Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Page 1 of 6 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Go down

Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  Merpati Putih on Mon Dec 15, 2008 6:23 pm

BERIKAN DALIL2 serta HUJAH2 anda, mengapa otak itu mampu berfikir atau mengapa otak tidak mampu berfikir. cherry

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  negro41 on Tue Dec 16, 2008 1:39 pm

Merpati Putih wrote:BERIKAN DALIL2 serta HUJAH2 anda, mengapa otak itu mampu berfikir atau mengapa otak tidak mampu berfikir. cherry

Kalau mengikut pada kitabullah memang ada dalil yang menunjukan otak/akal tu mampu berfikir , itu kalau kita pandang pada erti zahir ayat itu sendiri , tetapi mengkaji dalam aspek ketuhanan yang wajib wujud hanyalah aku , yang aku meliputi tiada terhad pada ruang dan waktu , dan tiada sebesar zarah pun aku kekosongan , jadi otak / akal itu pada hakikatnya tinggal pada nama sahaja bounce

negro41

Jumlah posting : 115
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  Merpati Putih on Tue Dec 16, 2008 3:53 pm

OTAK bolih mengatakan 'besok ada'. Kalau tidak bagaimanakah 'INSAN' akan berkerja? Otak juga mampu 'mengeluarkan sesuatu' dari 'tiada' kepada 'ada', umpamanya: cerita 'matrix'.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  negro41 on Tue Dec 16, 2008 4:33 pm

Merpati Putih wrote:OTAK bolih mengatakan 'besok ada'. Kalau tidak bagaimanakah 'INSAN' akan berkerja? Otak juga mampu 'mengeluarkan sesuatu' dari 'tiada' kepada 'ada', umpamanya: cerita 'matrix'.

Tok ni dah macam main see-saw pulak Very Happy

negro41

Jumlah posting : 115
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  Merpati Putih on Tue Dec 16, 2008 4:48 pm

Kena ada pro n cons. Kalau ta', maka terhentilah perbahasan. Negatif n positif mesti di teruskan untuk memberi kesan kepada 'intai2an ilmu'.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  Merpati Putih on Tue Dec 16, 2008 7:08 pm

Sangatlah sulit bagi 'INSAN' memahami, disaat mendengar sesuatu untuk pertamakalinya. untuk terus menerimanya . Sebagaimana dikatakan “Berpikirlah dulu sebelum kamu menginginkan sesuatu”. 'KESULITAN MEMAHAMI' ini adalah sebahgian dari routine/ kaedah biasa penolakan kepada ilmu ilusi. Ilmu2 ilusi diterima setelah dibiasakan penyerapannya pada jaringan hayat. Membuang ilmu ilusi juga sulit, setelah ianya sebati dengan tabiat yang agak mesra dengannya.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  Merpati Putih on Tue Dec 16, 2008 7:27 pm

TUHAN hanya ada di kepala Manusia.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  negro41 on Tue Dec 16, 2008 10:12 pm

Merpati Putih wrote:TUHAN hanya ada di kepala Manusia.

Itu yang dikatakan otak/akal/fikir/perasaan Very Happy Very Happy Very Happy , maka jadilah ia nya sebagai tuhan , kerana senantiasa dalam memberi perintah.

negro41

Jumlah posting : 115
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  Merpati Putih on Tue Dec 16, 2008 11:16 pm

Siapa mengenal dirinya, maka ia mengenal Tuhannya. Siapa mengenal Tuhannya maka binasa dirinya. Maka yang kekal ialah DIRINYA YANG BERSIFAT TUHAN.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  negro41 on Tue Dec 16, 2008 11:27 pm

Merpati Putih wrote:Siapa mengenal dirinya, maka ia mengenal Tuhannya. Siapa mengenal Tuhannya maka binasa dirinya. Maka yang kekal ialah DIRINYA YANG BERSIFAT TUHAN.

Itulah dia yang bersifat Laisa kamithlihi saiun cheers

negro41

Jumlah posting : 115
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  Merpati Putih on Tue Dec 16, 2008 11:35 pm

AKAL ITU CAHAYA TUHAN. CAHAYA ITU SIFAT TUHAN. SIFAT TUHAN BUKAN LAIN DARI DIRINYA. JADI DIRI 'INSAN' ADALAH TUHAN. Jadi ta' payah lah cari lagi tuhan selain dari 'DIRI' yang 'TERPERI'.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  ferolled on Wed Dec 17, 2008 10:54 am

Merpati Putih wrote:AKAL ITU CAHAYA TUHAN. CAHAYA ITU SIFAT TUHAN. SIFAT TUHAN BUKAN LAIN DARI DIRINYA. JADI DIRI 'INSAN' ADALAH TUHAN. Jadi ta' payah lah cari lagi tuhan selain dari 'DIRI' yang 'TERPERI'.

TUAN-TUAN,

Sebelum Tuhan bersifat cahaya, apakah sifatNYA?

ferolled

Jumlah posting : 253
Registration date : 2008-11-20

View user profile http://www.ondakompun.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  zali on Wed Dec 17, 2008 11:21 am

negro41 wrote:
Merpati Putih wrote:BERIKAN DALIL2 serta HUJAH2 anda, mengapa otak itu mampu berfikir atau mengapa otak tidak mampu berfikir. cherry

Kalau mengikut pada kitabullah memang ada dalil yang menunjukan otak/akal tu mampu berfikir , itu kalau kita pandang pada erti zahir ayat itu sendiri , tetapi mengkaji dalam aspek ketuhanan yang wajib wujud hanyalah aku , yang aku meliputi tiada terhad pada ruang dan waktu , dan tiada sebesar zarah pun aku kekosongan , jadi otak / akal itu pada hakikatnya tinggal pada nama sahaja bounce

tiada daya tiada upaya melain dengan allah...

maka tiadalah apa-apa yang ada pada jasad ni termasuk otak dapat berfungsi dengan sendiri
atau ada daya/mampu berfikir dengan sendirinya.

tolong betulkan saya...

zali

Jumlah posting : 282
Registration date : 2008-12-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  nackea on Wed Dec 17, 2008 12:39 pm

OTAK adalah musabab sedang yang memberi kita fikiran itu tetaplah Allah SWT.Jika DIA berkehendak manusia itu hilang akalnya maka dijadikan otaknya rosak maka jadi gilalah ia dan jika Allah SWT berkehendak manusia itu bijak maka dijadikan otaknya pintar maka jadi bijaklah ia ibarat hujan yang turun dari awan merupakan musabab bagi banjir maka begitu juga pekerjaan otak Very Happy

nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  nackea on Wed Dec 17, 2008 12:40 pm

ferolled wrote:
Merpati Putih wrote:AKAL ITU CAHAYA TUHAN. CAHAYA ITU SIFAT TUHAN. SIFAT TUHAN BUKAN LAIN DARI DIRINYA. JADI DIRI 'INSAN' ADALAH TUHAN. Jadi ta' payah lah cari lagi tuhan selain dari 'DIRI' yang 'TERPERI'.

TUAN-TUAN,

Sebelum Tuhan bersifat cahaya, apakah sifatNYA?

Bukankah cahaya itu sifatnya matahari Question

nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  ferolled on Wed Dec 17, 2008 4:49 pm

nackea wrote:
ferolled wrote:
Merpati Putih wrote:AKAL ITU CAHAYA TUHAN. CAHAYA ITU SIFAT TUHAN. SIFAT TUHAN BUKAN LAIN DARI DIRINYA. JADI DIRI 'INSAN' ADALAH TUHAN. Jadi ta' payah lah cari lagi tuhan selain dari 'DIRI' yang 'TERPERI'.

TUAN-TUAN,

Sebelum Tuhan bersifat cahaya, apakah sifatNYA?

Bukankah cahaya itu sifatnya matahari Question

Matahari merupakan satu sistem. Ia umpama reaktor yang menempat gas-gas yang tidak stabil.
Ketidak stabilan gas-gas tersebut menyebabkan ia senantiasa bertindak balas antara satu sama lain.
Hasil tadi tindak balas gas-gas tersebut menghasilkan letupan yang mengadungi haba, tenaga dan cahaya.
Dari letupan itulah terlimpahnya cahaya. Dek kelihatan di mata hanya cahaya, maka disimpulkan sifatnya matahari itu adalah cahaya.
Kalau begitu bolehlah di katakan cahaya itu sifatnya mentol, lilin, kunang-kunang dll yang bercahaya.

Persoalan; cahaya itu sifat TUHAN. Apakah sifat TUHAN sebelum timbul akan sifat cahaya itu?

ferolled

Jumlah posting : 253
Registration date : 2008-11-20

View user profile http://www.ondakompun.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  mek on Wed Dec 17, 2008 5:47 pm

apa beza Allah & Zat? drunken

mek

Jumlah posting : 267
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  nackea on Thu Dec 18, 2008 11:25 am

Mari kita bincang DNA dalam kromosom Very Happy

nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  nackea on Thu Dec 18, 2008 11:30 am

ferolled wrote:
nackea wrote:
ferolled wrote:
Merpati Putih wrote:AKAL ITU CAHAYA TUHAN. CAHAYA ITU SIFAT TUHAN. SIFAT TUHAN BUKAN LAIN DARI DIRINYA. JADI DIRI 'INSAN' ADALAH TUHAN. Jadi ta' payah lah cari lagi tuhan selain dari 'DIRI' yang 'TERPERI'.

TUAN-TUAN,

Sebelum Tuhan bersifat cahaya, apakah sifatNYA?

Bukankah cahaya itu sifatnya matahari Question

Matahari merupakan satu sistem. Ia umpama reaktor yang menempat gas-gas yang tidak stabil.
Ketidak stabilan gas-gas tersebut menyebabkan ia senantiasa bertindak balas antara satu sama lain.
Hasil tadi tindak balas gas-gas tersebut menghasilkan letupan yang mengadungi haba, tenaga dan cahaya.
Dari letupan itulah terlimpahnya cahaya. Dek kelihatan di mata hanya cahaya, maka disimpulkan sifatnya matahari itu adalah cahaya.
Kalau begitu bolehlah di katakan cahaya itu sifatnya mentol, lilin, kunang-kunang dll yang bercahaya.

Persoalan; cahaya itu sifat TUHAN. Apakah sifat TUHAN sebelum timbul akan sifat cahaya itu?
Jika tuhan itu tidak pernah ada bagaimana pula dia bersifat Question Question Question

nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  ferolled on Thu Dec 18, 2008 6:40 pm

nackea wrote:
ferolled wrote:
nackea wrote:
ferolled wrote:
Merpati Putih wrote:AKAL ITU CAHAYA TUHAN. CAHAYA ITU SIFAT TUHAN. SIFAT TUHAN BUKAN LAIN DARI DIRINYA. JADI DIRI 'INSAN' ADALAH TUHAN. Jadi ta' payah lah cari lagi tuhan selain dari 'DIRI' yang 'TERPERI'.

TUAN-TUAN,

Sebelum Tuhan bersifat cahaya, apakah sifatNYA?

Bukankah cahaya itu sifatnya matahari Question

Matahari merupakan satu sistem. Ia umpama reaktor yang menempat gas-gas yang tidak stabil.
Ketidak stabilan gas-gas tersebut menyebabkan ia senantiasa bertindak balas antara satu sama lain.
Hasil tadi tindak balas gas-gas tersebut menghasilkan letupan yang mengadungi haba, tenaga dan cahaya.
Dari letupan itulah terlimpahnya cahaya. Dek kelihatan di mata hanya cahaya, maka disimpulkan sifatnya matahari itu adalah cahaya.
Kalau begitu bolehlah di katakan cahaya itu sifatnya mentol, lilin, kunang-kunang dll yang bercahaya.

Persoalan; cahaya itu sifat TUHAN. Apakah sifat TUHAN sebelum timbul akan sifat cahaya itu?
Jika tuhan itu tidak pernah ada bagaimana pula dia bersifat Question Question Question

Sebelum TUHAN itu bersifat bagaiamana keadaannya? Adakah wujud TUHAN itu melalui sifat. Tanpa sifat adakah TUHAN itu tidak wujud?

ferolled

Jumlah posting : 253
Registration date : 2008-11-20

View user profile http://www.ondakompun.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  Merpati Putih on Thu Dec 18, 2008 9:12 pm

nackea wrote:Mari kita bincang DNA dalam kromosom Very Happy

SDR 'nackea' buka lah satu topic baru pasal DNA dalam kromosom. Arrow

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  Merpati Putih on Fri Dec 19, 2008 8:15 am

Jika tuhan itu tidak pernah ada bagaimana pula dia bersifat
Question Question Question

Bila disenikatakan 'ada' mesti 'bersifat'. Exclamation Exclamation Exclamation


Last edited by Merpati Putih on Fri Dec 19, 2008 8:35 am; edited 1 time in total

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  Merpati Putih on Fri Dec 19, 2008 8:33 am

Sebelum TUHAN itu bersifat bagaiamana keadaannya? Adakah wujud TUHAN itu melalui sifat. Tanpa sifat adakah TUHAN itu tidak wujud? confused confused


Tuhan tetap 'ada' walaupun dikatakan 'tanpa sifat'. TIDAK SADAR TUHAN AKAN DIRINYA. (GHAIBUL GHUYUB). Walau bagaimanapun Tuhan tetap bersifat dengan sifat 'GHAIBUL GHUYUB', ketika siferoil tidur nyenyak. 'Laisa kamislihi syaiun'. TUHAN MESTI BERSIFAT, JIKA 'DIRI INGIN MENGENAL DIRINYA". affraid affraid

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  Merpati Putih on Fri Dec 19, 2008 9:16 am

mek wrote:apa beza Allah & Zat? drunken

Berbeza macam mana yang saudara maksudkan? Kiranya saudara mengunkap 'Allah & zat' ia tetap berbeza, kiranya saudara mengunkap 'sebatian', maka jelaslah ia tanpa beza. bounce

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  Merpati Putih on Fri Dec 19, 2008 9:34 am

tiada daya tiada upaya melain dengan allah...

maka tiadalah apa-apa yang ada pada jasad ni termasuk otak dapat berfungsi dengan sendiri
atau ada daya/mampu berfikir dengan sendirinya.

tolong betulkan saya...
[/quote]

Otak hanyalah simbolik kepada 'DAYAKUASA'/ AR RUH Yang merancang. 'Perancang' berkuasa merapi rancanngan2nya, senisbah ilmu yang dikehendaki pada 'KUN'. Sekiranya en. Zali berkehendak cantik semacam michael jackson umpamanya: Pasti ada caranya untuk jadi sedemikian. jangan 'silap ilmu' dah lah , nanti lain pula jadinya. Kerana 'kesilapan' adalah juga ilmu didalam 'KUN'. cheers

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah OTAK/ atau AKAL 'MAMPU BERFIKIR?

Post  Sponsored content Today at 5:57 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 6 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum