PENGERTIAN 'AR RUH'

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down

PENGERTIAN 'AR RUH'

Post  Merpati Putih on Fri Dec 05, 2008 8:50 am

وَيَسْأَلُونَكَ عَنِ الرُّوحِ قُلِ الرُّوحُ مِنْ أَمْرِ رَبِّي وَمَا أُوتِيتُم مِّن الْعِلْمِ إِلاَّ قَلِيلاً
[17:85] Dan mereka bertanya kepadamu tentang roh. Katakanlah: "Roh itu termasuk urusan Tuhan-ku, dan tidaklah kamu diberi pengetahuan melainkan sedikit".

وَلَقَدْ صَرَّفْنَا لِلنَّاسِ فِي هَـذَا الْقُرْآنِ مِن كُلِّ مَثَلٍ فَأَبَى أَكْثَرُ النَّاسِ إِلاَّ كُفُوراً
[17:89] Dan sesungguhnya Kami telah mengulang-ulang kepada manusia dalam Al Qur'an ini tiap-tiap macam perumpamaan, tapi kebanyakan manusia tidak menyukai kecuali mengingkari (nya).

قُلْ كَفَى بِاللّهِ شَهِيداً بَيْنِي وَبَيْنَكُمْ إِنَّهُ كَانَ بِعِبَادِهِ خَبِيراً بَصِيراً
[17:96] Katakanlah: "Cukuplah Allah menjadi saksi antara aku dan kamu sekalian. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mengetahui lagi Maha Melihat akan hamba-hamba-Nya".

APA YANG ANDA FAHAM DARI MAKSUD AR RUH affraid

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: PENGERTIAN 'AR RUH'

Post  Merpati Putih on Fri Dec 05, 2008 10:35 am

Setiap persepsi, yang jelas dan pasti, mesti ada 'Yang Mengadakan'. Tiada kemungkinan persepsi2/ Alma'lumat AlIllahiyat ini berada secara segaja. Setiap pemikiran pasti logik, walaupun ada yang mengatakan 'tidak logik'. 'Tidak logik, adalah juzu' dari ilmu 'logik' seumpama 'positif dan negatif' dalam metamatik.

Tuhan tidak mecipta kesia2an pada persepsi. Pertentangan2 adalah 'kemestian' pada perapian pengaturan.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: PENGERTIAN 'AR RUH'

Post  nackea on Tue Dec 09, 2008 1:01 pm

Secara serius jika Ar-Ruh itu mempunyai jasadnya sendiri maka apa perlunya ia kepada jasad lagi Question

nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: PENGERTIAN 'AR RUH'

Post  Merpati Putih on Tue Dec 09, 2008 6:32 pm

AJ JASAD Ialah Sifat AR RUH. Sifat tidak bercerai (mufarakah), dan tidak akan sekali2 bercerai dari diri AR RUH. Seuatu yang tersedia ada, tidak mungkin disebut 'berkehendak'. Adakah begitu maksud pertanyaan?

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: PENGERTIAN 'AR RUH'

Post  ferolled on Wed Dec 10, 2008 2:29 pm

Merpati Putih wrote:وَيَسْأَلُونَكَ عَنِ الرُّوحِ قُلِ الرُّوحُ مِنْ أَمْرِ رَبِّي وَمَا أُوتِيتُم مِّن الْعِلْمِ إِلاَّ قَلِيلاً
[17:85] Dan mereka bertanya kepadamu tentang roh. Katakanlah: "Roh itu termasuk urusan Tuhan-ku, dan tidaklah kamu diberi pengetahuan melainkan sedikit".

وَلَقَدْ صَرَّفْنَا لِلنَّاسِ فِي هَـذَا الْقُرْآنِ مِن كُلِّ مَثَلٍ فَأَبَى أَكْثَرُ النَّاسِ إِلاَّ كُفُوراً
[17:89] Dan sesungguhnya Kami telah mengulang-ulang kepada manusia dalam Al Qur'an ini tiap-tiap macam perumpamaan, tapi kebanyakan manusia tidak menyukai kecuali mengingkari (nya).

قُلْ كَفَى بِاللّهِ شَهِيداً بَيْنِي وَبَيْنَكُمْ إِنَّهُ كَانَ بِعِبَادِهِ خَبِيراً بَصِيراً
[17:96] Katakanlah: "Cukuplah Allah menjadi saksi antara aku dan kamu sekalian. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mengetahui lagi Maha Melihat akan hamba-hamba-Nya".

APA YANG ANDA FAHAM DARI MAKSUD AR RUH affraid

Ruh ialah ZAT. Ruh nyata dek nyata tubuh (SIFAT). Bila berTUBUH haruslah ia berKELAKUAN. Lahir KELAKU timbullah NAMA.
Perlukan saya di sini TOK?

ferolled

Jumlah posting : 253
Registration date : 2008-11-20

View user profile http://www.ondakompun.blogspot.com

Back to top Go down

Re: PENGERTIAN 'AR RUH'

Post  ferolled on Thu Dec 11, 2008 2:13 pm

TOK,
Jemputlah pembicara-pembacara lain selain manusia.
Kerana cerita manusia sama saja.

ferolled

Jumlah posting : 253
Registration date : 2008-11-20

View user profile http://www.ondakompun.blogspot.com

Back to top Go down

Re: PENGERTIAN 'AR RUH'

Post  Merpati Putih on Mon Dec 15, 2008 1:46 am

Ta' ada siapa, kecuali 'DIRIKU' sahaja yang ada. Siapa lagi yang nak dijemput?

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: PENGERTIAN 'AR RUH'

Post  negro41 on Sat Dec 20, 2008 2:14 am

Merpati Putih wrote:وَيَسْأَلُونَكَ عَنِ الرُّوحِ قُلِ الرُّوحُ مِنْ أَمْرِ رَبِّي وَمَا أُوتِيتُم مِّن الْعِلْمِ إِلاَّ قَلِيلاً
[17:85] Dan mereka bertanya kepadamu tentang roh. Katakanlah: "Roh itu termasuk urusan Tuhan-ku, dan tidaklah kamu diberi pengetahuan melainkan sedikit".

APA YANG ANDA FAHAM DARI MAKSUD AR RUH affraid

RUH itu adalah sifat bagi Allah Oleh kerana aku hanya diberi pengatahuan hanya sadikit , maka itu saja lah yang aku paham , persilakan TOK untok penjelasan lanjut confused

negro41

Jumlah posting : 115
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: PENGERTIAN 'AR RUH'

Post  Merpati Putih on Sat Dec 20, 2008 3:06 am

negro41 wrote: RUH itu adalah sifat bagi Allah Oleh kerana aku hanya diberi pengatahuan hanya sadikit , maka itu saja lah yang aku paham , persilakan TOK untok penjelasan lanjut confused

Yang tak tahu tu bukan sifat AR RUH KE?

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: PENGERTIAN 'AR RUH'

Post  negro41 on Sat Dec 20, 2008 3:10 am

Merpati Putih wrote:
negro41 wrote: RUH itu adalah sifat bagi Allah Oleh kerana aku hanya diberi pengatahuan hanya sadikit , maka itu saja lah yang aku paham , persilakan TOK untok penjelasan lanjut confused

Yang tak tahu tu bukan sifat AR RUH KE?

Kalau yang tak tahu itu jugak sifat AR RUH , maka tidak adalah kesempurnaan sifat ilmunya Basketball , bagaimana pulak yang bisu , pekak , dan buta confused

negro41

Jumlah posting : 115
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: PENGERTIAN 'AR RUH'

Post  Merpati Putih on Sat Dec 20, 2008 3:20 am

negro41 wrote:Kalau yang tak tahu itu jugak sifat AR RUH , maka tidak adalah kesempurnaan sifat ilmunya Basketball , bagaimana pulak yang bisu , pekak , dan buta confused

Bukankah sifat yang berlawanan itu menjelaskan kesempurnaan umpamanya: kalau tiada 'jahat' manakah ada perkataan 'baik'? Sifat kekurangan (AN NAQIS) menerbitkan sifat kemaha2an. Tak begitu kah?

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: PENGERTIAN 'AR RUH'

Post  negro41 on Sat Dec 20, 2008 3:31 am

Merpati Putih wrote:
negro41 wrote:Kalau yang tak tahu itu jugak sifat AR RUH , maka tidak adalah kesempurnaan sifat ilmunya Basketball , bagaimana pulak yang bisu , pekak , dan buta confused

Bukankah sifat yang berlawanan itu menjelaskan kesempurnaan umpamanya: kalau tiada 'jahat' manakah ada perkataan 'baik'? Sifat kekurangan (AN NAQIS) menerbitkan sifat kemaha2an. Tak begitu kah?

Itu lah maksud " dan tidaklah kamu diberi pengetahuan melainkan sedikit ".

negro41

Jumlah posting : 115
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: PENGERTIAN 'AR RUH'

Post  Merpati Putih on Sat Dec 20, 2008 6:11 am

negro41 wrote:Itu lah maksud " dan tidaklah kamu diberi pengetahuan melainkan sedikit ".

Kallau ambil tahu, memang betul sedikit pun. Tambah2 berinteraksi diAlam QUDDUS, 'lansung ta' tahu apa2'.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: PENGERTIAN 'AR RUH'

Post  ferolled on Sat Dec 20, 2008 2:20 pm

Merpati Putih wrote:
negro41 wrote:Itu lah maksud " dan tidaklah kamu diberi pengetahuan melainkan sedikit ".

Kallau ambil tahu, memang betul sedikit pun. Tambah2 berinteraksi diAlam QUDDUS, 'lansung ta' tahu apa2'.

TOK, apa ada sebelum Ruh?

ferolled

Jumlah posting : 253
Registration date : 2008-11-20

View user profile http://www.ondakompun.blogspot.com

Back to top Go down

Re: PENGERTIAN 'AR RUH'

Post  Merpati Putih on Sat Dec 20, 2008 3:07 pm

Kata 'TUHAN' yang bernama 'ALBERT EINSTEIN" AR RUH/ DAYA hanya bolih dijelaskan dengan E=mc2.
E= TUHAN/ DAYA mc2= kosmos/ tajalli.....Tak dapat na' disebut apa sebulum adanya senikata AR RUH kecuali 'E'. Tok bolih juga katakan E= TOK x c2= Jasad x k2= 'Aku ta' mengerti apa yang ku katakan. lol!


Last edited by Merpati Putih on Sat Dec 20, 2008 3:10 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : tech)

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: PENGERTIAN 'AR RUH'

Post  ferolled on Tue Dec 23, 2008 5:45 pm

Merpati Putih wrote:
Kata 'TUHAN' yang bernama 'ALBERT EINSTEIN" AR RUH/ DAYA hanya bolih dijelaskan dengan E=mc2.
E= TUHAN/ DAYA mc2= kosmos/ tajalli.....Tak dapat na' disebut apa sebulum adanya senikata AR RUH kecuali 'E'. Tok bolih juga katakan E= TOK x c2= Jasad x k2= 'Aku ta' mengerti apa yang ku katakan. lol!

E = Tenaga = Tuhan
M = Jisim/Jirim = Tubuh
C2 = (Halaju cahaya)2 = (Nur Allah)(Nur Muhammmad)

E=MC2
Tuhan = Tubuh x (Nur Allah)(Nur Muhammad)

*Formula diterbit dari formula Tuhan Einstein...

ferolled

Jumlah posting : 253
Registration date : 2008-11-20

View user profile http://www.ondakompun.blogspot.com

Back to top Go down

Re: PENGERTIAN 'AR RUH'

Post  Merpati Putih on Tue Dec 23, 2008 9:24 pm

ferolled wrote:E = Tenaga = Tuhan
M = Jisim/Jirim = Tubuh
C2 = (Halaju cahaya)2 = (Nur Allah)(Nur Muhammmad)

E=MC2
Tuhan = Tubuh x (Nur Allah)(Nur Muhammad)

*Formula diterbit dari formula Tuhan Einstein...

Konsep E= DAYAKUASA=TUHAN=AR RUH ini, dijelaskan olih 'AL KIMIA' elemen2 jasad sila ruju' thread forum elemen jasad.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: PENGERTIAN 'AR RUH'

Post  nackea on Tue Dec 23, 2008 9:54 pm


Boleh tak dikata ROH = memori di mana tiada memori tiada roh kerana apa ertinya hidup tanpa memori..apa ertinya hidup dalam keadaan koma Question


nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: PENGERTIAN 'AR RUH'

Post  Merpati Putih on Wed Dec 24, 2008 12:04 pm

nackea wrote:
Boleh tak dikata ROH = memori di mana tiada memori tiada roh kerana apa ertinya hidup tanpa memori..apa ertinya hidup dalam keadaan koma Question


Bolir jer!! Apa2 jer. Jangan koma dah ler!!!

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: PENGERTIAN 'AR RUH'

Post  negro41 on Wed Dec 24, 2008 12:44 pm

Merpati Putih wrote:
nackea wrote:
Boleh tak dikata ROH = memori di mana tiada memori tiada roh kerana apa ertinya hidup tanpa memori..apa ertinya hidup dalam keadaan koma Question


Bolir jer!! Apa2 jer. Jangan koma dah ler!!!

Laughing Laughing Laughing bounce

negro41

Jumlah posting : 115
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: PENGERTIAN 'AR RUH'

Post  mek on Wed Dec 24, 2008 5:17 pm

jgn tinggal dakuuuuu ... drunken drunken drunken

mek

Jumlah posting : 267
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: PENGERTIAN 'AR RUH'

Post  Merpati Putih on Thu Dec 25, 2008 6:27 pm

mek wrote:jgn tinggal dakuuuuu ... drunken drunken drunken

Syurga dan neraka tu memang jelas ta' adanya. Yang paling ditakuti ialah bila 'AR RUH ' ini dibangkitkan kembali, menjadi Presiden Zimbawe atau pun Republik Congo. Kalau jadi raja minyak, o.k jugak tu. affraid

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: PENGERTIAN 'AR RUH'

Post  Merpati Putih on Thu Dec 25, 2008 7:50 pm

Yang jelasnya AR RUH bersifat 'Hayat'. AR RUH sentiasa 'HIDUP' dan ta' mati2. Kalau mati , matilah 'TUHAN'. AR RUH akan bangun dari tidurNya dan akan terus bermimpi dengan cara yang lain pula. cyclops

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: PENGERTIAN 'AR RUH'

Post  nackea on Sat Dec 27, 2008 8:32 pm

Merpati Putih wrote:Yang jelasnya AR RUH bersifat 'Hayat'. AR RUH sentiasa 'HIDUP' dan ta' mati2. Kalau mati , matilah 'TUHAN'. AR RUH akan bangun dari tidurNya dan akan terus bermimpi dengan cara yang lain pula. cyclops

Bunyi macam REINCARNATION saja Question Biar betul tok?

nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: PENGERTIAN 'AR RUH'

Post  mek on Thu Jan 01, 2009 4:56 pm

nackea wrote:
Merpati Putih wrote:Yang jelasnya AR RUH bersifat 'Hayat'. AR RUH sentiasa 'HIDUP' dan ta' mati2. Kalau mati , matilah 'TUHAN'. AR RUH akan bangun dari tidurNya dan akan terus bermimpi dengan cara yang lain pula. cyclops

Bunyi macam REINCARNATION saja Question Biar betul tok?
itu hindu gitu, ruh & segalanya mati gitu dari dulu , kini & selamanya gitu Sleep Sleep

mek

Jumlah posting : 267
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: PENGERTIAN 'AR RUH'

Post  Sponsored content Today at 5:54 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum