SIAPAKAH ALLAH?

Page 27 of 29 Previous  1 ... 15 ... 26, 27, 28, 29  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  salik on Sat Dec 05, 2009 1:10 pm

[quote][quote="Merpati Putih"]

[size=18][color=blue]'Dia' hadir pada perasaan manusia... seolah2 'IA' tersangat dhoif kerana mampu dilingkupi olih ruang fikiran manusia.

Jika ia hadir pada perasaan , seoalah olah sebelum hadir dia tiada , selepas hadir baru ada.
sedangkan dia senentiasa Ada.

Kalau ianya mampu difikirkan, 'walaupun dengan adanNYA', maka dengan sendirinya ia hilang kelayakan sebagai 'TUHAN'.

Masa bayi dulu, tak dapat pula manusia memikirkan ,
kenapa manusia bayi tidak mencari tuhan semasa bayi yer?
Bila di kurniakan Akal( Akal baligh) , maka bermulalah kisah mencari tuhan.

Biasanya kalau kita mencari sesuatu , Bermakna sesuatu itu telah hilang.
Jika sesuatu itu hilang bermakna dulu Ada. dan sekarang tiada.

Agaknya Manusia kena kembali ke zaman bayi , barulah akan ketemui Apa yang di cari.

salik

Jumlah posting : 1366
Registration date : 2009-03-28

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  agus on Thu Dec 10, 2009 3:16 pm

Carilah Ilmu dari Kitab yg hidup bukan yg mati...mempunyai perhubungan dgn Allah yg tahu mempunyai erti ALLAH = Zat Sifat Afal Asma merangkumi Zahir dan bathin , Syariat dan Haqiqat tanpa keduanya tak berguna batal dan kosong macam tin kosong bonggg booong. Allah memberi pertunjuk kpd barangsiapa dikehendaki dan sesatkan pada barangsiapa yg dikehendaki ...kerana 73 pecahan. Sesunggunya Muhammad Rasulullah tidak wafat yg wafat Muhammad Abdullah. Carilah walau pun sampai ke Negeri China.

agus

Jumlah posting : 26
Registration date : 2009-12-01

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  tokbiru on Thu Dec 10, 2009 5:54 pm

agus wrote:Carilah Ilmu dari Kitab yg hidup bukan yg mati...mempunyai perhubungan dgn Allah yg tahu mempunyai erti ALLAH = Zat Sifat Afal Asma merangkumi Zahir dan bathin , Syariat dan Haqiqat tanpa keduanya tak berguna batal dan kosong macam tin kosong bonggg booong. Allah memberi pertunjuk kpd barangsiapa dikehendaki dan sesatkan pada barangsiapa yg dikehendaki ...kerana 73 pecahan. Sesunggunya Muhammad Rasulullah tidak wafat yg wafat Muhammad Abdullah. Carilah walau pun sampai ke Negeri China.

Negeri China cuma ada Ah Kau, Ah Meng, Ah Long, Ah Leng... Hang Tu Ah dulu pun pernah ke sana juga katanya... Ade ape2 yg aneh/pelik/misteri/unik/luar tabi'e ke kat sane Bung Agus? Rolling Eyes

tokbiru

Jumlah posting : 120
Registration date : 2009-09-03

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  salik on Thu Dec 10, 2009 5:58 pm

tokbiru wrote:
agus wrote:Carilah Ilmu dari Kitab yg hidup bukan yg mati...mempunyai perhubungan dgn Allah yg tahu mempunyai erti ALLAH = Zat Sifat Afal Asma merangkumi Zahir dan bathin , Syariat dan Haqiqat tanpa keduanya tak berguna batal dan kosong macam tin kosong bonggg booong. Allah memberi pertunjuk kpd barangsiapa dikehendaki dan sesatkan pada barangsiapa yg dikehendaki ...kerana 73 pecahan. Sesunggunya Muhammad Rasulullah tidak wafat yg wafat Muhammad Abdullah. Carilah walau pun sampai ke Negeri China.

Negeri China cuma ada Ah Kau, Ah Meng, Ah Long, Ah Leng... Hang Tu Ah dulu pun pernah ke sana juga katanya... Ade ape2 yg aneh/pelik/misteri/unik/luar tabi'e ke kat sane Bung Agus? Rolling Eyes

Tok biru tertinggal satu nih.
Jangan lupa pula......... Ah Mad

salik

Jumlah posting : 1366
Registration date : 2009-03-28

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  agus on Thu Dec 10, 2009 6:06 pm

Itu iktibar saja saperti walau pun jauh tapi di cari juga..gitu.

agus

Jumlah posting : 26
Registration date : 2009-12-01

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  salik on Mon Dec 14, 2009 12:10 pm

Dari Abu Hurairah ra., ia berkata : Rasulullah saw bersabda : "Sesungguhnya Allah Yang Maha Mulia dan Maha Besar berfirman pada hari Qiyamat :

"Wahai anak Adam, Aku sakit namun kamu tidak menjenguk Ku".

Ia berkata : "Wahai Tuhan saya, bagaimana saya menjenguk Mu sedang Engkau adalah Tuhan semesta alam ?".

Dia berfirman : "Tidakkah kamu mengetahui bahwa hambaKu Fulan sakit, namun kamu tidak menjenguknya ?, Tidakkah kamu mengetahui, seandainya kamu menjenguknya niscaya kamu mendapati Aku di sisi nya.

Wahai anak Adam Aku minta makan kepadamu namun kamu tidak memberi makan kepadaKu".

Ia berkata : "Wahai Tuhan saya, bagaimanakah saya memberi makan kepadaMu, sedangkan Engkau Tuhan semesta alam ?".

Allah berfirman : "Tidakkah kamu mengetahui bahwasanya hambaKu si Fulan minta makan kepadamu, tetapi kamu tidaklah memberi makan kepadanya ? Apakah kamu tidak mengetahui bahwasanya seandainya kamu memberi makan kepadanya, niscaya kamu mendapatkannya di sisi Ku ?

Wahai anak Adam, Aku minta minum kepadamu, tapi kamu tidak memberi minum kepada Ku".
Ia berkata : "Bagaimanakah saya memberi minum kepada Mu sedang kamu adalah Tuhan alam semesta ?".

Allah berfirman : "Hamba Ku si Fulan minta minum kepadamu, tetapi kamu tidak memberinya minum, niscaya kamu mendapatinya di sisi Ku". (Hadits ditakhrij oleh Muslim).

salik

Jumlah posting : 1366
Registration date : 2009-03-28

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  tokbiru on Mon Dec 14, 2009 1:30 pm

Ada2 saja repekan si bapak kucing tu... Semoga Tuhan (M) merahmati usahanya... memang berbaloi!! Evil or Very Mad

tokbiru

Jumlah posting : 120
Registration date : 2009-09-03

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  tokbiru on Mon Dec 14, 2009 1:36 pm

agus wrote:Itu iktibar saja saperti walau pun jauh tapi di cari juga..gitu.

Jesteru kenapa di China? Bukankah kononnya kata2 nabi itu bukan sesuatu yg sia2, wahyu Tuhan belaka.. Pasti ada nilai utk difahaminya. Basketball

tokbiru

Jumlah posting : 120
Registration date : 2009-09-03

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  salik on Mon Dec 14, 2009 3:54 pm

tokbiru wrote:Ada2 saja repekan si bapak kucing tu... Semoga Tuhan (M) merahmati usahanya... memang berbaloi!! Evil or Very Mad

HUHU...Bapa Kuching,
Tapi kan, Pernah tak dengar cerita Sayidina Abu Bakar Assidiq telah membakar cebisan cebisan hadis yang di simpannya sehingga menemeranjatkan Anaknya .
Kenapa Sayidina Abu Bakar berbuat begitu Agaknya.

salik

Jumlah posting : 1366
Registration date : 2009-03-28

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  tokbiru on Mon Dec 14, 2009 8:16 pm

salik wrote:
tokbiru wrote:Ada2 saja repekan si bapak kucing tu... Semoga Tuhan (M) merahmati usahanya... memang berbaloi!! Evil or Very Mad

HUHU...Bapa Kuching,
Tapi kan, Pernah tak dengar cerita Sayidina Abu Bakar Assidiq telah membakar cebisan cebisan hadis yang di simpannya sehingga menemeranjatkan Anaknya .
Kenapa Sayidina Abu Bakar berbuat begitu Agaknya.

Ntah lah, agak2nye dia ni anti-hadis kot? Tak pun tgh draft kitab 'hadis satu penilaian semula' mcm pak Kasim buat dulu, he3.

tokbiru

Jumlah posting : 120
Registration date : 2009-09-03

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  salik on Tue Dec 15, 2009 12:48 am

tokbiru wrote:
salik wrote:
tokbiru wrote:Ada2 saja repekan si bapak kucing tu... Semoga Tuhan (M) merahmati usahanya... memang berbaloi!! Evil or Very Mad

HUHU...Bapa Kuching,
Tapi kan, Pernah tak dengar cerita Sayidina Abu Bakar Assidiq telah membakar cebisan cebisan hadis yang di simpannya sehingga menemeranjatkan Anaknya .
Kenapa Sayidina Abu Bakar berbuat begitu Agaknya.

Ntah lah, agak2nye dia ni anti-hadis kot? Tak pun tgh draft kitab 'hadis satu penilaian semula' mcm pak Kasim buat dulu, he3.

Takkan Macam tu,
Macam kita masa kecil dulu ,
Belajar sifir bahagi di susun sampai 5 baris susunan kira kira,
DAh jadi datuk , buat apa nak simpan lagi , yer tak
Kalau sifir bahagi di susun sampai 5 baris , nampak gayanya Arkitek nak siapkan pelan rumah , 20 tahun tak habis kira. Penuh dengan Buku sifir .

salik

Jumlah posting : 1366
Registration date : 2009-03-28

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  Merpati Putih on Tue Dec 15, 2009 9:32 am

allah adalah bapa kepada berhala2 betina bangsa arab jahilliyah (aluzza, allatta, almanat = era jahilliyah) {alaziz, allatif, almanan = era (M)}, tuhan bangsa arab yang digunapakai dan diteruskan tradisinya olih pemuka2 arab.

1. Mencium hajarulaswad/ batu hitam.
2. Tawaf/ mengelilingi kaabah.
3. safa wal marwa/ berlari2 anak antara safa wal marwa
4. Membaling jamrah/ syaitan batu,
5. Korban2
6. bermalam dimina' dan dimuzalifah
7. berkumpul dijabal rahmah.

kesemuanya, ritual2 perhambaan bangsa arab jahilliyah kepada berhala2, yang diteruskan tradisi olih (M).

allah adalah berhala yang dicipta olih ibrahim dari kalangan bangsa israel.
Persoalannya:
a) Apakah benar nabi Ibrahim bermimpi di perintahkan olih 'allah' untuk mengorbankan nabi ismail?
b) atau ianya hanya mitos yang digembar gemborkan dan diulang2?
c) Adakah masuk akal seorang nabi (psikotik) ini ditauladani. kerana kucing 'ping' pun sayangkan anaknya.
d) disini manusia seharusnya dapat menggambarkan bahawa ibrahim adalah spesis psiko yang dirasuki olih ilusi keberhalaan allah.. yang 'direka tiru dari ritual2' korban ugama2 sebelumnya.

1. Mitra mengorbankan lembu untuk tuhannya.
2. Pengikut Isa menghirup darah dimajlis the last super/ makan malam
3. pengikut hindu mengorbankan bermacam manusia untuk dewa2.
4. ritual membunuh diri olih sekta2 ugama hanya untuk memuaskan nafsu tuhan2 mereka.

dari bukti arkeologinya; nabi ibrahim dan ismail tidak pernah ujud.. kalaulah benar keduanya manusia yang sangat dihormati.. kenapa gambar2 patung2 mereka tidak diabadikan atau tubuh2 mereka (umpama firaun2) diawit untuk tatapan kebenaran orang2 yang mendatang.

allah adalah tuhan palsu/ berhala bangsa arab jahilliyah


tuhan yang selain dari sebatian jiwa adalah tuhan palsu yang direka2.
mu'jizat2 cuma rekaan2 yang tidak pernah ada bukti dan penyaksian
Tinggalkan jer tuhan palsu nih!!!!

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  agus on Sun Dec 20, 2009 12:34 am

tokbiru wrote:
agus wrote:Itu iktibar saja saperti walau pun jauh tapi di cari juga..gitu.

Jesteru kenapa di China? Bukankah kononnya kata2 nabi itu bukan sesuatu yg sia2, wahyu Tuhan belaka.. Pasti ada nilai utk difahaminya. Basketball

Walaupun di Negeri China, tapi mungkin di Indonesia , Malaysia.contonya..tak semesti di Arab.
Ikutilah sejarah selepas kwafatan Nabi bagaimana layanan keatas Ahlilbyte yg disuci oleh Allah dan seterusnya ....tapi semuanya adalah ujian keatas umat manusia. Allah tidak menzalimi melainkan mereka itu mezalimi diri sendiri. macam luncai...

agus

Jumlah posting : 26
Registration date : 2009-12-01

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  Merpati Putih on Wed Dec 23, 2009 8:09 pm

باب فى سعة رحمة الله

Sekiranya sdr2 rajin mentalaah Ihya Ullumuddin bahasa Arab, mahupun bahasa terjemahannya, nescaya sdr2 akan ketemu ayat2 dibawah ini, dimuka surat akhir, dan pada jilid yang terakhir dari empat rubu, dari kitab2 ihya.


وقال أبو ذر قال رسول الله صلى الله عليه وسلم عرض لى جبريل فى جانب الحرة فقال بشر أمتك أنه من مات لا يشرك بالله شيئا دخل الجنة فقلت يا جبريل وإن سرق وإن زنى قال نعم وإن سرق وإن زنى قلت وإن سرق وإن زنى قال وإن سرق وإن زنى قلت وإن سرق وإن زنى قال وإن سرق وإن زنى وإن شرب الخمر حديث أبى ذر عرض لى جبريل فى جانب الحرة فقال بشر أمتك بأنه من مات لا يشرك بالله شيئا دخل الجنة الحديث متفق عليه بلفظ أتانى جبريل فبشرنى وفى رواية لهما أتانى آت من ربى وقال أبو الدرداء قرأ رسول الله صلى الله عليه وسلم ولمن خاف مقام ربه جنتان فقلت وإن سرق وإن زنى يا رسول الله فقال ولمن خاف مقام ربه جنتان فقلت وإن سرق وإن زنى فقال ولمن خاف مقام ربه جنتان فقلت وإنى سرق وإن زنى يا رسول الله قال وإن رغم أنف أبى الدرداء حديث أبى الدرداء قرأ رسول الله صلى الله عليه وسلم ولمن خاف مقام ربه جنتان فقلت وإن زنى وإن سرق الحديث رواه أحمد بإسناد صحيح


Dibawah ini, MP terjemahkan ayat2 diatas kebahasa melayu untuk rujukan kepada yang tidak mahir dlm bahasa arab.


وقال أبو ذر قال رسول الله صلى الله عليه وسلم عرض لى جبريل فى جانب الحرة
Berkata Abu Dzar:'Berkakata Rasulullah saw': "Menghadap Jibrail kepadaku disi Gua Hiraq

فقال بشر أمتك أنه من مات لا يشرك بالله شيئا دخل الجنة
Berkata Jibrail: "Sampaikan khabar gembira kepada umatmu, sesungguhnya siapa yang mati, tidak mempersekutukan 'tuhan' dengan sesuatu, telah masuk syurga"


فقلت يا جبريل وإن سرق وإن زنى
Berkata aku (Nabi saw): "Ya! Jibrail, walaupun ia mencuri, walaupun ia berzina?"

قال نعم وإن سرق وإن زنى
Berkata Jibrail: "Benar, walupun ia mencuri, walaupun ia berzina"

قلت وإن سرق وإن زنى
Berkata aku (Rasullulah saw): "Walaupun ia mencuri, walaupun ia berzina?"

قال وإن سرق وإن زنى
Berkata Jibarail: "Walaupu ia mencuri, walaupun ia berzina"

قلت وإن سرق وإن زنى
Berkata aku (Nabi saw): "Walaupun ia mencuri, walaupun ia berzina?"

قال وإن سرق وإن زنى وإن شرب الخمر
Berkata Jibail: "Walupun ia mencuri, walaupun ia berzina, walupun ia minum khamar (arak)

حديث أبى ذر
Hadith Abi Dzar.

عرض لى جبريل فى جانب الحرة
Menghadap kepadaku Jibrail disisi Gua Hiraq.

فقال بشر أمتك بأنه من مات لا يشرك بالله شيئا دخل الجنة
Berkata Jibrail: "Beri khabar gembira kepada umatmu, siapa mati, tidak menyengutukan allah/ tuhan dengan sesuatupun, akan masuk syurga"

الحديث متفق عليه بلفظ أتانى جبريل فبشرنى وفى رواية لهما أتانى آت من ربى
Hadith yang disepakati atasnya(Mutafak): "Datang kepadaku Jibrail dan mengkhabarkan kepadaku". Pada riwayat lain: Jibrail tidak datang menghadap nabi saw, tetapi khabar ini datang dari tuhanku


وقال أبو الدرداء قرأ رسول الله صلى الله عليه وسلم ولمن خاف مقام ربه جنتان
Berkata Abu Darda': 'Membaca Rasulullah saw': "Dan siapa yang takut (mgaku/ memegang) maqam tuhannya, baginya dua syurga". (ertinya manusia yang tidak mengaku ada ujud dirinya, kecuali yang berbuat, melihat, mendengar, hidup, berkata.. adalah kedirian tuhan sebatian dirinya semata2).


فقلت وإن سرق وإن زنى يا رسول الله
Berkata aku (Abu Darda'): "Walaupun ia mencuri, walaupun ia berzina".

فقال ولمن خاف مقام ربه جنتان
Berkata Nabi saw: " Dan siapa yang takut (mengaku/ memegang) maqam tuhannya, baginya dua syurga".

فقلت وإن سرق وإن زنى
Berkata akau (Abu Darda'): "Walaupun ia mencuri, walupun ia berzina?"

فقال ولمن خاف مقام ربه جنتان
Berkata Nabi saw: "Dan siapa yang takut (mengaku/ memegang) maqam tuhannya, baginya dua syurga".

فقلت وإنى سرق وإن زنى يا رسول الله
Berkata aku (Abu Darda'): 'Walaupun ia mencuri, walaupun ia berzina, ya! Rasullulah?".

قال وإن رغم أنف أبى الدرداء
Berkata Nabi saw: "Meskipun ia membenci Abu Darda".

حديث أبى الدرداء
Hadith Abi Darda'.

قرأ رسول الله صلى الله عليه وسلم ولمن خاف مقام ربه جنتان
Membaca Rasullullah saw: "Dan siapa yang takut (memakai) tempat tuhannya, baginya dua syurga".

فقلت وإن زنى وإن سرق
Berkata aku ( Abu Darda'): "Meskipun ia mencuri, meskipun ia berzina?"

الحديث رواه أحمد بإسناد صحيح
Al- hadith diriwayatkan olih Ahmad dengan isnad sahih

Maka disinilah (M), dilihat telah memperkotak katikkan perasaan penganut2 Islam.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  Merpati Putih on Wed Dec 23, 2009 9:10 pm

وقال أبو الدرداء قرأ رسول الله صلى الله عليه وسلم ولمن خاف مقام ربه جنتان
Berkata Abu Darda': 'Membaca Rasulullah saw': "Dan siapa yang takut (mengaku/ memegang) maqam tuhannya, baginya dua syurga". (ertinya manusia yang tidak mengaku ada ujud dirinya, kecuali yang berbuat, melihat, mendengar, hidup, berkata.. adalah kedirian tuhan sebatian dirinya semata2)

Yang jelas:

من عرف نفسه فقد عرف ربّه
من عرف ربّه فقد فسد جسده


siapa yang mengenal sebatian dirinya (jiwa, kediriannya/ penganimasi/ pengerak), maka telah mengenal ia akan tuhannya. Dan siapa yang telah mengenal tuhannya (pengerak/ energy/ kemampuan), maka binasa dirinya (maka yang tinggal cuma kehadiran kemampuan/ energy/ penganimasi dirinya).
-(perkataan ulama' Tauhid)

Jd tuhan itu tidak perlu dicari lagi...... kerana ia telah tersedia ujud sebatian tubuh... kita akan seolah2 syirik andainya kita mengambil tuhan/ allah bangsa arab atau kedirian orang lain.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  salik on Wed Dec 23, 2009 9:52 pm

Merpati Putih wrote:وقال أبو الدرداء قرأ رسول الله صلى الله عليه وسلم ولمن خاف مقام ربه جنتان
Berkata Abu Darda': 'Membaca Rasulullah saw': "Dan siapa yang takut (mengaku/ memegang) maqam tuhannya, baginya dua syurga". (ertinya manusia yang tidak mengaku ada ujud dirinya, kecuali yang berbuat, melihat, mendengar, hidup, berkata.. adalah kedirian tuhan sebatian dirinya semata2)


Yang jelas:

من عرف نفسه فقد عرف ربّه
من عرف ربّه فقد فسد جسده


siapa yang mengenal sebatian dirinya (jiwa, kediriannya/ penganimasi/ pengerak), maka telah mengenal ia akan tuhannya. Dan siapa yang telah mengenal tuhannya (pengerak/ energy/ kemampuan), maka binasa dirinya (maka yang tinggal cuma kehadiran kemampuan/ energy/ penganimasi dirinya).
-(perkataan ulama' Tauhid)

Jd tuhan itu tidak perlu dicari lagi...... kerana ia telah tersedia ujud sebatian tubuh... kita akan seolah2 syirik andainya kita mengambil tuhan/ allah bangsa arab atau kedirian orang lain.

Bagaimana jika di satukan kesemuanya tok,
Disini dan disinun

salik

Jumlah posting : 1366
Registration date : 2009-03-28

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  Merpati Putih on Wed Dec 23, 2009 10:44 pm

sdr salik.

bukankah sudah diterangkan dari awal lagi...

allah itu dalam bahasa melayunya bererti Tuhan.. Allah bukannya nama 'Tuhan'.

Bismillahir Rahmanir Rahim
Dengan nama Tuhan yang Pengasih lagi penyayang.
disini terang2 allah itu bukan nya nama tuhan, hanya sebutan/ bahasa orang arab untuk menyebut tuhan.
sebab itu dimulakan dgn Bi ismi.. dengan nama.. Nama Tuhan itu Ar Rahman dan Ar Rahim... yang termasuk didalam nama asma' alhusna.. yang 99.

Bahkan semua injil2 arab menggunakan sebutan allah dalam injil mereka untuk menyebut/ membahasakan tuhan. Dan seluruh bangsa Indonesia menggunakan allah baik dalam injil, mahupun dalam terjemahan alquran. Walupun tuhan orang kristian bernama yesus.

Dan setengah kitab2 yahudi mengunakan 'elah' sebagai sebutan untuk tuhan... disinilah kelirunya kebanyakan manusia yang tidak fasihah dalam bahasa arab, walaupun bagi setengah2 orang2 arab, yang tidak meneliti Bismillahir Rahmanir Rahim,dan diambil mudah kerana dah kebiasaan.

Sdr salik

Ya allah, ya allah, ya allah = Ya tuhan, ya tuhan, ya tuhan.

Hadis qudsi:

إن الإنسان سّري وسرّي سرّه وسرّي سفتي وسفتي لا غيريز
Sesungguhnya Insan itu rahsiaku, dan rahsiaKU rahsianya, dan rahsiaKU sifatKU, dan sifatKU bukan lain dari diriKU.

jd sifat Kedirian Insan itu adalah kedirian Tuhan... Jd ta'kan kita na'ambil tuhan muhammad, tuhan abu bakar, tuhan umar... Dia orang .. dia orang punya tuhanlah.. sdr salik tetaplah dengan tuhan sdr salik sendiri.???? cubalah fahamkan dan fikir halus2.

Jd wat pe pulak na cari tuhan lagi? kan dah tamat?

Nama tuhan tu 99, yang satu rahsia... jd yang keseratus salik ganti nama bagi allah/tuhan.. simple jer namanya

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  spanjunk on Thu Dec 24, 2009 12:56 am

Merpati Putih wrote:وقال أبو الدرداء قرأ رسول الله صلى الله عليه وسلم ولمن خاف مقام ربه جنتان
Berkata Abu Darda': 'Membaca Rasulullah saw': "Dan siapa yang takut (mengaku/ memegang) maqam tuhannya, baginya dua syurga". (ertinya manusia yang tidak mengaku ada ujud dirinya, kecuali yang berbuat, melihat, mendengar, hidup, berkata.. adalah kedirian tuhan sebatian dirinya semata2)

Yang jelas:

من عرف نفسه فقد عرف ربّه
من عرف ربّه فقد فسد جسده


siapa yang mengenal sebatian dirinya (jiwa, kediriannya/ penganimasi/ pengerak), maka telah mengenal ia akan tuhannya. Dan siapa yang telah mengenal tuhannya (pengerak/ energy/ kemampuan), maka binasa dirinya (maka yang tinggal cuma kehadiran kemampuan/ energy/ penganimasi dirinya).
-(perkataan ulama' Tauhid)

Jd tuhan itu tidak perlu dicari lagi...... kerana ia telah tersedia ujud sebatian tubuh... kita akan seolah2 syirik andainya kita mengambil tuhan/ allah bangsa arab atau kedirian orang lain.

wakakakakka......
memang SYIRIK PUN....
WAKAKAKAKAK....

tohan arab ke, cina ke, tamil nadu ke, omputih ke, negro ker, melayu ke, jawa ke,................
lain lain ker???
wakakakakaka.....
wakakakakkaka....
wakakakakakakak.....
wakakakakakkaakak...

welll.... what to do...
antara syirik ngan syurga bezanya
hanya pada satu titik jek!!!
wakkakakaka

spanjunk

Jumlah posting : 507
Registration date : 2009-01-18

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  salik on Fri Dec 25, 2009 1:22 am

Merpati Putih wrote:
sdr salik.

bukankah sudah diterangkan dari awal lagi...

allah itu dalam bahasa melayunya bererti Tuhan.. Allah bukannya nama 'Tuhan'.

Bismillahir Rahmanir Rahim
Dengan nama Tuhan yang Pengasih lagi penyayang.
disini terang2 allah itu bukan nya nama tuhan, hanya sebutan/ bahasa orang arab untuk menyebut tuhan.
sebab itu dimulakan dgn Bi ismi.. dengan nama.. Nama Tuhan itu Ar Rahman dan Ar Rahim... yang termasuk didalam nama asma' alhusna.. yang 99.

Bahkan semua injil2 arab menggunakan sebutan allah dalam injil mereka untuk menyebut/ membahasakan tuhan. Dan seluruh bangsa Indonesia menggunakan allah baik dalam injil, mahupun dalam terjemahan alquran. Walupun tuhan orang kristian bernama yesus.

Dan setengah kitab2 yahudi mengunakan 'elah' sebagai sebutan untuk tuhan... disinilah kelirunya kebanyakan manusia yang tidak fasihah dalam bahasa arab, walaupun bagi setengah2 orang2 arab, yang tidak meneliti Bismillahir Rahmanir Rahim,dan diambil mudah kerana dah kebiasaan.

Sdr salik

Ya allah, ya allah, ya allah = Ya tuhan, ya tuhan, ya tuhan.

Hadis qudsi:

إن الإنسان سّري وسرّي سرّه وسرّي سفتي وسفتي لا غيريز
Sesungguhnya Insan itu rahsiaku, dan rahsiaKU rahsianya, dan rahsiaKU sifatKU, dan sifatKU bukan lain dari diriKU.

jd sifat Kedirian Insan itu adalah kedirian Tuhan... Jd ta'kan kita na'ambil tuhan muhammad, tuhan abu bakar, tuhan umar... Dia orang .. dia orang punya tuhanlah.. sdr salik tetaplah dengan tuhan sdr salik sendiri.???? cubalah fahamkan dan fikir halus2.

Jd wat pe pulak na cari tuhan lagi? kan dah tamat?

Nama tuhan tu 99, yang satu rahsia... jd yang keseratus salik ganti nama bagi allah/tuhan.. simple jer namanya

Terima kasih dengan penerangan tok,
Satu resepi yang menarik,

Boleh tok perincikan lagi satu persoalan
Mengapa imam Masjid mekah tidak membaca Bismillahirohmanirrohim dalam solat?
Samaada ia baca perlahan / atau dalam hati atau macammana tok?
Jilka baca dalam hati , mengapa tidak di ziharkan? Apa rahsianya.
Jika tidak baca, Mengapa ia tidak membacanya ? Apa rahsianya tok ? jika ilmu ini ada pada tok
bolehlah di kongsi.....Insyaallah

Contohnya di bawah.




salik

Jumlah posting : 1366
Registration date : 2009-03-28

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  Merpati Putih on Fri Dec 25, 2009 10:39 am

sdr salik,

cuba sdr teliti..

AlFatihah digelar juga dengan saba'a masani (surah yg memilkiki tujuh ayat).

kalau tambah bismillahir rahmanir rahim maka ia akan menjadi lapan. padahal wajib qauli itu ialah membaca AlFatihah. jd simple jer penerangannya. Pa iman diam.. dari membaca bismillah.. kerana ia tahu orang2 ajam/ bukan arab akan membaca bimillah.. satu 'bidaah hasannah' yang direka2.

Begitu juga dgn AQ.
sekiranya sdr mentalaah AQ tentang Muhammad dlm tafsir2, nescaya sdr akan berjumpa perkataan muhammad digandingkan didalam 127 ayat2 AQ. (bidaah hasannah????). Dari 6666 ayat AQ hanya ada satu ayat sahaja yg menyebut nama Muhammad.

وَمَا مُحَمَّدٌ إِلاَّ رَسُولٌ قَدْ خَلَتْ مِن قَبْلِهِ الرُّسُلُ أَفَإِن مَّاتَ أَوْ قُتِلَ انقَلَبْتُمْ عَلَى أَعْقَابِكُمْ وَمَن يَنقَلِبْ عَلَىَ عَقِبَيْهِ فَلَن يَضُرَّ اللّهَ شَيْئاً وَسَيَجْزِي اللّهُ الشَّاكِرِينَ

3:144] Muhammad itu tidak lain hanyalah seorang rasul, sungguh telah berlalu sebelumnya beberapa orang rasul. Apakah Jika dia wafat atau dibunuh kamu berbalik ke belakang (murtad)? Barangsiapa yang berbalik ke belakang, maka ia tidak dapat mendatangkan mudharat kepada tuhan sedikitpun, dan tuhan akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur. (kalau diteliti struktur ayat ini, berkeadaan lintang pukang)

عَبَسَ وَتَوَلَّى

80:1] Dia (Muhammad = tokok tambah) bermuka masam dan berpaling, (bidaah hasannah?????)

Dan ada ulama2 tafsir yang berijtihad ayat (3:144) juga adalah ayat yg ditambah kedalam mashaf Othmaniyah. Kerana mashaf Othmaniyah memiliki perbezaan dgn AQ asal yg masih tersimpan di Tokapi, Turki dan diYaman.

Pengumpulan Al-Qur'an di masa Rasullulah SAW

Pada masa ketika Nabi Muhammad SAW masih hidup, terdapat beberapa orang yang ditunjuk untuk menuliskan Al Qur'an yakni Zaid bin Tsabit, Ali bin Abi Talib, Muawiyah bin Abu Sufyan dan Ubay bin Kaab. Sahabat yang lain juga kerap menuliskan wahyu tersebut walau tidak diperintahkan. Media penulisan yang digunakan saat itu berupa pelepah kurma, lempengan batu, daun lontar, kulit atau daun kayu, pelana, potongan tulang belulang binatang. Di samping itu banyak juga sahabat-sahabat langsung menghafalkan ayat-ayat Al-Qur'an setelah wahyu diturunkan.

Sumber sejarah menyebutkan bahwa kertas pertama kali ditemukan di China pada sekitar 100 AD. Beberapa abad kemudian telah dipraktikan dimesir. Dan pengunaan papirus dimesir sangat meluas sebagai bahan tulisan, diera Muhammad, bahkan Mekah sangat hampir dengan mesir, jd kenapa ta' ditulis sahaja ayat2 AQ yang penting ini keatas kertas papirus???

Pada awal pembukuan AQ.. ayat2 berselerak dihafal olih penghafal2 era 'para2 sahabat', yang kemudian dikumpulkan satu persatu. Setiap penghafal memiliki loghat daerah yang berlain2an.. dan ayat AQ pada awalnya tanpa tanda... titik, sabdu, kasrah, tanuin fattah..

Yang heranya, mengapa tidak dibukukan sahaja di era Rasullulah saw masih hidup.. kan senang? Supaya Rasullullah sendiri menyaksikan kesahihannya. 'Disini' kita lihat; ada konflik yang jelas.(Atau Muhammad sememangnya tidak pernah ada, tetapi diada2kan????)

Pengumpulan ayat2 AQ selepas wafat Nabi saw.

Dengan pengertian inilah ditafsirkan apa yang diriwayatkan dari Zaid bin Tsabit yang mengatakan, “Rasulullah SAW telah wafat sedang Qur’an belum dikumpulkan sama sekali.” Maksudnya ayat-ayat dalam surah-surahnya belum dikumpulkan secara tertib dalam satu mushaf.

AQ pada awalnya dibaca didalam solat dan tidak dibukukan. Dan ia nya hanya dibukukan selepas wafat saw pada tahun 632 selepas masehi.

AQ hanya dibukukan diera khalifah uthman.. melangkaui dua khalifah sebelumnya.


Bersambung........

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  salik on Fri Dec 25, 2009 5:17 pm

Yang heranya, mengapa tidak dibukukan sahaja di era Rasullulah saw masih hidup.. kan senang? Supaya Rasullullah sendiri menyaksikan kesahihannya. 'Disini' kita lihat; ada konflik yang jelas.(Atau Muhammad sememangnya tidak pernah ada, tetapi diada2kan????)

Daripada penyampaian Tok di sini , Mungkin Ada satu rahsia yang tok ingin perjelaskan .
Moga dapat di teruskan.
Mungkin Banyak Yang Ada pada tok dan ianya tiada pada kami.

Dan Jika dapat tok tambahkan
Mengapa Al fatihah itu turunnya 2 kali , satu ketika di Madinah dan satu di Makkah.
Apa yang saya ketahui sebahagaian dari sebabnya ialah Turunnya di Madinah Untuk orang Madinah
Dan Turunnya di mekah untuk orang Mekah. ( Apa rahsia di sebalik nya )

salik

Jumlah posting : 1366
Registration date : 2009-03-28

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  Merpati Putih on Fri Dec 25, 2009 9:04 pm

'Tuhan' berinteraksi mengikut kesesuaian zaman, hal2 persekitaran kot!!!

Nuzul ayat AlFatihah dimekah dan madinah 'pown' bolih jadi tidak sama, apakah 'kemungkingnan akan terjadi' selepas 1431 hijriyah?????. 1431 (satu ribu empat ratus tiga puluh satu tahun).


Selepas Nabi Muhammad wafat, orang2 yang hidup sezaman dengan beliau, dan tahu tentang agama Islam secara kepercayaan lansung dari nabi, segera melibatkan diri dengan peperangan diatara satu sama lain, kerana perebutan kuasa Khalifah.

Fatima adalah anak perempuan kesayangan Nabi Muhammad. Dan suami nya, Ali (kedua diIslamkan, telah dibesarkan seperti seorang anak untuk Muhammad) berperang menentang askar2 dibawah pentadbiran Aisha (anak Sd Abu Bakar), isteri kesayangan Muhammad yang dita’rifkan wanita sempurna olih nabi.

Suaminya, Ali, akhirnya dibunuh, kecuali Fatima (yang terselamat tahun2 awal di Mekah) yang akhirnya meninggal dari tekanan penindasan sesama muslimin dan muslimat selepas tiga bulan wafat baginda Rasullullah (ayahanda nya).

Tiga dari pemerintah-pemerintah Islam yang empat (para khalifah = Umar, Uthman, Ali) telah dibunuh. Kesemua mereka adalah di kalangan sahabat2 Muhammad yang paling dekat. Khalifah ketiga (Uthman) telah dibunuh oleh anak lelaki khalifah pertama (Abu Bakar).

Khalifah keempat (ALI), telah dibunuh oleh khalifah kelima, yang kemudiannya meracun satu dari dua cucu laki2 kesayangan Nabi Muhammad.

Cucu lelaki Nabi Muhammad yang lagi satu kemudian dipancung oleh khalifah keenam.

Sejarah2 ini tidak disebar luas kepada pengetahuan umum, kerana ia jelas merosakan imej 'Islam', yang dibangga2kan kebanyakan orang awam. Tidak digalakan diajar disekolah2 ataupun pusat pengajian dan madrasah2


Inilah akibat perasaan dendam mendendam, rakus kekepalaan/ kuasa dan mengejar keuntungan duniawiyah dan 'akhirat' (teori dan cerita2 akhirat adalah punca manusia bertelingkah sesama sendiri)

Mengapa kita ta mahu ambil ‘itibar’ dari sejarah ‘bermulanya’ kucar-kacirnya orang2 Islam. Disini bermula tumbuhnya bermacam2 mazhab yang membuat umat Islam berpuak2, bersuku2. (KITA TA” MENYALAHKAN MAZHAB2, kalau sekiranya menyatukan. Tetapi apa yang kita lihat kebiasaannya ‘TERBALIK’.

Dan ta’ heranlah porak peranda ini berterusan sampai sekarang. Masing2 kelompok cuba menegakan benang basah serta mejatuhkan maruah sesama sendiri.

Ulama’2 (ULAR DALAM SEMAK) dan mufti2 yang membangkitkan fatwa2 yang berunsur memecah belahkan ‘PERSAUDARAAN’ patut di hukum rejam, ta’ kira dari pihak kelompok mana2 MUFTI2….

SEKARANG INI ‘SIAPAKAH YANG SALAH DAN SIAPAKAH YANG BENAR?

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  tokbiru on Sun Dec 27, 2009 12:34 am

Tok MP, tak blajar tamadun islam ke dulu...??? Inilah zaman kegemilangan islam, jgn memain...... Memang gemilang sungguh!!! Twisted Evil

P/s : Muawiyah pun salah sorang yg dijamin syurga tau, walaupunnn....... Evil or Very Mad

tokbiru

Jumlah posting : 120
Registration date : 2009-09-03

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  salik on Sun Dec 27, 2009 5:36 am

[quote]
Merpati Putih wrote:
'Tuhan' berinteraksi mengikut kesesuaian zaman, hal2 persekitaran kot!!!

Nuzul ayat AlFatihah dimekah dan madinah 'pown' bolih jadi tidak sama, apakah 'kemungkingnan akan terjadi' selepas 1431 hijriyah?????. 1431 (satu ribu empat ratus tiga puluh satu tahun).

Di turunkan di mekah untuk orang mekah , di turunkan madinah untuk orang madinah.
Hendak di tunjukkan di situ bahawa ALFATIHAH Bagi setiap diri manusia tidak sama.

Salik salik punya fatihah( salik dengan tuhan tuhan salik)
MP , Mp punya Al fathihah (Mp dengan Tuhan mp)

Setiap PEMBUKAANNYA Tidaklah sama

salik

Jumlah posting : 1366
Registration date : 2009-03-28

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  Saint Nicholas on Sun Dec 27, 2009 5:52 pm

tokbiru wrote:Tok MP, tak blajar tamadun islam ke dulu...??? Inilah zaman kegemilangan islam, jgn memain...... Memang gemilang sungguh!!! Twisted Evil

P/s : Muawiyah pun salah sorang yg dijamin syurga tau, walaupunnn....... Evil or Very Mad

Apa bener Muawiyah juga dijamin sorga? Anda punya apa-apa referensi? Mohon dikongsi. santa

Saint Nicholas

Jumlah posting : 95
Registration date : 2008-12-27

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  Sponsored content Today at 5:51 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 27 of 29 Previous  1 ... 15 ... 26, 27, 28, 29  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum