BINCANG2 TENTANG SIFAT 20

Page 7 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

View previous topic View next topic Go down

Re: BINCANG2 TENTANG SIFAT 20

Post  mek on Fri Jan 22, 2010 10:13 am

T R I N I T Y wrote:Barang yang mana kamu nak lihat.
Kerana banyak barang ada dalam alam KUN.
Barang yang ada dalam Alam Ilmu.
Barang yg.ada dalam alam ZAT.

Apa ke barang nya...
drunken drunken barang apa lagi kalu bukan Zat tu sendiri Sleep Sleep

mek

Jumlah posting : 267
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: BINCANG2 TENTANG SIFAT 20

Post  T R I N I T Y on Fri Jan 22, 2010 1:58 pm

Ooo...cakap le awai2.
mari kita sembang konsep zat....dengan membuka kefahaman cermin2 yg.ada.
Dari sifat yg.nyata dan yg.ghaib.

Yang ghaib tak nampak pun akal telah meyakini akan wujudnya kerana diketahui
akan rasanya.
Sentuhan angin dapat dirasai oleh kulit tubuh...
Apakah kah sifatnya......sejok ke,panas ke...?
Tentunya kita tak dapat tetapkan apakah sifat sebenarnya udara tu.
Panas dan sejok bukan sifatnya....kerana panas atau sejok yg.dirasakan adalah
pengaruh dari sifat lain.

Apakah angin itu oksijan...sedangkan diruang ini banyak unsur bercampur-campur
dan kita rasakan sebagai angin.Keluar masuk tubuh kita panggil udara.

Seterusnya berikan lah pendapat anda.....dalam menentukan Sifat , perbuatan...dan nama
sebelum kita nak faham zat udara tu.

T R I N I T Y

Jumlah posting : 743
Registration date : 2009-03-10

View user profile

Back to top Go down

Re: BINCANG2 TENTANG SIFAT 20

Post  mek on Sat Jan 23, 2010 12:28 pm

sepertimana yg dikatakan dlm AQ: dimana saja berhadap maka disitulah WajahKu sunny

mek

Jumlah posting : 267
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: BINCANG2 TENTANG SIFAT 20

Post  T R I N I T Y on Sat Jan 23, 2010 12:43 pm

Dari kenyataan ayat tu secara umum adalah apa yg.dapat kita lihat dan memahami
semuanya wajah DIA.Jadi nak kena mengerti juga maksud wajah.Silap beranggapan
tak kenal jadinya.

Apakah maksudnya segala wajah adalah perbuatan,sifat dan namanya.Bagaimana pula kalau
kita melihat wajah2 hodoh dan kotor...atau barang yg.dilarang melihatnya?
Nanti mat2 skoding mengintai orang berprojek,...katanya melihat wajah2 DIA juga....
Laughing

T R I N I T Y

Jumlah posting : 743
Registration date : 2009-03-10

View user profile

Back to top Go down

Re: BINCANG2 TENTANG SIFAT 20

Post  mek on Sat Jan 23, 2010 12:47 pm

apakah wajah itu terhad pada sifat, asma & af'al saja & bukan menjurus pada Zat itu sendiri? Laughing

mek

Jumlah posting : 267
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: BINCANG2 TENTANG SIFAT 20

Post  T R I N I T Y on Sat Jan 23, 2010 12:56 pm

Kalau nak tengok Allah Maha Besar,..apakah gambarannya Alam yang luas.
DIA yg.adil...DIA yg.bijaksana dan sebagainya...apakah alam kejadian dapat
jadi ukuran....atau sebagai bayangan..?

Jangan lihat apa barangnya tapi ketahuilah yg.menjadikan barangnya.. dan
YAKIN setiap barangnya adalah atas dasar wujud ZAT.

T R I N I T Y

Jumlah posting : 743
Registration date : 2009-03-10

View user profile

Back to top Go down

Re: BINCANG2 TENTANG SIFAT 20

Post  mek on Sat Jan 23, 2010 4:13 pm

T R I N I T Y wrote:Kalau nak tengok Allah Maha Besar,..apakah gambarannya Alam yang luas.
DIA yg.adil...DIA yg.bijaksana dan sebagainya...apakah alam kejadian dapat
jadi ukuran....atau sebagai bayangan..?

Jangan lihat apa barangnya tapi ketahuilah yg.menjadikan barangnya.. dan
YAKIN setiap barangnya adalah atas dasar wujud ZAT.

Laughing Laughing itu semua org tahu tapi tanpa pertemuan apalah persangkaan Sleep Sleep

mek

Jumlah posting : 267
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: BINCANG2 TENTANG SIFAT 20

Post  T R I N I T Y on Sat Jan 23, 2010 7:08 pm

Cerita bab pertemuan ne yg.payah nak buktikan.Bukan boleh
dipanggil panggil,...tunggu le depan pintunya sampai diajak masuk.

Yakin orang bermacam macam....
Bagi saya...Allah dah buktikan DIA tu ada.
Tanpa tunjuk rupa dan mendengar suara.

Sebagaimana pertemuan Ibrahim maka begitulah saya.
Ibrahim nak tengok bagaimana burung mati dihidupkan.
Saya nak Allah buktikan suatu barang dari TIADA kepada ADA.
Dah tengok buktinya...nak apa lagi...yakin jek la.

Nanti mintak lebih2...kena penampak pulak.. Very Happy

T R I N I T Y

Jumlah posting : 743
Registration date : 2009-03-10

View user profile

Back to top Go down

Re: BINCANG2 TENTANG SIFAT 20

Post  mek on Sun Jan 31, 2010 1:02 pm

dlm kepayahan tersemat seribu kenikmatan Sleep Sleep drunken

mek

Jumlah posting : 267
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: BINCANG2 TENTANG SIFAT 20

Post  T R I N I T Y on Mon Feb 01, 2010 3:16 pm

Pengajian sifat2 ketuhana adalah kedirian dan bukan HU.
Dia tidak memerlukan sifat2 dan perbuatan,..atau memerlukan nama.
Sebaliknya DIA yg.menghidupkan sifat2 dan nama2 itu hanyalah istilah bahasa
yg.pelbagai mengikut sebutan.

Walau pun dalam keadaan diam ia mempunyai perbuatannya iaitu WUJUD.
Diam DIA yg.dalam sedang mengetahui juga perbuatannya.

Sekiranya DIA tidak mengadakan segala bayangan rupa apakah DIA telah berhenti
mencipta..?
Ciptaan terus berlaku walaupun fantasi yg.sementara kerana WUJUD nya.
Kerana hidupnya,...DIA menghidupkan.
Kerana kehendaknya....DIA menjadikan dan menghilangkan.

T R I N I T Y

Jumlah posting : 743
Registration date : 2009-03-10

View user profile

Back to top Go down

Re: BINCANG2 TENTANG SIFAT 20

Post  Merpati Putih on Sun Feb 07, 2010 12:20 am

Andainya tuhan @ allah @ kedirian Insan tidak bersifat 'hayat' manusia...

Manakan ada dunia dan langit dan isi2nya.
manakan ada bulan dan bintang2nya.
manakan ada fantasia2 @ ilusi2 keberadaan.
manakan ada matahari terbit dari timur dan ghuyub dibarat.
Pokok pangkalnya 'kedirian tuhan @ allah' ketika 'berilusi' berjasad/ bertubuh.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: BINCANG2 TENTANG SIFAT 20

Post  tokbiru on Wed Feb 10, 2010 11:21 pm

T R I N I T Y wrote:Sekiranya DIA tidak mengadakan segala bayangan rupa apakah DIA telah berhenti
mencipta..?

Ntah ler, setakat hari ni, cuma yg berhayat atas rupa wujud ni aje yg menyatakan wujudNya. Kalau dah takde rupa bayangan wujud ni, sape yg nak bersaksi?? Ada Dia atau takde, tak bagi manfaat apa2 pun... Lantak ler!! Sleep

tokbiru

Jumlah posting : 120
Registration date : 2009-09-03

View user profile

Back to top Go down

Re: BINCANG2 TENTANG SIFAT 20

Post  T R I N I T Y on Thu Feb 11, 2010 5:35 am

Saksi dan menyaksikan telah bermula sejak awal dan akhir dan selamanya
tanpa terpisah.

Demikianlah alkisah ceritanya AVATAR.... Smile
Sebuah fantasi yg.diilhamkan oleh akal yg.mengenal.

T R I N I T Y

Jumlah posting : 743
Registration date : 2009-03-10

View user profile

Back to top Go down

Re: BINCANG2 TENTANG SIFAT 20

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 7 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum