KARMA (PENG'ITIRAFAN/ TINGKATAN ILMIAH2)

Go down

KARMA (PENG'ITIRAFAN/ TINGKATAN ILMIAH2)

Post  Merpati Putih on Sun Oct 26, 2008 7:35 pm

Karma (peng’itirafan kepada pengtarafan/ tingkatan ilmiah2 dan perbezaan pada melihat ujud2) bertanggong jawab kepada pengotoran/kerosakan fitrah minda. Pengiaan2 kepada perbezaan (ketidak adilan pada anugerah ‘KESERUPAAN’ pada mimpi hayat.

Karma (menitik beratkan kepada perbezaan2), menghalang pemahaman tetang haqiqat kesucian Ar-ROH, kerana kecenderungan kepada istilah2 retorik (ungkapan2), yang tidak bolih diambil tauladan sebagai ilmu.

KARMA menghasilkan ‘KEKABURAN2’ yang membelenggu ‘INSAN’. Dengan ‘KEKABURAN2’ ini, ‘INSAN’ akan terus tercari2 kepastian tentang ‘KEBENARAN’.
avatar
Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

TIPUAN2 MEMORI

Post  Merpati Putih on Mon Oct 27, 2008 11:43 am

Kita melihat kepada 'benda yang sama', tetapi berbeza pada pandangan mata zahir. Dan kita terus menganggap apa yang kita dengar dan lihat itu benar, tanpa membuat penelitian yang saksama untuk menghasilkan ‘KEBENARAN’.

Persepsi minda yang terakam, menjadi memori yang kadang2 berupa bentuk tipuan2. Manusia berfalasafah dengan bebagai kosep teori2, dogmas2, hipoitesis2, jangkauan2, karma2 yang menghasilkan pertelingkahan tanpa henti.

Manusia menganggap pencetus2 dokltrin (nabi2, ulama', professor, guru, paderi2, rabi2, sami2, wali2, mursyid2..) sebagai penting dan kemestian "UNTUK BERIMAN'. Padahal tidak ada bezanya antara satu individu dengan satu individu, pada kejadian.

Sekiranya dalam keadaan ‘TERPINTAR’, maka manusia itu akan faham ,bahawa apa yang didengar, dilihat, dirasa , adalah perkara yang sama atau sekata, tanpa zarah perbezaan.

Keterlaluan/ keterbukaan/ berlebeh2 dalam bahasa, seolah2 menjana perbezaan dalam pandangan dan pendapat. Ketertipuan olih pendengaran, penglihatan…seolah2 zarah yang sekata menjadi berbeza2 pada bentuk, sifat, warna, nama…..
avatar
Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

'KESENDIRIAN KETUHANAN'

Post  Merpati Putih on Mon Oct 27, 2008 11:58 am

• Insan ‘TERPINTAR’ ialah yang mengetahui bahawa setiap yang mempunyai ilmu2 ma’rifat itu, menjelaskan sifat ‘KEBODOHAN’ yang tersendiri. Setiap hipotesis, tesis atau jangkauan berupa istilah sangkaan orang buta, yang tiada memberikan apa2 pengertian bagi menyatakan ‘KEBENARAN’.

• Dan ujud ‘KESENDIRIAN’ keTUHANAN. Kiranya jazam, maka hipotesis, dogma definisi, hanyalah berupa retorik semata2, yang tidak bolih diambil tauladan.

• Bagaimana mungkin mendalilkan ujud keTuhanan? Kerana Tuhan itu ‘KESENDIRIAN’, tanpa sezarah makhluk disisinya.

• "Misteri Tuhan yang sulit diungkapkan’. memiliki konsep pluralisma Tuhan dalam satu zat.

• FANA diumpamakan ‘TIDUR NYENYAK’, tanpa mimpi2. BAQA diumpamakan sedang bermimpi. Manusia sedang bermimpi ketika dalam sedarnya/ jaga/ hayat.( dikala menjalani kehidupannya)

• Dogma dan tesis hanyalah ungkapan2 psikik, alat kepada kelansungan/ kesinambungan mimpi2.

• Minda atau cita/ nafsu/ rindu atau berkehendak kepada mengetahui. (Mind within mind communication)

• Al A'raaf 197 : Dan berhala-berhala yang kamu seru selain Allah tidaklah sanggup menolongmu, bahkan tidak dapat menolong dirinya sendiri

• Ayat-ayat ini dengan tegas mengajarkan kepada kita bahwa Allah itu Tunggal. tanpa ada sekutu dalam 'keberadaanNya'.

• Tauhid Rububiyah (beriman akan’ KEESAAN KEILLAHIAT’), itu belum cukup mantap, sekiranya tanpa disertai dengan Iman atas ‘KEESAAN’ Karya dan Penguasaan Allah serta pengaturan dan pemilikanNya atas alam ini. Karena “KESENDIRIAN” Allah menciptakan alam (PERASAAN ATAU CITA ATAU MAYA ATAU MIMPI) semesta ini.

• ‘BERKENHENDAK DIA’ kepada penolong atau pembantu dalam proses penciptaan pentadbiranNYA, merupakan pelanggaran dan pembatalan atas Tauhid terhadap ‘KEMAMPUAN Allah ini.

• Tauhid ubudiyah : Tauhid Ibadah ini juga yang disebut sebagai “Tauhid Ubudiyah”. erti Tauhid ubudiyah adalah’ bahwa hanya Allah yang Esa itu saja yang patut di ibadahi, tanpa ada yang lain yang patut diibadahi,kerana ‘KEESAAN NYA’.

• Wajah adalah wadah tempat pandangan yang berupa Loh Minda/perasaan. Dimana saja Aku melihat, sesungguhnya Aku menmandang kepada loh minda/perasaan/Wajah Ilahiiat/ wajah diri sendiri/ kedirian Illahi.

• Tesis dan dogma hanya bersifat belebih2an dalan perkataan.

• Yang anihnya seolah2 engkau melihat ujud itu diluar minda ? Kerana celarunya perasaan

• Perkataan ‘ada orang lain’ telah mengelirukan kesendirian ujud.

• Perkataan nama2 telah mengaburkan kebenaran.

• Penglihatan2, pendengaran telah memutar belit fakta.

• HAI diriku jangan lah kau percaya ada tuhan selain dirimu
Jangan kau percaya ada ujud kucualii ujud dirimu.

• Karma (peng’itirafan kepada pengtarafan/ tingkatan ilmiah2 dan perbezaan pada melihat ujud2) bertanggong jawab kepada pengotoran/kerosakan fitrah minda. Pengiaan2 kepada perbezaan (ketidak adilan pada anugerah ‘KESERUPAAN’ pada mimpi hayat.

• Karma (menitik beratkan kepada perbezaan2), menghalang pemahaman tetang haqiqat kesucian Ar-ROH, kerana kecenderungan kepada istilah2 retorik (ungkapan2), yang tidak bolih diambil tauladan sebagai ilmu.

• Kecenderungan minda/ cita mengilusi ketepatan pandangan. Mata zahir memutar fakta yang menukar persepsi kebenaran.

• Daya yang menghalang fungsi minda/ cita/ perasaan serta menghakis indera rasa melalui mata, telinga, hidung, lidah, mulut… 'FANA' bil 'FANA'.

The mind is thought to be the seat of perception, self-consciousness, thinking, believing, remembering, hoping, desiring, willing, judging, analyzing, evaluating, reasoning and etc, or possibly mere hypothesis that contradicts the ‘TOTAL ESCENSE’.


Last edited by Admin on Mon Oct 27, 2008 10:17 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : spelling error)
avatar
Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: KARMA (PENG'ITIRAFAN/ TINGKATAN ILMIAH2)

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum