa ada pada kedirian dirinya', dan ia akan terus mencari 'TUHAN' didalam bacaan2nya (KITAB2), dalam pendengarannya, penglihatannya, dalam rasanya, dogma2 ugamanya..... dalam khayalanya, dalam rumusan2nya. Maka dia akan terus mencari tanpa kesudahan dan tanpa tepian.

Penglihatan, pendengaran, perasaan, bacaan2, rumusan2, khayalan2. bahkan setiap detik hayat tidak akan menjadi atau mampu bediri dengan sendirinya, tanpa ujudnya 'TUHAN' yang mentadbir sekeliannya.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  salik on Mon May 25, 2009 1:42 pm

Inilah pantun permulaan kata
Dikarang oleh guru pendita
Mengenal rahsia jangan fana
Didalam diri supaya nyata

Burung jauh terbang berarak
Terlompat lompat didalam buluh
Orang jauh jangan di harap
Cari sahabat dalam tubuh

Orang jawa pulang ke jawa
Membawa burung sepati pati
Barang siapa mengenal nyawa
Dunia akhirat tiadalah mati. ( berpindah alam jek)

Mari ditebang pokok inai
Ditebang dengan jangkar jangkarnya
Janganlah terbang hai burung punai
Terbanglah dengan sangkar sangkarnya

Ribu ribu pakar di dulang
Kerang kerang si buah mata
Dalam seribu payah seorang
Sarung balik masuk ke mata

Larut paku pandan paku
Pakunya ada di tanah seberang
Turutlah aku carilah aku
Aku berselindung di sebalik terang.

Selasih paku dapat di jangkau
Papan ketapak di buat gerai
Gelisah aku kepada engkau
Walau setapak tidak bercerai
Laughing

salik

Jumlah posting : 1366
Registration date : 2009-03-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  T R I N I T Y on Tue May 26, 2009 1:22 am

Jika apa yg. ingin dikatakan dan dipertanggung jawabkan serta bukan pula rahsia yg.ditakuti,...
mengapa perlu berkias lagi.Jelaskan kepada semua manusia siapa diri ini sebenarnya.

Dikatakan ilmu dan akal bukan alat yg.mampu membawa pengenalan.Hanya tinggal diri yg.mengenal
diri.Bukankah mudah saja jalannya.

Apakah mampu diri itu menyatukan semua diri2 yg.terpisah menjadi esha.??Kenapa ada yg.ramai
menuju yg.satu.Apakah tujuannya untuk bersatu?

Satu kepada yg.ramai,..apakah bermakna diri yg.satu terbahagi bahagi dan berpisah.??

T R I N I T Y

Jumlah posting : 743
Registration date : 2009-03-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  nackea on Tue May 26, 2009 3:51 am

Berbicara tentang otak ni dah pernah tengok ke otak sendiri ? he he he "Ketika Musa meminta melihat tuhan maka tuhan berkata kepadanya engkau sekali-kali tidak dapat melihat aku". Ketika tok batin meminta melihat otaknya sendiri maka otak itu memberitahu bahawa dia sekali-kali tidak dapat melihat otak itu" Very Happy

nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  spanjunk on Tue May 26, 2009 4:11 am

nackea wrote:Berbicara tentang otak ni dah pernah tengok ke otak sendiri ? he he he "Ketika Musa meminta melihat tuhan maka tuhan berkata kepadanya engkau sekali-kali tidak dapat melihat aku". Ketika tok batin meminta melihat otaknya sendiri maka otak itu memberitahu bahawa dia sekali-kali tidak dapat melihat otak itu" Very Happy
wakakakakakkakaka
jangan kata otak.....
muka dia sendiri pun dia tak mampu nak lihat......
wakakakakakakakka
ko pun samo la.....
kakakakakkakaka

spanjunk

Jumlah posting : 507
Registration date : 2009-01-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  nackea on Tue May 26, 2009 4:17 am

spanjunk wrote:
nackea wrote:Berbicara tentang otak ni dah pernah tengok ke otak sendiri ? he he he "Ketika Musa meminta melihat tuhan maka tuhan berkata kepadanya engkau sekali-kali tidak dapat melihat aku". Ketika tok batin meminta melihat otaknya sendiri maka otak itu memberitahu bahawa dia sekali-kali tidak dapat melihat otak itu" Very Happy
wakakakakakkakaka
jangan kata otak.....
muka dia sendiri pun dia tak mampu nak lihat......
wakakakakakakakka
ko pun samo la.....
kakakakakkakaka

Hmmmm muka dia yang mana satu ? Muka budak masa dia umur 7 tahun, 10 tahun atau 12 tahun ? atau muka remajanya masa umur dia 15 tahun, 20 tahun..25 tahun atau muka dewasanya masa umur 27 tahun,30 tahun, 40 tahun ?????? Muka yang mana satu ????? he he he Orang yang sama tapi dengan sejuta wajah Very Happy sweet charity

nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  spanjunk on Tue May 26, 2009 4:23 am

nackea wrote:
spanjunk wrote:
nackea wrote:Berbicara tentang otak ni dah pernah tengok ke otak sendiri ? he he he "Ketika Musa meminta melihat tuhan maka tuhan berkata kepadanya engkau sekali-kali tidak dapat melihat aku". Ketika tok batin meminta melihat otaknya sendiri maka otak itu memberitahu bahawa dia sekali-kali tidak dapat melihat otak itu" Very Happy
wakakakakakkakaka
jangan kata otak.....
muka dia sendiri pun dia tak mampu nak lihat......
wakakakakakakakka
ko pun samo la.....
kakakakakkakaka

Hmmmm muka dia yang mana satu ? Muka budak masa dia umur 7 tahun, 10 tahun atau 12 tahun ? atau muka remajanya masa umur dia 15 tahun, 20 tahun..25 tahun atau muka dewasanya masa umur 27 tahun,30 tahun, 40 tahun ?????? Muka yang mana satu ????? he he he Orang yang sama tapi dengan sejuta wajah Very Happy sweet charity
TAK KIRA LERRRRRumur seratus ke seribu.......
wakakakaka
dah yang baharu tuh sememangnye tak de....

0
1=10
10=100
1000=1000
1000=10000
10000=100000
100000=10000000


ape bezanye ye tak????
wakakakakakaka
wakakakakakka

spanjunk

Jumlah posting : 507
Registration date : 2009-01-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  salik on Tue May 26, 2009 4:27 am


salik

Jumlah posting : 1366
Registration date : 2009-03-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  nackea on Tue May 26, 2009 4:30 am

kosong tu ada lerrr apsal pulak tak ada kalau tak ada kosong tu mana boleh ada lubang Very Happy Ada lubang sebab ada kosong he he he

nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  spanjunk on Tue May 26, 2009 4:35 am

nackea wrote:kosong tu ada lerrr apsal pulak tak ada kalau tak ada kosong tu mana boleh ada lubang Very Happy Ada lubang sebab ada kosong he he he

kosong tuh mane ade.....
dah kosong.....
takde le......
tapi ape lak yang ade eKKK??? afro

spanjunk

Jumlah posting : 507
Registration date : 2009-01-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  nackea on Tue May 26, 2009 4:40 am

spanjunk wrote:
nackea wrote:kosong tu ada lerrr apsal pulak tak ada kalau tak ada kosong tu mana boleh ada lubang Very Happy Ada lubang sebab ada kosong he he he

kosong tuh mane ade.....
dah kosong.....
takde le......
tapi ape lak yang ade eKKK??? afro
Kalau tak ada apsal pulak boleh disebut-sebut ?
Boleh disebut kira ada la tu Very Happy

nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  spanjunk on Tue May 26, 2009 4:47 am

nackea wrote:
spanjunk wrote:
nackea wrote:kosong tu ada lerrr apsal pulak tak ada kalau tak ada kosong tu mana boleh ada lubang Very Happy Ada lubang sebab ada kosong he he he

kosong tuh mane ade.....
dah kosong.....
takde le......
tapi ape lak yang ade eKKK??? afro
Kalau tak ada apsal pulak boleh disebut-sebut ?
Boleh disebut kira ada la tu Very Happy
LERR... DARI TAKDE KEPADA ADE...........
ADE NAMA LERRRRRRRRRWAKAKAKAKA
PANAS NGAN SEJUK TUH ADE KER???
PEMB0HONG SAPE KATA ADE.....
WAKAKAKAKA

spanjunk

Jumlah posting : 507
Registration date : 2009-01-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  nackea on Tue May 26, 2009 4:51 am

spanjunk wrote:
nackea wrote:
spanjunk wrote:
nackea wrote:kosong tu ada lerrr apsal pulak tak ada kalau tak ada kosong tu mana boleh ada lubang Very Happy Ada lubang sebab ada kosong he he he

kosong tuh mane ade.....
dah kosong.....
takde le......
tapi ape lak yang ade eKKK??? afro
Kalau tak ada apsal pulak boleh disebut-sebut ?
Boleh disebut kira ada la tu Very Happy
LERR... DARI TAKDE KEPADA ADE...........
ADE NAMA LERRRRRRRRRWAKAKAKAKA
PANAS NGAN SEJUK TUH ADE KER???
PEMB0HONG SAPE KATA ADE.....
WAKAKAKAKA
Ada lerr cuma ko tak nampak jerrr
Itu dearah rasa bukan daerah pandang
Kalau tak ada sejuk macamana nak kenal panas ?
Kalau tak ada mati macamana nak tahu hidup?
Kosong tetap ada..kat iklan selalu ada jawatan kosong he he he
Maksudnya jawatan tu ada cuma kosng jerrr

nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  spanjunk on Tue May 26, 2009 4:55 am

nackea wrote:
spanjunk wrote:
nackea wrote:
spanjunk wrote:
nackea wrote:kosong tu ada lerrr apsal pulak tak ada kalau tak ada kosong tu mana boleh ada lubang Very Happy Ada lubang sebab ada kosong he he he

kosong tuh mane ade.....
dah kosong.....
takde le......
tapi ape lak yang ade eKKK??? afro
Kalau tak ada apsal pulak boleh disebut-sebut ?
Boleh disebut kira ada la tu Very Happy
LERR... DARI TAKDE KEPADA ADE...........
ADE NAMA LERRRRRRRRRWAKAKAKAKA
PANAS NGAN SEJUK TUH ADE KER???
PEMB0HONG SAPE KATA ADE.....
WAKAKAKAKA
Ada lerr cuma ko tak nampak jerrr
Itu dearah rasa bukan daerah pandang
Kalau tak ada sejuk macamana nak kenal panas ?
Kalau tak ada mati macamana nak tahu hidup?
Kosong tetap ada..kat iklan selalu ada jawatan kosong he he he
Maksudnya jawatan tu ada cuma kosng jerrr

wakakakakaka
manusia nh memang PELUPA........
sejak AZALI lagi........
mana lah manusia tuh ade RASE...
wakakakakakkawakakakak
wakakakakakakakakwakakak
NAH!!! RASAKAN......!!!!
WAKAKAKAKA
KALAU TAK....
TAKKAN SEMUT TUH BOLEH MATI KERANA GULA......
DAH GULA MEMANG FAVOURITE DIA PLAK....
WAKAKAKAKA

spanjunk

Jumlah posting : 507
Registration date : 2009-01-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  nackea on Tue May 26, 2009 5:02 am

spanjunk wrote:
nackea wrote:
spanjunk wrote:
nackea wrote:
spanjunk wrote:
nackea wrote:kosong tu ada lerrr apsal pulak tak ada kalau tak ada kosong tu mana boleh ada lubang Very Happy Ada lubang sebab ada kosong he he he

kosong tuh mane ade.....
dah kosong.....
takde le......
tapi ape lak yang ade eKKK??? afro
Kalau tak ada apsal pulak boleh disebut-sebut ?
Boleh disebut kira ada la tu Very Happy
LERR... DARI TAKDE KEPADA ADE...........
ADE NAMA LERRRRRRRRRWAKAKAKAKA
PANAS NGAN SEJUK TUH ADE KER???
PEMB0HONG SAPE KATA ADE.....
WAKAKAKAKA
Ada lerr cuma ko tak nampak jerrr
Itu dearah rasa bukan daerah pandang
Kalau tak ada sejuk macamana nak kenal panas ?
Kalau tak ada mati macamana nak tahu hidup?
Kosong tetap ada..kat iklan selalu ada jawatan kosong he he he
Maksudnya jawatan tu ada cuma kosng jerrr

wakakakakaka
manusia nh memang PELUPA........
sejak AZALI lagi........
mana lah manusia tuh ade RASE...
wakakakakakkawakakakak
wakakakakakakakakwakakak
NAH!!! RASAKAN......!!!!
WAKAKAKAKA
KALAU TAK....
TAKKAN SEMUT TUH BOLEH MATI KERANA GULA......
DAH GULA MEMANG FAVOURITE DIA PLAK....
WAKAKAKAKA
Manusia lerr yg ada rasa
Tuhan nak buat apa rasa lagi dia maha sempurna - tak perlu apa-apa
manusia yg tak sempurna nak lihat itu ini..nak rasa itu ini...nak itu nak ini
Tuhan nak apa lagi ? Nak uji manusia ? macam la tuhan tu bukan maha mengetahui he he

nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  spanjunk on Tue May 26, 2009 5:09 am

nackea wrote:
spanjunk wrote:
nackea wrote:
spanjunk wrote:
nackea wrote:
spanjunk wrote:
nackea wrote:kosong tu ada lerrr apsal pulak tak ada kalau tak ada kosong tu mana boleh ada lubang Very Happy Ada lubang sebab ada kosong he he he

kosong tuh mane ade.....
dah kosong.....
takde le......
tapi ape lak yang ade eKKK??? afro
Kalau tak ada apsal pulak boleh disebut-sebut ?
Boleh disebut kira ada la tu Very Happy
LERR... DARI TAKDE KEPADA ADE...........
ADE NAMA LERRRRRRRRRWAKAKAKAKA
PANAS NGAN SEJUK TUH ADE KER???
PEMB0HONG SAPE KATA ADE.....
WAKAKAKAKA
Ada lerr cuma ko tak nampak jerrr
Itu dearah rasa bukan daerah pandang
Kalau tak ada sejuk macamana nak kenal panas ?
Kalau tak ada mati macamana nak tahu hidup?
Kosong tetap ada..kat iklan selalu ada jawatan kosong he he he
Maksudnya jawatan tu ada cuma kosng jerrr

wakakakakaka
manusia nh memang PELUPA........
sejak AZALI lagi........
mana lah manusia tuh ade RASE...
wakakakakakkawakakakak
wakakakakakakakakwakakak
NAH!!! RASAKAN......!!!!
WAKAKAKAKA
KALAU TAK....
TAKKAN SEMUT TUH BOLEH MATI KERANA GULA......
DAH GULA MEMANG FAVOURITE DIA PLAK....
WAKAKAKAKA
Manusia lerr yg ada rasa
Tuhan nak buat apa rasa lagi dia maha sempurna - tak perlu apa-apa
manusia yg tak sempurna nak lihat itu ini..nak rasa itu ini...nak itu nak ini
Tuhan nak apa lagi ? Nak uji manusia ? macam la tuhan tu bukan maha mengetahui he he

DAN APABILA NACKEA BERSIFAT DENGAN RASE, MAKA JADILAH DIA ' PERASA '...

WEI BRO....
lu cuma ' perasa ' jek...
mentajalli kan rase.........
PERASA takpe jangan PERASAN dah ler.........
wakakakakakakakaka afro

senyum jek yang MANIS tapi takde rasa..... KALAU IKHLAS LER...
rasenye ke HATI GAK......
HATI TUH PORT SAPE????
TEMPAT LEPAK SAPE????? afro
WAKAKAKAKAKA

spanjunk

Jumlah posting : 507
Registration date : 2009-01-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  nackea on Tue May 26, 2009 5:20 am

Hati tu kat mana ? Question

nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  spanjunk on Tue May 26, 2009 5:23 am

nackea wrote:Hati tu kat mana ? Question

DAN APABILA KITA ' BERHATI-HATI"..............
ITULAH TEMPATNYA HATI.....
WAKAKAKAKAKAKA afro

spanjunk

Jumlah posting : 507
Registration date : 2009-01-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  nackea on Tue May 26, 2009 5:28 am

perasa pun ok la asalkan ada Very Happy

nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  spanjunk on Tue May 26, 2009 5:32 am

nackea wrote:perasa pun ok la asalkan ada Very Happy
ADE MESTI ADE PUNYER....
KALAU TAKDE APE PLAK KAN.........
OK BRO......GUA DAH NGANTUK NH....KADANG2 KITE JUMPE ORANG YANG SAMA...
BORING JUGAK KAN....
THANX A LOT MAN.........
ADIOSSSSSSSSSSSS!
ESOK KEJE NH.....

spanjunk

Jumlah posting : 507
Registration date : 2009-01-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  nackea on Wed May 27, 2009 7:21 am

Bertanya apakah otak mampu berfikir sama le seperti bertanya apakah mulut mampu berkata-kata ?

nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  spanjunk on Wed May 27, 2009 9:16 pm

O-Takkkkkk




Ari, ari, ari... o
O-tak mudah berjaya
Ari, ari, ari... o
O-tak mudah berputar

Biar beribu rintangan
Biar berjuta hasutan
Aku kan terus pertahankan semangat ku

spanjunk

Jumlah posting : 507
Registration date : 2009-01-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  T R I N I T Y on Thu May 28, 2009 4:29 am

Apa yg.difikirkan dan apa yg.dikatakan akan datang dari dua sumber dan hakikat sebenar hanyalah
satu iaitu dari Allah jua.

Sebelum diri dapat mengenal,..maka akallah alatnya untuk menerima gambaran gelombang dari
kehendak Allah.Tanpa akal diri tak dapat membuat suatu imej bayangan.

Umpama,..suatu mesej sampai pada hati menyatakan sebagai suatu perkataan Zat.Diri dapat
menyebutnya sebagai Zat tapi tak dapat melihat sifat Zat itu kerana dihati adalah dipelihara Allah
dari segala bentuk andaian.

Maka persepsi akal akan membantu mengandaikan dan memahamkan persepsi kalam suara
hati itu.Walaupun tau ia adalah bukan,..namun sedikit sebanyak dapat membantu diri maju
kehadapan kerana adanya cahaya. Hinggalah cahaya itu penuh dan terang maka,...akal tidak
perlu berkerja melainkan sebagai alat yg.tunduk pada ilham Allah semata-mata.

Akal hanya akan berkata menurut hatinya berkata dan hati akan berkata benar.
Apakah perlu akal berkerja lagi jika telah jelas barang yg.hendak diperlihatkan.
Sebagaimana kita melihat segelas air dalam cawan,...walaupun untuk diminum,..tanpa yakin
kita akan berfikir.Samada air itu ada racun,ada serangga,sudah basi dansebagainya.
Tapi air yg.kita dah yakin,...memang tak fikir banyak seperti air dalam tin,..dibuka penutupnya
dan terus tonggang.

T R I N I T Y

Jumlah posting : 743
Registration date : 2009-03-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  Merpati Putih on Tue Sep 08, 2009 2:08 am

Otak/ pemikliran hanya layak disebut sebagai otak, ketika ianya mampu mengembangkan keupayaan untuk memuatkan cebisan2/ keratan2 image bentuk dan tenaga yang membayangkan keberadaan kebendaan, yang seolah2 ujud 'di dunia luaran'.

Otak/ pemikiran yang layak diungkapkan sebagai otak/ pemikiran, bila ia mampu membayangkan ramalan2 dan alasan2 yang sesuai bersangkutan dengan tatarajah yang tertera di layar minda.

Dan kemudian, dalam 'batas-batas' khayalan berjasad, maka ianya bertindak atas gambar2/ image ini, untuk 'bertahan hidup'. Maka inilah dikatakan 'mempunyai otak'/ berfikir. Kerana berfikir bersesuaian dengan naluri/ fitrah kejadian yang dikhayalkan. Walau bagaimanapun minda tetap seolah2 berfikir walaupun ia tidak pernah berfikir. Inlah juga dikatakan TAQDIR.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  Sponsored content Today at 5:51 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 5 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum