ILMU TAUHID

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

ILMU TAUHID

Post  Merpati Putih on Tue Oct 21, 2008 2:09 pm

Mengetahui akan 'PERBEZAAN2', membatalkan secra keseluruhan pahala perjuangan2 manusia.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

MONISMA/ TAUHID ZAT

Post  Merpati Putih on Tue Oct 21, 2008 2:19 pm

Monisma/ TAUHID adalah satu tesis yang menjelaskan, rangkaian2 ujud adalah adalah satu haqiqat ‘KESERUPAAN ‘ pada segala sifat.

Monisma / Kemurnian Zat adalah arus yang menentang pensyarikatan (SYIRIK)/ dwi padu/ dualisma serta pluralisma/ berbilang2 pada setiap segi/ aspek2 kehadiran/ ujud2, dibahas dari segi fahaman yang luas (broad sense) serta meneliti secara halus ‘BAGAIMANA’ kehadiran gamabaran2 ujud ini terbayang pada perasaan yang satu.

Teori monisma/ Kemurnian Zat Illahi nyata menghakis/ meniadakan keberangkalian ujud malaikat2, syaitan2, Adam, nabi2, wali2, ulama2, sami2, paderi2, manusia dan keseluruhan ujud lenyap, tanpa dapat dikesan sekali2.

Katakan Allah itu ESA/ KESENDIRIAN/ TUNGGAL
Allah itu tanpa akhiran/ abadi/ kekal/ selama2nya/ terus menerus ujud
Tidak pernah mencipta dan dicipta (tidak memiliki dan dimiliki), tidak melahirkan dan dilahirkan
Tidak ada sesuatu semithalNya. (tanpa makhluk disisiNYA)

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: ILMU TAUHID

Post  nackea on Thu Nov 13, 2008 12:46 pm

Merpati Putih wrote:Monisma/ TAUHID adalah satu tesis yang menjelaskan, rangkaian2 ujud adalah adalah satu haqiqat ‘KESERUPAAN ‘ pada segala sifat.

Monisma / Kemurnian Zat adalah arus yang menentang pensyarikatan (SYIRIK)/ dwi padu/ dualisma serta pluralisma/ berbilang2 pada setiap segi/ aspek2 kehadiran/ ujud2, dibahas dari segi fahaman yang luas (broad sense) serta meneliti secara halus ‘BAGAIMANA’ kehadiran gamabaran2 ujud ini terbayang pada perasaan yang satu.

Teori monisma/ Kemurnian Zat Illahi nyata menghakis/ meniadakan keberangkalian ujud malaikat2, syaitan2, Adam, nabi2, wali2, ulama2, sami2, paderi2, manusia dan keseluruhan ujud lenyap, tanpa dapat dikesan sekali2.

Katakan Allah itu ESA/ KESENDIRIAN/ TUNGGAL
Allah itu tanpa akhiran/ abadi/ kekal/ selama2nya/ terus menerus ujud
Tidak pernah mencipta dan dicipta (tidak memiliki dan dimiliki), tidak melahirkan dan dilahirkan
Tidak ada sesuatu semithalNya. (tanpa makhluk disisiNYA)
Pastinya yang dicermin itu bayangan AKU tapi bukannya AKU Very Happy

nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: ILMU TAUHID

Post  Merpati Putih on Fri Nov 14, 2008 12:05 pm

MATA MENGATAKAN MELHAT ‘ADA’. TETAPI MINDA MENGATAKAN IA HANYALAH PERASAAN SEMATA2..

Sesungguhnya 'TIDAK ADA'
yang patut difantasikan
Juga tiada cermin yang terang
Kiranya keseluruhan, semata mimpi
Betapa debu hijab
Menghadirkan 'DIRI'

Minda beraksi se'NISBAH TOPENG KETUHANAN'

Tubuh, duniawiyah, kehidupan akhirat
Hanya pokok khayalan serta cabang2nya
Minda terfantasi cermin ‘Terang’
Bersihkan mukanya saat ke saat
Agar tanpa debu kotoran menghijab
Jesteru ujud, minda tanpa 'MA"RIFAT'.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: ILMU TAUHID

Post  negro41 on Thu Nov 20, 2008 8:12 am

nackea wrote:
Merpati Putih wrote:Monisma/ TAUHID adalah satu tesis yang menjelaskan, rangkaian2 ujud adalah adalah satu haqiqat ‘KESERUPAAN ‘ pada segala sifat.

Monisma / Kemurnian Zat adalah arus yang menentang pensyarikatan (SYIRIK)/ dwi padu/ dualisma serta pluralisma/ berbilang2 pada setiap segi/ aspek2 kehadiran/ ujud2, dibahas dari segi fahaman yang luas (broad sense) serta meneliti secara halus ‘BAGAIMANA’ kehadiran gamabaran2 ujud ini terbayang pada perasaan yang satu.

Teori monisma/ Kemurnian Zat Illahi nyata menghakis/ meniadakan keberangkalian ujud malaikat2, syaitan2, Adam, nabi2, wali2, ulama2, sami2, paderi2, manusia dan keseluruhan ujud lenyap, tanpa dapat dikesan sekali2.

Katakan Allah itu ESA/ KESENDIRIAN/ TUNGGAL
Allah itu tanpa akhiran/ abadi/ kekal/ selama2nya/ terus menerus ujud
Tidak pernah mencipta dan dicipta (tidak memiliki dan dimiliki), tidak melahirkan dan dilahirkan
Tidak ada sesuatu semithalNya. (tanpa makhluk disisiNYA)
Pastinya yang dicermin itu bayangan AKU tapi bukannya AKU Very Happy

Tampa aku tiadalah bayangan ku Very Happy

negro41

Jumlah posting : 115
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: ILMU TAUHID

Post  Merpati Putih on Thu Nov 20, 2008 9:28 am

Mustahil ‘tanpa Aku’, kerana ‘AKU’ adalah ujud tanpa permulaan dan akhiran (mati). Kesentiasaan hidup (immortal).

Sekiranya manusia itu mati! Maka berakhirlah ‘INSAN’, dengan demikian berakhirlah ‘Ketuhanan’, Apakah ini mungkin?

‘KEMATIAN’ hanyalah sebutan sahaja, dan tidak ada ‘KEMATIAN’ pada haqiqatnya. ‘KEMATIAN cuma satu gurauan senda ketuhanan.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: ILMU TAUHID

Post  mek on Thu Nov 20, 2008 10:30 am

tanpa AKU itulah AKU yg tiada memerlukan selainKU Basketball

mek

Jumlah posting : 267
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: ILMU TAUHID

Post  negro41 on Thu Nov 20, 2008 11:41 am

mek wrote:tanpa AKU itulah AKU yg tiada memerlukan selainKU Basketball

Sifat ku yang banyak keletah Laughing

negro41

Jumlah posting : 115
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: ILMU TAUHID

Post  mek on Thu Nov 20, 2008 1:53 pm

negro41 wrote:
mek wrote:tanpa AKU itulah AKU yg tiada memerlukan selainKU Basketball

Sifat ku yang banyak keletah Laughing
haah, itu keletah gurau senda namanya lol!

mek

Jumlah posting : 267
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: ILMU TAUHID

Post  Merpati Putih on Fri Nov 21, 2008 11:10 am

Percaya kepada ujud ‘TUHAN’ adalah kelemahan yang ujud pada jangkauan persepsi (qahar)’, Kerana percepsi tidak menjangka yang ‘diri persepsi’ itu sendiri adalah haqiqat ‘Ketuhanan’. ‘INSAN’/ KETUHANAN menhijab diriNya dari memahami bahawa diriNya ‘BUKAN KUASA’ yang mutlaq!!!

Ujud tidak bersandar atau berkehendak kepada zat Illahiyat, kerana ujud adalah kedirian zat itu sendiri, dan bukanlah ujud itu sebahagian dari zat.

Tidaklah ujud ini terbit dari Zat, kerana ia sendiri adalah diri zat. Maka yang demikian itu adalah makhluk itu diri zat, bukannya ciptaan, atau makhluk, Ciptaan dan makhluk hanyalah pada sebutan sahaja.

Ujud adalah ain zat atau sifat zat. Dengan demikian tidaklah bolih dikatakan ‘AKU adalah DIA atau DIA adalah AKU’ atau ‘ENGKAU adalah AKU atau AKU adalah ENGKAU’. Engkau, dia, kami dan aku, bersifat pada ungkapan sahaja. Tidaklah ujud ini bersifat baharu kecuali pada ungkapan/ sebutan jua.

Ujud seperti: pokok , rumah, binatang, malikat, syaitan, nabi, wali, paderi, ulama’, Isa, rabi, sami…keseluruhan ujud2 hanyalah bagi semata2 sebutan sahaja . dan pada haqiqatnya semata2 ujud diri Illahi/ force/ daya. Bahkan kesemuanya bermaksud diri Illahiyat ‘kesendirian’.

Tiada tuhan melainkan, 'yang ujud inilah Tuhan', Muhammad hanyalah imej/ berhala2 pemikiran Tuhan. Adam, Isa, Musa, Krisna, Buddha, Lao Tze, Diri Manusia serta keseluruhan ujud adalah imej2 ‘Kesendirian’ ketuhanan. Ugama2 hanyalah bersifat kata2 sahaja.

Memperlajari teologi/ ilmu ketuhanan adalah khurafat,bidaah serta sesat kerana tiada apa yang dapat dimunafaatkan darinya.

Sifat2 Illahiyat adalah qadim lagi azali. Keseluruhan ujud adalah qadim lagi azali, tiada baginya permulaan dan akhir, tiada kematian. Kematian hanyalah segi unkapan sahaja.. Keseluruhan sifat nafsiah, maani, ma’nawiyah, salbiah adalah qadim lagi azali, dan besamaan maksud keduanya. Perbezaan pada sebutan2 sahaja bukan maksud haqiqi. Keseluruhan ungkapan pada ujud adalah sama masuknya iaitu ‘sifat zat’ semata2 tanpa zarah perbezaan.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: ILMU TAUHID

Post  negro41 on Mon Nov 24, 2008 8:43 am

Merpati Putih wrote:Percaya kepada ujud ‘TUHAN’ adalah kelemahan yang ujud pada jangkauan persepsi (qahar)’, Kerana percepsi tidak menjangka yang ‘diri persepsi’ itu sendiri adalah haqiqat ‘Ketuhanan’. ‘INSAN’/ KETUHANAN menhijab diriNya dari memahami bahawa diriNya ‘BUKAN KUASA’ yang mutlaq!!!

Ujud tidak bersandar atau berkehendak kepada zat Illahiyat, kerana ujud adalah kedirian zat itu sendiri, dan bukanlah ujud itu sebahagian dari zat.

Tidaklah ujud ini terbit dari Zat, kerana ia sendiri adalah diri zat. Maka yang demikian itu adalah makhluk itu diri zat, bukannya ciptaan, atau makhluk, Ciptaan dan makhluk hanyalah pada sebutan sahaja.

Ujud adalah ain zat atau sifat zat. Dengan demikian tidaklah bolih dikatakan ‘AKU adalah DIA atau DIA adalah AKU’ atau ‘ENGKAU adalah AKU atau AKU adalah ENGKAU’. Engkau, dia, kami dan aku, bersifat pada ungkapan sahaja. Tidaklah ujud ini bersifat baharu kecuali pada ungkapan/ sebutan jua.

Ujud seperti: pokok , rumah, binatang, malikat, syaitan, nabi, wali, paderi, ulama’, Isa, rabi, sami…keseluruhan ujud2 hanyalah bagi semata2 sebutan sahaja . dan pada haqiqatnya semata2 ujud diri Illahi/ force/ daya. Bahkan kesemuanya bermaksud diri Illahiyat ‘kesendirian’.

Tiada tuhan melainkan, 'yang ujud inilah Tuhan', Muhammad hanyalah imej/ berhala2 pemikiran Tuhan. Adam, Isa, Musa, Krisna, Buddha, Lao Tze, Diri Manusia serta keseluruhan ujud adalah imej2 ‘Kesendirian’ ketuhanan. Ugama2 hanyalah bersifat kata2 sahaja.

Memperlajari teologi/ ilmu ketuhanan adalah khurafat,bidaah serta sesat kerana tiada apa yang dapat dimunafaatkan darinya.

Sifat2 Illahiyat adalah qadim lagi azali. Keseluruhan ujud adalah qadim lagi azali, tiada baginya permulaan dan akhir, tiada kematian. Kematian hanyalah segi unkapan sahaja.. Keseluruhan sifat nafsiah, maani, ma’nawiyah, salbiah adalah qadim lagi azali, dan besamaan maksud keduanya. Perbezaan pada sebutan2 sahaja bukan maksud haqiqi. Keseluruhan ungkapan pada ujud adalah sama masuknya iaitu ‘sifat zat’ semata2 tanpa zarah perbezaan.

Aku hidup dalam perkampungan ku sendiri yang penghuni nya adalah aku dengan bermacam2 ragam ku sendiri Very Happy

negro41

Jumlah posting : 115
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: ILMU TAUHID

Post  Merpati Putih on Mon Nov 24, 2008 9:28 am

Tuhan itu bemacam2:

Tuhan berakal: Banyak cerita dan bahan2 persepsi minda.
Tuhan ta' berakal: Ta' ada cerita dan bahan2 persepsi. 'TIDUR NYENYAK'
Tuhan suka mengakal2: Tuhan yang menggunakan kepala lutut, 'THE CLOWN'.
Tuhan yang masuk akal
Tuhan yang ta' masuk akal
Tuhan yang keluar masuk akal affraid affraid

Apa yang 'INSAN' fikrkan 'mesti betul'. yang penting mesti mengakui yang diriNYA 'TUHAN sebenar2 TUHAN', bahkan ta' perlulah lagi 'mencari Tuhan'. Maka hendaklah ia mengumpul bahan2 dalil yang diriNYA sebenar2nya 'PENCIPTA SELURUH ALAM PERASAAN'. Walau bagaimanapun ia tetap 'MIMPI kepada yang NYATA'.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: ILMU TAUHID

Post  negro41 on Mon Nov 24, 2008 9:57 am

Merpati Putih wrote:
Tuhan itu bemacam2:

Tuhan berakal: Banyak cerita dan bahan2 persepsi minda.
Tuhan ta' berakal: Ta' ada cerita dan bahan2 persepsi. 'TIDUR NYENYAK'
Tuhan suka mengakal2: Tuhan yang menggunakan kepala lutut, 'THE CLOWN'.
Tuhan yang masuk akal
Tuhan yang ta' masuk akal
Tuhan yang keluar masuk akal affraid affraid

Apa yang 'INSAN' fikrkan 'mesti betul'. yang penting mesti mengakui yang diriNYA 'TUHAN sebenar2 TUHAN', bahkan ta' perlulah lagi 'mencari Tuhan'. Maka hendaklah ia mengumpul bahan2 dalil yang diriNYA sebenar2nya 'PENCIPTA SELURUH ALAM PERASAAN'. Walau bagaimanapun ia tetap 'MIMPI kepada yang NYATA'.

" AKU LAH TUHAN " Pengakuan didalam Mimpi bounce

negro41

Jumlah posting : 115
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: ILMU TAUHID

Post  nackea on Mon Nov 24, 2008 12:34 pm

Merpati Putih wrote:Percaya kepada ujud ‘TUHAN’ adalah kelemahan yang ujud pada jangkauan persepsi (qahar)’, Kerana percepsi tidak menjangka yang ‘diri persepsi’ itu sendiri adalah haqiqat ‘Ketuhanan’. ‘INSAN’/ KETUHANAN menhijab diriNya dari memahami bahawa diriNya ‘BUKAN KUASA’ yang mutlaq!!!

Ujud tidak bersandar atau berkehendak kepada zat Illahiyat, kerana ujud adalah kedirian zat itu sendiri, dan bukanlah ujud itu sebahagian dari zat.

Tidaklah ujud ini terbit dari Zat, kerana ia sendiri adalah diri zat. Maka yang demikian itu adalah makhluk itu diri zat, bukannya ciptaan, atau makhluk, Ciptaan dan makhluk hanyalah pada sebutan sahaja.

Ujud adalah ain zat atau sifat zat. Dengan demikian tidaklah bolih dikatakan ‘AKU adalah DIA atau DIA adalah AKU’ atau ‘ENGKAU adalah AKU atau AKU adalah ENGKAU’. Engkau, dia, kami dan aku, bersifat pada ungkapan sahaja. Tidaklah ujud ini bersifat baharu kecuali pada ungkapan/ sebutan jua.

Ujud seperti: pokok , rumah, binatang, malikat, syaitan, nabi, wali, paderi, ulama’, Isa, rabi, sami…keseluruhan ujud2 hanyalah bagi semata2 sebutan sahaja . dan pada haqiqatnya semata2 ujud diri Illahi/ force/ daya. Bahkan kesemuanya bermaksud diri Illahiyat ‘kesendirian’.

Tiada tuhan melainkan, 'yang ujud inilah Tuhan', Muhammad hanyalah imej/ berhala2 pemikiran Tuhan. Adam, Isa, Musa, Krisna, Buddha, Lao Tze, Diri Manusia serta keseluruhan ujud adalah imej2 ‘Kesendirian’ ketuhanan. Ugama2 hanyalah bersifat kata2 sahaja.

Memperlajari teologi/ ilmu ketuhanan adalah khurafat,bidaah serta sesat kerana tiada apa yang dapat dimunafaatkan darinya.

Sifat2 Illahiyat adalah qadim lagi azali. Keseluruhan ujud adalah qadim lagi azali, tiada baginya permulaan dan akhir, tiada kematian. Kematian hanyalah segi unkapan sahaja.. Keseluruhan sifat nafsiah, maani, ma’nawiyah, salbiah adalah qadim lagi azali, dan besamaan maksud keduanya. Perbezaan pada sebutan2 sahaja bukan maksud haqiqi. Keseluruhan ungkapan pada ujud adalah sama masuknya iaitu ‘sifat zat’ semata2 tanpa zarah perbezaan.
Jika AKU ini Tuhan mana pula makhluk ? Jika AKU ini makhluk mana pula Tuhan ? Basketball

nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: ILMU TAUHID

Post  Merpati Putih on Mon Nov 24, 2008 1:20 pm

Kalimat 'AKU' tidak bermaksuk apa2, ianya hanyalah seumpama mencurahkan ayer ke daun keladi. Kalau diungkapkan 'KESENDIRIAN', untuk apa sebutan 'AKU' atau pun 'DIA'?

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: ILMU TAUHID

Post  negro41 on Mon Nov 24, 2008 1:25 pm

nackea wrote:
Merpati Putih wrote:Percaya kepada ujud ‘TUHAN’ adalah kelemahan yang ujud pada jangkauan persepsi (qahar)’, Kerana percepsi tidak menjangka yang ‘diri persepsi’ itu sendiri adalah haqiqat ‘Ketuhanan’. ‘INSAN’/ KETUHANAN menhijab diriNya dari memahami bahawa diriNya ‘BUKAN KUASA’ yang mutlaq!!!

Ujud tidak bersandar atau berkehendak kepada zat Illahiyat, kerana ujud adalah kedirian zat itu sendiri, dan bukanlah ujud itu sebahagian dari zat.

Tidaklah ujud ini terbit dari Zat, kerana ia sendiri adalah diri zat. Maka yang demikian itu adalah makhluk itu diri zat, bukannya ciptaan, atau makhluk, Ciptaan dan makhluk hanyalah pada sebutan sahaja.

Ujud adalah ain zat atau sifat zat. Dengan demikian tidaklah bolih dikatakan ‘AKU adalah DIA atau DIA adalah AKU’ atau ‘ENGKAU adalah AKU atau AKU adalah ENGKAU’. Engkau, dia, kami dan aku, bersifat pada ungkapan sahaja. Tidaklah ujud ini bersifat baharu kecuali pada ungkapan/ sebutan jua.

Ujud seperti: pokok , rumah, binatang, malikat, syaitan, nabi, wali, paderi, ulama’, Isa, rabi, sami…keseluruhan ujud2 hanyalah bagi semata2 sebutan sahaja . dan pada haqiqatnya semata2 ujud diri Illahi/ force/ daya. Bahkan kesemuanya bermaksud diri Illahiyat ‘kesendirian’.

Tiada tuhan melainkan, 'yang ujud inilah Tuhan', Muhammad hanyalah imej/ berhala2 pemikiran Tuhan. Adam, Isa, Musa, Krisna, Buddha, Lao Tze, Diri Manusia serta keseluruhan ujud adalah imej2 ‘Kesendirian’ ketuhanan. Ugama2 hanyalah bersifat kata2 sahaja.

Memperlajari teologi/ ilmu ketuhanan adalah khurafat,bidaah serta sesat kerana tiada apa yang dapat dimunafaatkan darinya.

Sifat2 Illahiyat adalah qadim lagi azali. Keseluruhan ujud adalah qadim lagi azali, tiada baginya permulaan dan akhir, tiada kematian. Kematian hanyalah segi unkapan sahaja.. Keseluruhan sifat nafsiah, maani, ma’nawiyah, salbiah adalah qadim lagi azali, dan besamaan maksud keduanya. Perbezaan pada sebutan2 sahaja bukan maksud haqiqi. Keseluruhan ungkapan pada ujud adalah sama masuknya iaitu ‘sifat zat’ semata2 tanpa zarah perbezaan.
Jika AKU ini Tuhan mana pula makhluk ? Jika AKU ini makhluk mana pula Tuhan ? Basketball

Namakan saja apa yang kamu suka , setiap nama adalah aku bom

negro41

Jumlah posting : 115
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: ILMU TAUHID

Post  Merpati Putih on Mon Nov 24, 2008 2:01 pm

Pernah kah saudara melihat bahasa2 pelangi, apakah ada huruf dan suara yang tertulis padanya?

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: ILMU TAUHID

Post  negro41 on Mon Nov 24, 2008 2:21 pm

Merpati Putih wrote:Pernah kah saudara melihat bahasa2 pelangi, apakah ada huruf dan suara yang tertulis padanya?

lol! lol! lol! jangan kan huruf dan suara , malah warnanya pun nggak ada pak

negro41

Jumlah posting : 115
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: ILMU TAUHID

Post  mek on Mon Nov 24, 2008 4:03 pm

semuanya lenyap dari dulu, kini & selamanya Sleep Sleep

mek

Jumlah posting : 267
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: ILMU TAUHID

Post  Merpati Putih on Mon Nov 24, 2008 5:25 pm

Jikalau demikian keadaannya terpaksalah monotisma menjurus ke pluralisma/ sifat2 mimpi, sekiranya na' meneruskan perbahasan 'Tauhid' ni, Kan kah begitu?

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: ILMU TAUHID

Post  negro41 on Mon Nov 24, 2008 5:42 pm

Merpati Putih wrote:Jikalau demikian keadaannya terpaksalah monotisma menjurus ke pluralisma/ sifat2 mimpi, sekiranya na' meneruskan perbahasan 'Tauhid' ni, Kan kah begitu?

Tauhid ni hanya rekaan politik saja Very Happy

negro41

Jumlah posting : 115
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: ILMU TAUHID

Post  Merpati Putih on Mon Nov 24, 2008 5:55 pm

Lo!! Bener Bangat tu.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: ILMU TAUHID

Post  nackea on Tue Nov 25, 2008 12:49 pm

Adab perlu d jaga kerana tanpa adab maka hilanglah kemanusiaan. Jangan kita menjadi seperti malaikat yang tidak menjaga adab dengan tuhan bila mereka bertanya "Adakah engkau hendak menjadikan manusia yang banyak membuat kerosakan d bumi ?" bukankah malaikat kelihatan seperti mr know all ? Lalu d tegur oleh tuhan dengan firmannya "Sesungguhnya kamu tidak mengetahui apa yang aku tahu !" Ulama berbicara d pentas umum maka adab2 berbicara d tempat awam hendaklah d jaga supaya tidak berlaku kezaliman pada yang mendengar mahu pun yang berbicara. Sebagai contoh kita boleh menghadiri majlis kenduri perkahwinan dan melihat pengantin d ijab kabulkan tetapi kita tak boleh melihat apa yang pasangan pengantin "projek" kan dalam kamar pengantin pada malam harinya Basketball

nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: ILMU TAUHID

Post  mek on Tue Nov 25, 2008 12:50 pm

tauhid itu apabila tiada tauhid & segala Basketball

mek

Jumlah posting : 267
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: ILMU TAUHID

Post  mek on Tue Nov 25, 2008 12:52 pm

nackea wrote:Sebagai contoh kita boleh menghadiri majlis kenduri perkahwinan dan melihat pengantin d ijab kabulkan tetapi kita tak boleh melihat apa yang pasangan pengantin "projek" kan dalam kamar pengantin pada malam harinya Basketball

itu bisa diatur pak kiranya kita sendiri itulah pengantin yg dijabkabulkan juga yg mengalami "projek" tersebut lol! sunny

mek

Jumlah posting : 267
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: ILMU TAUHID

Post  Sponsored content Today at 3:11 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum