SIAPAKAH ALLAH?

Page 26 of 29 Previous  1 ... 14 ... 25, 26, 27, 28, 29  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  Merpati Putih on Fri Oct 16, 2009 12:36 pm

Unik nih... yang jelasnya orang2 yang solat, ta' ingat kat 'Tuhan'. jumaah n pa imam sedang sama2 mengingati 2 sami nih... fantasia2/ transformasi yang diperbaharui.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  spanjunk on Fri Oct 16, 2009 2:58 pm

salamunkaulanminrabbinrahim...

cubalah ketuk....
batu dengan batu.....
apa yg ' keluar '....????

wakakakakkakakaka......
wakakakakakakakkaka....
wakakakakakakakakakka....

maka...
ku tahu asal usul mu....
ekau jangan macam plak setan!!!
wakakakakka.....
gua taji kepala lu kang....
wakakakkaka....

spanjunk

Jumlah posting : 507
Registration date : 2009-01-18

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  prime on Fri Oct 16, 2009 8:30 pm

salam sifu....

duhai manusia....
kalau masih ' terhijab ' lalu bagaimana ya....
biarkanlah apa2 pun yg mereka laku / lakunkan.....
bukankah itu semua tuhan punya kuasa....
seharusnya diambil iktibar....


untuk dibezakan diantara...
intan atau kaca....
api atau cahaya.....
aku insaf sifu....
aku insaf wahai diriku....
bagaimana bisa ku mengenal diriku....

prime

Jumlah posting : 129
Registration date : 2009-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  mek on Mon Oct 19, 2009 10:59 am

Merpati Putih wrote:Unik nih... yang jelasnya orang2 yang solat, ta' ingat kat 'Tuhan'. jumaah n pa imam sedang sama2 mengingati 2 sami nih... fantasia2/ transformasi yang diperbaharui.
la .. ingat sami wat apa? baik ingat kat vellu , sami jugak Laughing

mek

Jumlah posting : 267
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  entahlah on Mon Oct 19, 2009 12:10 pm

ada orang benci setan
kerana ia menyesatkan
ada orang benci anjing dan babi
kerana ia najis
ada orang benci tsunami
kerana ia malapetaka yg membunuh
ada orang benci panas kerana kepanasan dan mintak hujan turun
bila hujan dan banjir, mereka benci pulak hujan..minta panas balik...huhuhuhu
bila ditanya adakah kamu semua benci dengan ciptaan allah? mereka kata tidak..huhuhuhu
mereka betul2 menipu diri mereka sendiri...kerna mereka tidak akan mampu menipu allah....bagaimana mereka nak tipu sesuatu yg mereka tidak kenal? huhuhuhuhu kelakar!!!

entahlah

Jumlah posting : 7
Registration date : 2009-09-13

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  Merpati Putih on Mon Oct 19, 2009 12:57 pm

'Tuhan' memang suka berkelakar. 'HE IS A REAL JOKER'.

Disuruh tanam benih padi, kemudian tumbuh pokok2 padi, dan seterusnya berbuah padi.. Yg dimakan nasi. kan leceh.. Makan jer pokok2 padi tuh, kan senang.. mcm ulat2 dan siput. Tak yah nak beli periok, pingan, senduk, dapur masak, set meja makan dll.... relaks.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  entahlah on Mon Oct 19, 2009 10:19 pm

Dia dah cakap, 'aku yang memberi petunjuk, aku jugak yang menyesatkan....' dan lagi katanya yang paling real 'aku berbuat sekehendak hatiku'...
entahla.... Laughing

entahlah

Jumlah posting : 7
Registration date : 2009-09-13

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  salik on Mon Oct 19, 2009 11:24 pm

Ennntahhhhlaahhhh......Wahai sang Entahlah.

Kadang kadang Tahu.......Tapi..........Tak tahu .....sebenarnya perasan jer tahu

Kadang kadang Tak tahu.......tapi Arrow tahu walaupun tak tahu

kadang kadang .......entahlah....

Ha kalau betul betul tak tahu......baru lah tahu.

Kerana itulah kena belajar sampai tak tahu Apa apa.

Selagi diri merasa tahu......maka ....tak pandai namanya.

Kalau dah tak tahu,,,,,,,Baru lah tahu......Bahawa yang tahu itu Allah.

Orang yang simpan Wang berjuta juta....sebenornya....dia tu miskin.
sebab duit dia masih boleh di kira.
dan dia simpan duit tu sebab takut habis

Orang yang terkaya di dunia ialah orang yang tak simpan duit.
Tapi sentiasa ada duit.
Sampai Akhir hayat....tak putuih putuih duitnya.....Asyik adeeeeerrrr jer.
Nak apa jer .....dapat.
Orang simpan duit banyak banyak kadang kadang ada yang tak dapat beli.
haha

Tuhan ni memeng baik rupanya rupanya.
Nak apa jer dia beri
Tak nak pun dia beri.
Mintak pun dia beri
Tak mintak pun beri
Nak di kira dari bangun tidur sampai tidur semula sampai bangun lusa pagi.
kira punya kira tak terkira...
nak kata dia baik.....tak juga
apasal?????......pasal lebih dari Baik
Dalam hati....macam nak meletup
Habih nak cakap camner.....entahlah.....Alhamdulillah.

salik

Jumlah posting : 1366
Registration date : 2009-03-28

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  entahlah on Tue Oct 20, 2009 11:10 am

Ennntahhhhlaahhhh......Wahai sang salik..Very Happy

bila Kadang kadang Tahu.......Tapi..........Tak tahu .....sebenarnya perasan jer tahu,- itu ragu2 namanya

Kadang kadang Tak tahu.......tapi tahu walaupun tak tahu...- itu pun ragu2 namanya

kadang kadang .......entahlah....- itu terlebih ragu2 namanya

Ha kalau betul betul tak tahu......baru lah tahu - itu penin namanya

kata allah lagi..'aku menurut sangkaan hambaku'
Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

entahlah

Jumlah posting : 7
Registration date : 2009-09-13

View user profile

Back to top Go down

Asyik Mahsyuk.

Post  Merpati Putih on Tue Oct 20, 2009 1:06 pm


_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  salik on Tue Oct 20, 2009 7:19 pm

entahlah wrote:Ennntahhhhlaahhhh......Wahai sang salik..Very Happy
kata allah lagi..'aku menurut sangkaan hambaku'
Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

Hahaha.....Ennntaaahhhlaahhh....Agaknya Hati dah tergoda......Wahai entahlah. Very Happy

Hidup nie emangnya Seni.............SENI HIDUP......haha

salik

Jumlah posting : 1366
Registration date : 2009-03-28

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  entahlah on Tue Oct 20, 2009 9:13 pm

iya....sesungguhnya Dia kan 'latiff'..
entahlah

entahlah

Jumlah posting : 7
Registration date : 2009-09-13

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  salik on Wed Oct 21, 2009 3:11 am

Jika langit Ada Arasy
Maka kemahuan seorang mukmin itu lebih besar daripadanya

Dan dilangit Ada Syurga
Maka seorang mukmin punya Hati lebih baik daripadanya
Kerna syurga itu tempat shahwat
Sedangkan Hati itu tempat makrifah.

Penjaga Syurga Adalah Ridwan.
Sedangkan Penjaga Hati Ialah ARRAHMAN
[

salik

Jumlah posting : 1366
Registration date : 2009-03-28

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  mek on Wed Oct 21, 2009 5:54 pm

siapa lagi kalu bukan kamu engkau aku Sleep

mek

Jumlah posting : 267
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  entahlah on Wed Oct 21, 2009 10:58 pm

suatu ketika allah berkata 'siapakah aku?'. Mereka menjawab 'bah kan engkaulah tuhan kami'...kata allah lagi 'kelak nanti jangan engkau mengatakan tidak tau'....setelah kesekianan waktu allah berkata lagi 'jika kamu ingin mengenal aku, hendaklah kamu beramal dengan amalan yang soleh yakni jangan kamu menyekutukan aku dengan suatu apapun dalam ibadah kamu..'.
sesungguhnya kita ini terlalu lalai akan segala peringatan...maka itu diturunkannya al quran yang menjadi petunjuk kepada orang2 yg beriman....tetapi kita tetap mengatakan entah la... Laughing

entahlah

Jumlah posting : 7
Registration date : 2009-09-13

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  Ideologi_Wali on Wed Nov 11, 2009 12:21 am

Allah nama bagi zat yaitu Tuhan yg menciptakan kamu dan melihat setiap amal perbuatan kamu.

Ideologi_Wali

Jumlah posting : 22
Registration date : 2009-11-09

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  Merpati Putih on Wed Nov 11, 2009 3:21 am

sdr Ideologi_wali,

Allah nama bagi zat yaitu Tuhan yg menciptakan kamu dan melihat setiap amal perbuatan kamu.


• Ada pun الله itu terbit dari huruf ال إلاه* * Dan ال itu adalah Alif Lam Alma’rifah, dan pengertiannya ialah menyatakan kepastian. إلاه ertinya tuhan. Dan jadilah ungkapan إلاه nama khas/ proper noun bila ditambah ال المعريفة .Dan bukanlah الله itu TUHAN , kerana ia hanya adalah satu ungkapan bahasa yang membawa maksud YANG MAHA SEMPURNA ujudNya. الله ال إلاه

1. Brahman, Visnu, Siva (Hindu).
2. Oris , Iris dan Horus (Mesir Purba)
3. Ormuzd, Ahriman, Mitras (Zaorastian Parsi)).
4. Ultimate Reality (God), Intelligent (Akal), World Soul (Ruh)…(Neo-Platonisme).
5. Tuhan-Bapa, Tuhan Anak, Ruh AlQudus (Kristian).
6. Al ILAH adalah bapa kepada berhala2 perempuan AlLatta, AlUzza, AlManat (Al-Latif, AlAziz, AlManan).(Arab Jahiliyah
7. Poseidon, Hades, Zeus(Yunani) Allah, Malikat, Muhammad (Islam).
8 Gusti dalam bahasa Indonesia.

Perkataan Allah yang bermaksud 'Tuhan' telah pun ujud dizaman Arab Jahilliyah dan pra Islam. Bahkan Injil bahasa Arab juga menggunakan Allah.. kerana itulah satu2nya bahasa arab bagi membahasakan 'Tuhan'. Dan Injil Indonesia juga mengunakan perkataan Allah untuk membahasakan tuhan. Bahkan telah ada perkataan Elah yang bermaksud 'Tuhan' dalam bahasa Yahudi dan Ibrani.

بسم الله الرحمان الرحيم

Mengapa dimulakan dengan nama allah yang maha pemurah lagi maha pengasihani?

Mengapa tidak terus saja sebut allah maha pemurah dan maha pengasihani?

Dan didalam AlQuran ada 99 nama allah...

Ini membuktikan allah bukanlah nama bagi zat, tetapi hanya satu kata yang bermaksud tuhan/ kuasa/ energy.

Sempurna Pengaturan Kekeliruan adalah percaturan harfiyah yang mendatangkan sebutan/ bahasa . Yang Pintar mengatur buah catur yang mengelirukan, Yang mengerti apa yang dicaturkan bagi bahasa manusia Arab. Untuk kepastian, bertanyalah kepada ahli harfiyah yang benar2 ahli, bukan ahli bahasa yang menceduk2 bahasa.

• Adapun erti nabi ialah yang memberi tahu/ yang bercerita.نَبِىٌّ daripada perkataan نَبَأَ واَنْبَأ ertinya memberitahu نَبَأَ بِ mengatur تَنَبّأَ ertinya mengaku nabi atau meramalkan نَبَأَ ج اَنْبَاءٌ ertinya berita/maklumat نُبُوْءَةٌ ونُبُوَّةٌ ertinya ramalan/ dugaan نَبَوِىٌّ ertinya kenabian/ Yang menyampaikan maklumat2 yang meramalkan/ yang mengandaikan / yang mendugakan keaadaan sesuatu/ yang mempunyaai sangkaan2… Maka halusilah pengertian ini…Dan apakah bersifat benar seuatu maklumat dengan dugaan/ sangkaan/ ramalan? اِسْتَنْبَأَ ertinya mencari berita.

Kenapa nabi Muhammad tidak dapat meramalkan kepada para2 sahabat dimasa beliau, tentang kejadian2 seperti dibawah ini?
---------------------------------------------------------------------
Selepas Nabi saw wafat, orang2 yang hidup sezaman dengan beliau, dan tahu tentang agama Islam secara kepercayaan lansung, segera melibatkan diri dengan peperangan diatara satu sama lain, kerana perebutan kuasa Khalifah.

Fatima adalah anak perempuan kesayangan Nabi saw. Dan suami nya, Ali (Sepupu Nabi saw, telah dibesarkan seperti seorang anak kpd Nabi saw).

1. Ali dan Fatima telah berperang menentang askar2 dibawah pentadbiran Aisha. (isteri kesayangan Nabi saw, yang dita’rifkan wanita sempurna olih Nabi saw.
Ali akhirnya terbunuh, kecuali Fatima (yang terselamat tahun2 awal di Mekah) yang akhirnya meninggal dari tekanan penindasan sesama muslimin dan muslimat selepas tiga bulan wafat baginda Rasullullah (ayahanda nya).

2. Tiga dari pemerintah-pemerintah Islam yang empat (para khalifah) telah dibunuh.
Kesemua mereka adalah di kalangan sahabat2 Muhammad yang paling dekat.

a. Khalifah ketiga telah dibunuh oleh anak lelaki khalifah pertama.

b. Khalifah keempat telah dibunuh oleh khalifah kelima, yang kemudiannya meracun satu dari dua cucu laki2 kesayangan Nabi Muhammad saw.

c. Cucu lelaki NabiMuhammad yang lagi satu kemudian dipancung oleh khalifah keenam.

Inilah akibat perasaan dendam mendendam, rakus kekepalaan/ kuasa dan mengejar keuntungan duniawiyah

Kenapa nabi Muhammad tidak jelaskan dan ramalkan bahawa Iraq dan Pelastin akan menjadi mangsa amerika dan Israel? Dan banyak lagi kejadian2 besar didunia ini tidak mampu diramalkan olih nabi kesayang sdr dan saya??????

-------------------------------------------------------------------
الموحد بمعنى أنه لم يحضر في شهوده غير الواحد فلا يرى الكل من حيث إنه كثير بل من إنه واحد وهذه هي الغاية القصوى في التوحيد

ertinya:
Yang ‘mengesakan keTuhanan’: adalah tanpa menhadirkan pada perasaannya/penyaksiannya melainkan ESA/ ‘KESENDIRIAN’, Tiada melihat sesuatu atas banyaknya/beragam2 bahkan menyaksikan ESA KUASA semata2. Dan inilah puncak yang terjauh pada ‘TAUHID’

Q: Adakah sdr Ideologi_wali pernah menyaksiakan Tuhan memberi tahu nabi Muhammad namaNya Allah atau sdr ikut2jer?

Q: Pernahkah sdr melihat malaikat, wali, syaitan, hantu?.... apakah sdr akan beriman/ yaqin/ percaya sebelum sdr sendiri saksikan? Dimanakah kebenaran sdr? Mengapa monyet2 kat hutan tak takut pada hantu?

Q: Adakah sdr. pernah menyaksikan manusia ini lahir dari Adam dan Hawa, atau sdr ikut2 jer apa tok nenek kita percaya dari dengar2?

Mengapa kita ta' gunakan akal?... Na' berak dan kencing pun terpaksa gunakan akal, nak membawa kereta dan lari dari panas api pun kena gunakan akal..

Al aklu min nurillah ertinya akal itu cahaya 'TUHAN'. Sdr fahamkah, apa yang sdr katakan 'tolol' atau jahil ugama kan?

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

'TUHAN' = KUASA BERFIKIR

Post  Merpati Putih on Fri Nov 13, 2009 12:44 pm

Tuhan adalah kuasa berfikir individu.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  mek on Mon Nov 16, 2009 11:14 am

Ideologi_Wali wrote:Allah nama bagi zat yaitu Tuhan yg menciptakan kamu dan melihat setiap amal perbuatan kamu.

budak2 tadika saja yg menjawap macam ni , apa la kureng sangat dia ni Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

mek

Jumlah posting : 267
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  agus on Wed Dec 02, 2009 1:13 am

73 Ibarat rambut di belah tujuh
Keakuan masih pada aku maka jadilah firaun.

agus

Jumlah posting : 26
Registration date : 2009-12-01

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  agus on Wed Dec 02, 2009 11:37 pm

Nabi ibarat bulan purnama , tanpa matahari bulan tak bercahaya. Nur penyuluh di malam hari. Tanpa Nur boleh juga berjalan tapi masuklah kamu dalam kesesatan. Cari Allah tak akan jumpa . Melainkan kenal dgn sebenar kenal.

agus

Jumlah posting : 26
Registration date : 2009-12-01

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  Merpati Putih on Thu Dec 03, 2009 9:40 pm

Siapakah Allah/ Tuhan/ 'Gusti" "Zeus," "Jupiter," "Brahma," "Allah," "Ra," "Odin," "Ashur," "Izanagi," "Viracocha," "Ahura Mazda, "dan" Roh Besar " "Ibu Alam" "Bapa Tuhan." 'Zat Pencipta" Kelibat2 keberaadaan (walaupun cuma ilusi2/ alam2an)

Siapakah sebenarnya 'Zat Pencipta' ini?

Siapakah yang membuatNya 'mengaku' Ianya sebagai pencipta?.. Adakah Ia sendiri mengaku IaNya 'pencipta' atau hanya rekaan2 manusia?

'Dia' hadir pada perasaan manusia... seolah2 'IA' tersangat dhoif kerana mampu dilingkupi olih ruang fikiran manusia. Kalau ianya mampu difikirkan, 'walaupun dengan adanNYA', maka dengan sendirinya ia hilang kelayakan sebagai 'TUHAN'.

Dia digambarkan/ dikenali/ dima'rifahkan sebagai 'punca segala sesuatu', bersifat dermawan, Mahakuasa Pencipta. 'Adakah ini 'KEAKUAN NYA' atau cuma 'Keakuan' yang diletakan kepadaNya ('TUHAN' yang dikambing hitamkan olih manusia, kerana kepentingan nalurinya sebagai haiwan mamalia)

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  Merpati Putih on Fri Dec 04, 2009 2:15 pm

Allah/ Tuhan bersangatanlah 'Pentingkan DiriNya' sehingga Ia mengambing hitamkan/ memperolok2kan isim2Nya/ bayang2anNya: Malaikat, syaitan, nabi2, firaun, Adam, Isa, Musa, Muhammad, Krishna, Buddha, kongfusius....

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  salik on Fri Dec 04, 2009 11:52 pm

Merpati Putih wrote:
Siapakah Allah/ Tuhan/ 'Gusti" "Zeus," "Jupiter," "Brahma," "Allah," "Ra," "Odin," "Ashur," "Izanagi," "Viracocha," "Ahura Mazda, "dan" Roh Besar " "Ibu Alam" "Bapa Tuhan." 'Zat Pencipta" Kelibat2 keberaadaan (walaupun cuma ilusi2/ alam2an)

Siapakah sebenarnya 'Zat Pencipta' ini?

Siapakah yang membuatNya 'mengaku' Ianya sebagai pencipta?.. Adakah Ia sendiri mengaku IaNya 'pencipta' atau hanya rekaan2 manusia?

'Dia' hadir pada perasaan manusia... seolah2 'IA' tersangat dhoif kerana mampu dilingkupi olih ruang fikiran manusia. [b]Kalau ianya mampu difikirkan, 'walaupun dengan adanNYA', maka dengan sendirinya ia hilang kelayakan sebagai 'TUHAN'.[/b]

Dia digambarkan/ dikenali/ dima'rifahkan sebagai 'punca segala sesuatu', bersifat dermawan, Mahakuasa Pencipta. 'Adakah ini 'KEAKUAN NYA' atau cuma 'Keakuan' yang diletakan kepadaNya ('TUHAN' yang dikambing hitamkan olih manusia, kerana kepentingan nalurinya sebagai haiwan mamalia)


Pada asas haqiqat, 'kehidupan' ini adalah keselururuhannya dalam dimensi terjahan 'keghaiban' semata2. 'Percaya/ beriman' dan 'tidak percaya/ kekufuran' hanya sebahagian dari 'ciptaan keghaiban/ tajalliat majazi' = 'KENSENTIASAAN MAYA' = mimpi yang berulang2. Keimanan dan kekufuran adalah juzu2 permainan maya itu sendiri.

Permainan Maya/ matrik yang tidak menguntungkan dan merugikan sesiapapun.. setiap permainan yang sentiasa berlalu dan pergi diliputi 'ibu sawat/ punca' nya.

salik

Jumlah posting : 1366
Registration date : 2009-03-28

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  salik on Fri Dec 04, 2009 11:55 pm

HEHE....PERMAINAN CATUR

salik

Jumlah posting : 1366
Registration date : 2009-03-28

View user profile

Back to top Go down

Re: SIAPAKAH ALLAH?

Post  Sponsored content Today at 5:54 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 26 of 29 Previous  1 ... 14 ... 25, 26, 27, 28, 29  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum