IMEJ2 TUHAN/ THE NOTION OF GOD'S IMAGES

View previous topic View next topic Go down

IMEJ2 TUHAN/ THE NOTION OF GOD'S IMAGES

Post  Merpati Putih on Mon Jan 12, 2009 10:59 pm

Bagaimanakah gambar2 dan bentuk2 tuhan ini bermula. Adakah juru2 gambar dimasa dahulu memiliki kamera yang canggih sehingga mampu menghasikan gambar patung2 tuhan yang disembah kini? PELIK A/L AJAIB.


Last edited by Merpati Putih on Sun Jan 18, 2009 5:52 pm; edited 2 times in total

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: IMEJ2 TUHAN/ THE NOTION OF GOD'S IMAGES

Post  negro41 on Mon Jan 12, 2009 11:03 pm

Merpati Putih wrote:Bagaimanakah gambar2 dan bentuk2 tuhan ini bermula. Adakah juru2 gambar dimasa dahulu memiliki kamera yang canggih sehingga mampu menghasikan gambar patung2 tuhan yang disembah kini? PELIK A/L AJAIB.

Aku melukis berpandukan pada apa yang aku sangka bounce

negro41

Jumlah posting : 115
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: IMEJ2 TUHAN/ THE NOTION OF GOD'S IMAGES

Post  Merpati Putih on Mon Jan 12, 2009 11:12 pm

negro41 wrote:Aku melukis berpandukan pada apa yang aku sangka bounce

Ada yang bertangan sampai enam ya... macam semut lak. Question

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: IMEJ2 TUHAN/ THE NOTION OF GOD'S IMAGES

Post  negro41 on Mon Jan 12, 2009 11:21 pm

Merpati Putih wrote:
negro41 wrote:Aku melukis berpandukan pada apa yang aku sangka bounce

Ada yang bertangan sampai enam ya... macam semut lak. Question

Yang bertangan sampai 40 pun ada Arrow

negro41

Jumlah posting : 115
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: IMEJ2 TUHAN/ THE NOTION OF GOD'S IMAGES

Post  Merpati Putih on Mon Jan 12, 2009 11:32 pm

negro41 wrote:Yang bertangan sampai 40 pun ada Arrow

Hai tu dah dekat nak mcm lipan bara tu.. Rolling Eyes

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: IMEJ2 TUHAN/ THE NOTION OF GOD'S IMAGES

Post  negro41 on Mon Jan 12, 2009 11:34 pm

Merpati Putih wrote:
negro41 wrote:Yang bertangan sampai 40 pun ada Arrow

Hai tu dah dekat nak mcm lipan bara tu.. Rolling Eyes

Biar baik sampai beribu tangannya , yang pasti tangan bukan gunanya untok menyembah bounce

negro41

Jumlah posting : 115
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: IMEJ2 TUHAN/ THE NOTION OF GOD'S IMAGES

Post  Merpati Putih on Mon Jan 12, 2009 11:45 pm

negro41 wrote:Biar baik sampai beribu tangannya , yang pasti tangan bukan gunanya untok menyembah bounce

Patung Hanuman/ Rajah Brooke tu dari mana datangnya? jocolor

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: IMEJ2 TUHAN/ THE NOTION OF GOD'S IMAGES

Post  Merpati Putih on Tue Jan 13, 2009 11:02 am



Siapa yang melukis gambar tuhan 'ERAWAN' ini? Bagaimana ia bolih terkhayal di fatasia pelukis? Gajah yang bertangan empat. Kamera jenis apa sijuru gambar gunakan untuk menangkap gambar tuhan ni? Jawab.. jawab.. ler. Bukankah ini 'Matrix zaman lampau'? jocolor jocolor

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: IMEJ2 TUHAN/ THE NOTION OF GOD'S IMAGES

Post  Merpati Putih on Tue Jan 13, 2009 11:13 am



Menjadi rangka lah engkau.. lol!

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: IMEJ2 TUHAN/ THE NOTION OF GOD'S IMAGES

Post  zali on Tue Jan 13, 2009 12:51 pm

Merpati Putih wrote:Menjadi rangka lah engkau.. lol!

masa kecil saya pernah lihat di rumah nenek gambar burung borak yang
di tunggang seseorang yang di ceritakan pada saya itu peristiwa israk mikraj...

bila besar...saya di beritahu yang gambar tu boleh buat turun nombor ekor...hu..hu..

ada camera man ikut masa israk mikraj tu rasanya...

zali

Jumlah posting : 282
Registration date : 2008-12-09

View user profile

Back to top Go down

Re: IMEJ2 TUHAN/ THE NOTION OF GOD'S IMAGES

Post  Merpati Putih on Tue Jan 13, 2009 1:06 pm

zali wrote:masa kecil saya pernah lihat di rumah nenek gambar burung borak yang
di tunggang seseorang yang di ceritakan pada saya itu peristiwa israk mikraj...

bila besar...saya di beritahu yang gambar tu boleh buat turun nombor ekor...hu..hu..

ada camera man ikut masa israk mikraj tu rasanya...



Burak ini lah yang membawak nabi mi'raj.. rupa2 nyer Burak tu borak jer. Ada Tok Guru kata gambar ini bolih buat tarik duit. Memang dapat duit pun, tapi duit cina mampus. Last.. last buku pencen pun kena gadai kat ceti, sampai ler si yang empunya pencen mati, buku pencen ta dapat ditebus balik. Burak si Borak.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: IMEJ2 TUHAN/ THE NOTION OF GOD'S IMAGES

Post  negro41 on Tue Jan 13, 2009 10:47 pm

Borak tu simbolik kepada NAFSU , Rasulullah menaiki Borak ..ini membawa makna kita mengandalikan NAFSU , apa akan terjadi jikalau NAFSU yang mengendali kita , jika ini berlaku maka berlakulah Hukum RIMBA ,
Naik kelangit pula disimbolikan kepada maqam ketinggian dalam mengenali ilmu ketuhanan ( Muntaha ) , Jibril tu disimbolikkan kepada Akal / Minda / otak .Tempat singgahsana pusat pemikiran atau Janakuasa segala sifat ketuhanan , ha ha ini hanya halimunan / hayalan daya anugerah pemikiran saja lol!

negro41

Jumlah posting : 115
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: IMEJ2 TUHAN/ THE NOTION OF GOD'S IMAGES

Post  ferolled on Wed Jan 14, 2009 11:30 am

IMEJ TUHAN = MAKHLUK
Apa nak pening-pening drunken

ferolled

Jumlah posting : 253
Registration date : 2008-11-20

View user profile http://www.ondakompun.blogspot.com

Back to top Go down

Re: IMEJ2 TUHAN/ THE NOTION OF GOD'S IMAGES

Post  mek on Thu Jan 15, 2009 12:32 pm

AKU Ada tanpa tandingan drunken

mek

Jumlah posting : 267
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: IMEJ2 TUHAN/ THE NOTION OF GOD'S IMAGES

Post  beruk on Fri Jan 16, 2009 4:19 pm

biar lah tuhan ada rupa atau tiada..janji jgn pula manusia berebut2 tuhan sampai hidup tak aman..
pirat pirat

beruk

Jumlah posting : 303
Registration date : 2008-12-30

View user profile

Back to top Go down

Re: IMEJ2 TUHAN/ THE NOTION OF GOD'S IMAGES

Post  Merpati Putih on Fri Jan 16, 2009 4:52 pm



camber lak tuhan suka main sitar ni?

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: IMEJ2 TUHAN/ THE NOTION OF GOD'S IMAGES

Post  zali on Fri Jan 16, 2009 8:33 pm

ferolled wrote:IMEJ TUHAN = MAKHLUK
Apa nak pening-pening drunken

siapa yang ku lihat di cermin muka itu?

zali

Jumlah posting : 282
Registration date : 2008-12-09

View user profile

Back to top Go down

Re: IMEJ2 TUHAN/ THE NOTION OF GOD'S IMAGES

Post  kafka on Fri Jan 16, 2009 9:50 pm

zali wrote:
ferolled wrote:IMEJ TUHAN = MAKHLUK
Apa nak pening-pening drunken

siapa yang ku lihat di cermin muka itu?

segalanya hanya ilusi.
maka apa yang dilihat hanyalah ilusi, termasuklah cermin itu sendiri.
the fact is, we are seeing the Nothingness.
but i might be wrong...

kafka

Jumlah posting : 16
Registration date : 2008-12-27

View user profile

Back to top Go down

Re: IMEJ2 TUHAN/ THE NOTION OF GOD'S IMAGES

Post  Merpati Putih on Fri Jan 16, 2009 10:13 pm

kafka wrote:segalanya hanya ilusi.
maka apa yang dilihat hanyalah ilusi, termasuklah cermin itu sendiri.
the fact is, we are seeing the Nothingness.
but i might be wrong...

Ilusi = mimpi = infinie '0'. so, there is nothing to worry. Life is going on as nothing.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: IMEJ2 TUHAN/ THE NOTION OF GOD'S IMAGES

Post  zali on Sat Jan 17, 2009 9:50 am

Merpati Putih wrote:
kafka wrote:segalanya hanya ilusi.
maka apa yang dilihat hanyalah ilusi, termasuklah cermin itu sendiri.
the fact is, we are seeing the Nothingness.
but i might be wrong...

Ilusi = mimpi = infinie '0'. so, there is nothing to worry. Life is going on as nothing.

segalanya nampak begitu 'real'...
adakah yang real itu sebegini punya real atau lebih lagi?

ada pengalaman yang buleh dikongsi?

zali

Jumlah posting : 282
Registration date : 2008-12-09

View user profile

Back to top Go down

Re: IMEJ2 TUHAN/ THE NOTION OF GOD'S IMAGES

Post  ferolled on Sat Jan 17, 2009 9:53 am

zali wrote:
Merpati Putih wrote:
kafka wrote:segalanya hanya ilusi.
maka apa yang dilihat hanyalah ilusi, termasuklah cermin itu sendiri.
the fact is, we are seeing the Nothingness.
but i might be wrong...

Ilusi = mimpi = infinie '0'. so, there is nothing to worry. Life is going on as nothing.

segalanya nampak begitu 'real'...
adakah yang real itu sebegini punya real atau lebih lagi?

ada pengalaman yang buleh dikongsi?

Rujuk "HAKIKAT KEMATIAN" dari awal.

ferolled

Jumlah posting : 253
Registration date : 2008-11-20

View user profile http://www.ondakompun.blogspot.com

Back to top Go down

Re: IMEJ2 TUHAN/ THE NOTION OF GOD'S IMAGES

Post  Sponsored content Today at 5:56 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum