ISTILAH TAQDIR

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

ISTILAH TAQDIR

Post  Merpati Putih on Thu Oct 23, 2008 8:52 pm

Sangat mengherankan, tentang 'orang yang tahu taqdir itu benar', bagaimana pula ia memayahkan dirinya !!!

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: ISTILAH TAQDIR

Post  nackea on Thu Nov 13, 2008 12:44 pm

Merpati Putih wrote:Sangat mengherankan, tentang 'orang yang tahu taqdir itu benar', bagaimana pula ia memayahkan dirinya !!!
Takdir dan kebebasan memilih (freewill) berjalan seiringan maka itu manusia yang tahu akan takdir tidak pernah berpeluk tubuh menunggu turunnya makanan dari langit atau ikan melompat keluar dari laut Very Happy

nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: ISTILAH TAQDIR

Post  Merpati Putih on Fri Nov 14, 2008 11:54 am

Tinggalkan apa yang meragukan, kepada apa yang yang tidak meragukan. Meninggalkan keraguan kepada apa yang tidak meragukan, kadang2 juga meragukan, kerana takut akan apa2 yang kemungkinan 'ada' kepada yang 'tiada apa2'.

'IA' tiada membangunkan 'RUMAH' yang 'tiada ditempatinya'.
'IA' tiada mengumpulkan 'apa' yang 'tiada akan dimakannya'.

Suatu kehairan dari pengertian2 'ikhtiar'.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: ISTILAH TAQDIR

Post  negro41 on Thu Nov 20, 2008 8:16 am

Bergerak aku maka bergeraklah bayangan ku , bergeraknya bayangan ku itu adakah ianya atas titik permulaan dari segala pergerakan Very Happy dan dimanakah dikata ikhtiar dan mana pula yang dikatakan Takdir I love you

negro41

Jumlah posting : 115
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: ISTILAH TAQDIR

Post  Merpati Putih on Thu Nov 20, 2008 9:09 am

Sifat2 Illahiyat adalah qadim lagi azali. Keseluruhan ujud adalah qadim lagi azali juga, tiada baginya permulaan dan akhir, tiada kematian.

Kematian hanyalah segi unkapan sahaja..

Keseluruhan sifat nafsiah, maani, ma’nawiyah, salbiah adalah qadim lagi azali, dan besamaan maksud keduanya. Perbezaan pada sebutan2 sahaja bukan maksud haqiqi. Keseluruhan ungkapan pada ujud adalah sama maksudnya iaitu ‘sifat zat’ semata2, tanpa zarah perbezaan.

Jadi ‘ikhtiar dan taqdir’ itu untuk siapa dan untuk apa? Sekiranya yang ujud ini ‘esa kesendirian’.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: ISTILAH TAQDIR

Post  negro41 on Thu Nov 20, 2008 10:17 pm

Merpati Putih wrote:
Sifat2 Illahiyat adalah qadim lagi azali. Keseluruhan ujud adalah qadim lagi azali juga, tiada baginya permulaan dan akhir, tiada kematian.

Kematian hanyalah segi unkapan sahaja..

Keseluruhan sifat nafsiah, maani, ma’nawiyah, salbiah adalah qadim lagi azali, dan besamaan maksud keduanya. Perbezaan pada sebutan2 sahaja bukan maksud haqiqi. Keseluruhan ungkapan pada ujud adalah sama maksudnya iaitu ‘sifat zat’ semata2, tanpa zarah perbezaan.

Jadi ‘ikhtiar dan taqdir’ itu untuk siapa dan untuk apa? Sekiranya yang ujud ini ‘esa kesendirian’.

Ikhtiar itu adalah kelakuan ku dan takdir itu adalah ketentuan ku cheers

negro41

Jumlah posting : 115
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: ISTILAH TAQDIR

Post  Merpati Putih on Fri Nov 21, 2008 9:34 pm

negro41 wrote:
Merpati Putih wrote:

Jadi ‘ikhtiar dan taqdir’ itu untuk siapa dan untuk apa? Sekiranya yang ujud ini ‘esa kesendirian’.

Ikhtiar itu adalah kelakuan ku dan takdir itu adalah ketentuan ku cheers

'AKU' ini, kalau begitu, na' ditujukan kepada siapa? affraid

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: ISTILAH TAQDIR

Post  negro41 on Sat Nov 22, 2008 1:46 am

Merpati Putih wrote:
negro41 wrote:
Merpati Putih wrote:

Jadi ‘ikhtiar dan taqdir’ itu untuk siapa dan untuk apa? Sekiranya yang ujud ini ‘esa kesendirian’.

Ikhtiar itu adalah kelakuan ku dan takdir itu adalah ketentuan ku cheers

'AKU' ini, kalau begitu, na' ditujukan kepada siapa? affraid

farao

negro41

Jumlah posting : 115
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: ISTILAH TAQDIR

Post  Merpati Putih on Sat Nov 22, 2008 5:09 pm

Demikianlah putar belitnya kalimat2 haiwan, yang pada asasnya ta’ punya apa maksud2.

Umpamanya:

Setiap ulama' akan memperkatakan tentang ilmu2 yang menyelamatkan, dan mengakhiri syarahannya dengan wallahu ‘alam ( dan Allah yang lebih mengetahui).

Mengapa ia ta’ mahu menetapkan bahawa yang diperkatakannya ‘benar dan tidak lain dari benar’?

Kalau sekiranya ia mengatakan dengan demikian , sudah tentu akan ditentang/ disanggah ‘apakah tuan bolih membuktikan tuan betul2 yaqin?’

Jadi apa yang di syarahkannya, seolah2 pembohongan semata2, kerana ia sendiri tidak dapat mengsahihkan kebenarannya.

Berikan pandangan saudara tentang bab ini.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: ISTILAH TAQDIR

Post  nackea on Mon Nov 24, 2008 12:30 pm

Merpati Putih wrote:Demikianlah putar belitnya kalimat2 haiwan, yang pada asasnya ta’ punya apa maksud2.

Umpamanya:

Setiap ulama' akan memperkatakan tentang ilmu2 yang menyelamatkan, dan mengakhiri syarahannya dengan wallahu ‘alam ( dan Allah yang lebih mengetahui).

Mengapa ia ta’ mahu menetapkan bahawa yang diperkatakannya ‘benar dan tidak lain dari benar’?

Kalau sekiranya ia mengatakan dengan demikian , sudah tentu akan ditentang/ disanggah ‘apakah tuan bolih membuktikan tuan betul2 yaqin?’

Jadi apa yang di syarahkannya, seolah2 pembohongan semata2, kerana ia sendiri tidak dapat mengsahihkan kebenarannya.

Berikan pandangan saudara tentang bab ini.

Salam,

Ulama memperkatakan demikian kerana menjaga adab dalam memberi peringatan kerana sebagai makhluk ilmunya terbatas dan diperolehi dengan jalan belajar dan bukan bermaksud mereka tidak mengetahui atau meyakini apa yang mereka sampaikan. Penerangan atau penyampaian mereka sesuai dengan kadar dan keupayaan mereka maka demikian mereka mengakui kelemahan ini dengan mengucapkan wallah hu a'lam.

nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: ISTILAH TAQDIR

Post  Merpati Putih on Mon Nov 24, 2008 1:33 pm

Adab 'ulama' haqiqi' mesti menunjukan kepada yang 'benar dan tidak lain dari yang benar'. Apakah perlu beradab untuk menyatakan kebenaran?

Seorang pemain bola yang tangkas serta bijak akan merembat bola kelobang gol, tanpa menggelecik. Seorang pemain professional akan menggelecik bola mengikut rentak kemahuan managernya (mungkin yang ini yang saudara maksudkan kot!!!)

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: ISTILAH TAQDIR

Post  negro41 on Mon Nov 24, 2008 4:01 pm

Merpati Putih wrote:Adab 'ulama' haqiqi' mesti menunjukan kepada yang 'benar dan tidak lain dari yang benar'. Apakah perlu beradab untuk menyatakan kebenaran?

Seorang pemain bola yang tangkas serta bijak akan merembat bola kelobang gol, tanpa menggelecik. Seorang pemain professional akan menggelecik bola mengikut rentak kemahuan managernya (mungkin yang ini yang saudara maksudkan kot!!!)

Ada pemain yang menjadikan gawang gol sebagai sasaran , ada pulak yang menjadikan skill mengelecek sebagai pameran , kedua2 nya adalah cara2 untuk meraih menjadikan ianya sebagai pemain idaman , menjaring gol tampa menggelecek sungguh membosankan , menggelecek tampa menjaringkan gol pulak sunggoh menggecewakan Very Happy

negro41

Jumlah posting : 115
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: ISTILAH TAQDIR

Post  Merpati Putih on Mon Nov 24, 2008 5:38 pm

Biarkan!!! biarkan!!! Tuhan terjun dengan labu2Nya Bak kata orang Asli, Tuhan tu kalu bolih disumpit, sumpit jer! tak payah lagi berpikior'

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: ISTILAH TAQDIR

Post  ferolled on Mon Dec 08, 2008 12:00 pm

negro41 wrote:
Merpati Putih wrote:Adab 'ulama' haqiqi' mesti menunjukan kepada yang 'benar dan tidak lain dari yang benar'. Apakah perlu beradab untuk menyatakan kebenaran?

Seorang pemain bola yang tangkas serta bijak akan merembat bola kelobang gol, tanpa menggelecik. Seorang pemain professional akan menggelecik bola mengikut rentak kemahuan managernya (mungkin yang ini yang saudara maksudkan kot!!!)

Ada pemain yang menjadikan gawang gol sebagai sasaran , ada pulak yang menjadikan skill mengelecek sebagai pameran , kedua2 nya adalah cara2 untuk meraih menjadikan ianya sebagai pemain idaman , menjaring gol tampa menggelecek sungguh membosankan , menggelecek tampa menjaringkan gol pulak sunggoh menggecewakan Very Happy

Ronaldinho
Faktor 1. Menjaringkan gol untuk menang dalam perlawanan seterusnya mendapatkan pengiktirafan Pemain Terbaik oleh FIFA.
Faktor 2. Menggelecek dan hantaran sempurna untuk mendapatkan penajaan dari NIKE (kasut dan wang)

Macam itulah ulama-ulama kita. Jika aku Ronaldinho atau Ulama maka cerita aku pun sama.
Wak dogol dan luncai memang berbeza namun tukang karut yang yang sama.

Meskipun tanpa wayang kulit tukang karut tetap akan mengarut. Takkan larat duduk bersila kesorangan. Kebas kaki hoooo.
afro

ferolled

Jumlah posting : 253
Registration date : 2008-11-20

View user profile http://www.ondakompun.blogspot.com

Back to top Go down

Re: ISTILAH TAQDIR

Post  Merpati Putih on Mon Dec 08, 2008 11:43 pm

Buat seolah2 'ada' jer, ta'salah kan? Diri yang terdiri tu kan ke Tuhan? Bukan nyer ada tuhan yang lain lagi, na' melarang. Belasah jer kan senang!!!

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: ISTILAH TAQDIR

Post  zali on Tue Dec 09, 2008 12:30 pm

affraid test je.

zali

Jumlah posting : 282
Registration date : 2008-12-09

View user profile

Back to top Go down

Re: ISTILAH TAQDIR

Post  zali on Tue Dec 09, 2008 12:32 pm

zali wrote:affraid test je.

test lagi cat

zali

Jumlah posting : 282
Registration date : 2008-12-09

View user profile

Back to top Go down

Re: ISTILAH TAQDIR

Post  negro41 on Thu Dec 11, 2008 9:48 am

ferolled wrote:
negro41 wrote:
Merpati Putih wrote:Adab 'ulama' haqiqi' mesti menunjukan kepada yang 'benar dan tidak lain dari yang benar'. Apakah perlu beradab untuk menyatakan kebenaran?

Seorang pemain bola yang tangkas serta bijak akan merembat bola kelobang gol, tanpa menggelecik. Seorang pemain professional akan menggelecik bola mengikut rentak kemahuan managernya (mungkin yang ini yang saudara maksudkan kot!!!)

Ada pemain yang menjadikan gawang gol sebagai sasaran , ada pulak yang menjadikan skill mengelecek sebagai pameran , kedua2 nya adalah cara2 untuk meraih menjadikan ianya sebagai pemain idaman , menjaring gol tampa menggelecek sungguh membosankan , menggelecek tampa menjaringkan gol pulak sunggoh menggecewakan Very Happy

Ronaldinho
Faktor 1. Menjaringkan gol untuk menang dalam perlawanan seterusnya mendapatkan pengiktirafan Pemain Terbaik oleh FIFA.
Faktor 2. Menggelecek dan hantaran sempurna untuk mendapatkan penajaan dari NIKE (kasut dan wang)

Macam itulah ulama-ulama kita. Jika aku Ronaldinho atau Ulama maka cerita aku pun sama.
Wak dogol dan luncai memang berbeza namun tukang karut yang yang sama.

Meskipun tanpa wayang kulit tukang karut tetap akan mengarut. Takkan larat duduk bersila kesorangan. Kebas kaki hoooo.
afro

Dah duk kesaorangan , apa guna nak mengarut lagi , setiap karutan semesti perlukan perhatian , Bukan kah lebih baik duk sorang diri dan cuba2lah kebaskan kepala tu hingga rasa Ibarat tidor tampa rasukan/belaian pirat

negro41

Jumlah posting : 115
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: ISTILAH TAQDIR

Post  ferolled on Thu Dec 11, 2008 12:25 pm

negro41 wrote:
ferolled wrote:
negro41 wrote:
Merpati Putih wrote:Adab 'ulama' haqiqi' mesti menunjukan kepada yang 'benar dan tidak lain dari yang benar'. Apakah perlu beradab untuk menyatakan kebenaran?

Seorang pemain bola yang tangkas serta bijak akan merembat bola kelobang gol, tanpa menggelecik. Seorang pemain professional akan menggelecik bola mengikut rentak kemahuan managernya (mungkin yang ini yang saudara maksudkan kot!!!)

Ada pemain yang menjadikan gawang gol sebagai sasaran , ada pulak yang menjadikan skill mengelecek sebagai pameran , kedua2 nya adalah cara2 untuk meraih menjadikan ianya sebagai pemain idaman , menjaring gol tampa menggelecek sungguh membosankan , menggelecek tampa menjaringkan gol pulak sunggoh menggecewakan Very Happy

Ronaldinho
Faktor 1. Menjaringkan gol untuk menang dalam perlawanan seterusnya mendapatkan pengiktirafan Pemain Terbaik oleh FIFA.
Faktor 2. Menggelecek dan hantaran sempurna untuk mendapatkan penajaan dari NIKE (kasut dan wang)

Macam itulah ulama-ulama kita. Jika aku Ronaldinho atau Ulama maka cerita aku pun sama.
Wak dogol dan luncai memang berbeza namun tukang karut yang yang sama.

Meskipun tanpa wayang kulit tukang karut tetap akan mengarut. Takkan larat duduk bersila kesorangan. Kebas kaki hoooo.
afro

Dah duk kesaorangan , apa guna nak mengarut lagi , setiap karutan semesti perlukan perhatian , Bukan kah lebih baik duk sorang diri dan cuba2lah kebaskan kepala tu hingga rasa Ibarat tidor tampa rasukan/belaian pirat

Sediakala kesorangan. Karutan langsung tiada inginkan perhatian. Bertambah malang bilamana tiada berjumpa sempadan jaga dan tidur. Apatah lagi istilah rasukan atau merasakan kebas. Sleep

ferolled

Jumlah posting : 253
Registration date : 2008-11-20

View user profile http://www.ondakompun.blogspot.com

Back to top Go down

Re: ISTILAH TAQDIR

Post  negro41 on Thu Dec 11, 2008 1:00 pm

Memang jelas senantiasa kesaorangan , mengatakan bilamana tiada berjumpa sempadan jaga dan tidor itu adalah satu kedustaan Arrow

negro41

Jumlah posting : 115
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: ISTILAH TAQDIR

Post  ferolled on Thu Dec 11, 2008 2:00 pm

TOK, kalau aku jaga sumpitkan pelali agar aku boleh tidur.
TOK, kalau aku tidur kau ketukkan sumpitmu ke kepalaku agar ku boleh tersedar.

Tapi mana ada KALAU!

ferolled

Jumlah posting : 253
Registration date : 2008-11-20

View user profile http://www.ondakompun.blogspot.com

Back to top Go down

Re: ISTILAH TAQDIR

Post  mek on Sat Dec 13, 2008 9:51 am

kalau itu pun ada & tiada bom

mek

Jumlah posting : 267
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: ISTILAH TAQDIR

Post  Merpati Putih on Mon Dec 15, 2008 1:35 am

Wajib tiada, 'tetapi ada' pada bab mimpi2...Kiranya bolihlah kita teruskan cerita mimpi2 ni. Question

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: ISTILAH TAQDIR

Post  Merpati Putih on Mon Dec 15, 2008 2:06 am

Mimpi mesti disambung, kerana 'DIRI YANG TERPERI DAN TERDIRI', besifat 'HAYAT'.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: ISTILAH TAQDIR

Post  negro41 on Wed Jan 07, 2009 11:38 pm

Merpati Putih wrote:Mimpi mesti disambung, kerana 'DIRI YANG TERPERI DAN TERDIRI', besifat 'HAYAT'.

Mimpi sentiasa bersambung , yang aneh nya kadang2 kita tahu apa yang kita mimpikan dan kadang2 tu kita tak tahu pulak apa yang dimimpikan bounce

negro41

Jumlah posting : 115
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: ISTILAH TAQDIR

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum