NALURI MANUSIA (HAIWAN BERFIKIR????)

View previous topic View next topic Go down

NALURI MANUSIA (HAIWAN BERFIKIR????)

Post  Merpati Putih on Thu Nov 05, 2009 2:39 pm

'Manusia': Dianimasikan dengan software dan hardware Kedirian Yang ESA.

Manusia:
a) naluri (gharizah).
b) Keperluan Asas (hajatul udhowiyah-HU).
c) akal??????

Naluri manusia:
1. naluri Na’u = rasa mencintai dan menyayangi,
2. naluri baqa’ = Pengekalan diri,
3. naluri tadayyun = penghambaan diri.

Naluri/ gharizah berawal dari perisian yang telah 'tersedia' (tanpa awalan), yang cuma ada dialam atau gudang perasaan/ hardisk (bukan dari luar dirinya). Emosi = naluri = kehendak kepada keperluan hayat yang diilusii.

Perasaan/ naluri mencintai, marah, ingin menikah, ingin lulus, berkehendakan ugama dan 'Tuhan' sebagai pegangan (games to play with), takut kepada bosnya... Keseluruhannya adalah naluri yang lumrah dalam menghayati mimpi kehidupan.

setiap manusia, seolah2 dilingkupi/ dibekali dengan tiga jenis naluri ini.

Hanya sanya manusia mempunyai nisbah yang 'berbeza?????' pada tahap pemikiran dari kacamata kata2 semata2, bukan realiti:

a) Naluri nau’nya tinggi, sehingga rasa kasih sayangnya memanjat tinggi ditahap 'perbandingan retorik'.
b) Naluri baqa’nya lebih tinggi di banding naluri yang lain.
c) Begitu juga dengan naluri tadayyun.
d) Hajatul udhowiyah-HU (Keperluan Asas), tanpa berbeza dengan gharizah-HU, yang mana harus dipenuhi untuk kelansungan mimpi hayat. Naluri yang telah tersedia hadir dalam diri manusia haiwan yang 'berfikir?????': umpamanya makan, tidur, berak, kencing, berjimak dll.

Hal yang membezakan antara manusia dengan binatang adalah 'akal?????'. Binatang juga mempunyai gharizah/ naluri/ akal dan HU/ KEDIRIAN mengikut keperluannya. Aristotel: "Manusia adalah binatang yang berfikir????"

Siapapun manusianya, ia tetap haiwan yang bernaluri mengikut keperluannya. Manusia tetap manusia haiwan, walaupun dikatakan berakal, dan memiliki potensi yang sama sebagai haiwan. cuma pengolahan kata2 yang berbeza.

Sewajarnya, penyempurnaan naluri dan HU/ KEDIRIAN manusia dengan 'mengalatkan akal' hanyalah satu teori berdasarkan rumusan yang sementara dan lemah.


Last edited by Merpati Putih on Fri Nov 06, 2009 8:25 am; edited 1 time in total

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: NALURI MANUSIA (HAIWAN BERFIKIR????)

Post  farquhar on Fri Nov 06, 2009 7:27 am

bagiku...

manusia atau haiwan apabila berfikir sama sahaja...
tetap ' fikir '
kuasa pemikiran dijana daripada ibusawat yg satu / punca tenaga....
cuma ' sekatan2 voltan sahaja yg membatasainya '
kenapa dibatasi???
adakah untuk memperlihatkan kelebihan/ketinggian martabat untuk dibezakan diantara manusia dan haiwan....???

farquhar

Jumlah posting : 116
Registration date : 2009-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: NALURI MANUSIA (HAIWAN BERFIKIR????)

Post  Merpati Putih on Fri Nov 06, 2009 8:46 am

manusia atau haiwan apabila berfikir sama sahaja...
tetap ' fikir '

Nama jer berfikir, namun ia tetap kepada penyempurnaan naluri HU.

kuasa pemikiran dijana daripada ibusawat yg satu / punca tenaga....

Yang Berilusii itu 'ESA KedirianNYA/ AKU' untuk keseluruhan ilusi2NYA.

cuma ' sekatan2 voltan sahaja yg membatasainya '
kenapa dibatasi???

Seakan2 ada sekatan voltan, namum ianya hanya konsep pemikiran, dan tiada duaNYA yang dibatasi dan membatasi.


adakah untuk memperlihatkan kelebihan/ketinggian martabat untuk dibezakan diantara manusia dan haiwan....???

Entahla.... walaupun keseluruhannya tidak bermaksud apa2.(yang jelas adalah games to play while alive)

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: NALURI MANUSIA (HAIWAN BERFIKIR????)

Post  farquhar on Fri Nov 06, 2009 1:56 pm

Nama jer berfikir, namun ia tetap kepada penyempurnaan naluri HU.
naluri 'HU' itu ape dia tok?

Entahla.... walaupun keseluruhannya tidak bermaksud apa2.(yang jelas adalah games to play while alive)
hidup dan mati itu ape bezanya tok?

farquhar

Jumlah posting : 116
Registration date : 2009-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: NALURI MANUSIA (HAIWAN BERFIKIR????)

Post  Merpati Putih on Sat Nov 07, 2009 1:58 pm

hidup dan mati itu ape bezanya tok?

Manusia berlakun dilayar mindanya bersendirian.

Hidup = terbayangnya kelibat keberadaan.

Mati = Keadaan tanpa dimensi2... setenang2 tak terkata.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: NALURI MANUSIA (HAIWAN BERFIKIR????)

Post  Ideologi_Wali on Tue Nov 10, 2009 1:18 am

Kenapa haiwan tak dimasukkan keneraka dan tidak juga kesyurga, tapi manusia ada yg dimasukkan keneraka dan ada yg bahagia di syurga?

Adakah kerana fikiran/akalan yg dianugerahkan Tuhan padanya utk memikirkan mana nafsu celaka, mana nafsu diredha. Mana amal mulia dan mana amal celaka, mana keimanan, mana tidak yakin dengan janji Tuhan?

Ideologi_Wali

Jumlah posting : 22
Registration date : 2009-11-09

View user profile

Back to top Go down

Re: NALURI MANUSIA (HAIWAN BERFIKIR????)

Post  Merpati Putih on Wed Nov 11, 2009 10:29 am

Andainya Tuhan tak jadikan syurga.. hanya neraka jer... adakah manusia akan beramal???

Andainya Tuhan tak jadikan neraka.. cuma syurga jer... adakah manusia akan beramal???

Andainya Tuhan tak adakan syurga dan neraka.... adakah manusia akan beramal??

Yang pasti tiada siapayang mahu beramal.. begitu kan?

Jadi manusia ini diperintahkan untuk beramal kerana tuju2an... sdr dipihak mana sekarang?

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: NALURI MANUSIA (HAIWAN BERFIKIR????)

Post  ferolled on Wed Nov 11, 2009 1:32 pm

Ideologi_Wali wrote:Kenapa haiwan tak dimasukkan keneraka dan tidak juga kesyurga, tapi manusia ada yg dimasukkan keneraka dan ada yg bahagia di syurga?

Adakah kerana fikiran/akalan yg dianugerahkan Tuhan padanya utk memikirkan mana nafsu celaka, mana nafsu diredha. Mana amal mulia dan mana amal celaka, mana keimanan, mana tidak yakin dengan janji Tuhan?

Mana TUHAN yang berjanji. Tunjukkanlah. Sekadar lembut lidah bertutur jadilah Sang Tiung. Bising didalam sangkar!
Apapun tiada langsung bersalahan.

ferolled

Jumlah posting : 253
Registration date : 2008-11-20

View user profile http://www.ondakompun.blogspot.com

Back to top Go down

Re: NALURI MANUSIA (HAIWAN BERFIKIR????)

Post  spanjunk on Thu Nov 12, 2009 7:01 am

ferolled wrote:
Ideologi_Wali wrote:Kenapa haiwan tak dimasukkan keneraka dan tidak juga kesyurga, tapi manusia ada yg dimasukkan keneraka dan ada yg bahagia di syurga?

Adakah kerana fikiran/akalan yg dianugerahkan Tuhan padanya utk memikirkan mana nafsu celaka, mana nafsu diredha. Mana amal mulia dan mana amal celaka, mana keimanan, mana tidak yakin dengan janji Tuhan?

Mana TUHAN yang berjanji. Tunjukkanlah. Sekadar lembut lidah bertutur jadilah Sang Tiung. Bising didalam sangkar!
Apapun tiada langsung bersalahan.

wakakakaka....
dh ' ghaib '....
nak tunjuk mcmane lagi....???
wakakakakaka....
' EHSAN ' aje la...
selangor darul ehsan...
trengganu plak darul iman....
wakakakaka....
wakakakakak....

spanjunk

Jumlah posting : 507
Registration date : 2009-01-18

View user profile

Back to top Go down

Re: NALURI MANUSIA (HAIWAN BERFIKIR????)

Post  mek on Mon Nov 16, 2009 11:58 am

ferolled wrote:
Ideologi_Wali wrote:Kenapa haiwan tak dimasukkan keneraka dan tidak juga kesyurga, tapi manusia ada yg dimasukkan keneraka dan ada yg bahagia di syurga?

Adakah kerana fikiran/akalan yg dianugerahkan Tuhan padanya utk memikirkan mana nafsu celaka, mana nafsu diredha. Mana amal mulia dan mana amal celaka, mana keimanan, mana tidak yakin dengan janji Tuhan?

Mana TUHAN yang berjanji. Tunjukkanlah. Sekadar lembut lidah bertutur jadilah Sang Tiung. Bising didalam sangkar!
Apapun tiada langsung bersalahan.
selagi masih terkurung dlm khayalan, selagi itu manusia itu dlm kegilaan, gila dgn kewujudannya, gila dgn surga & nerakanya, gila dlm IGAUAN Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

mek

Jumlah posting : 267
Registration date : 2008-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: NALURI MANUSIA (HAIWAN BERFIKIR????)

Post  ferolled on Tue Nov 17, 2009 2:41 pm

spanjunk wrote:
ferolled wrote:
Ideologi_Wali wrote:Kenapa haiwan tak dimasukkan keneraka dan tidak juga kesyurga, tapi manusia ada yg dimasukkan keneraka dan ada yg bahagia di syurga?

Adakah kerana fikiran/akalan yg dianugerahkan Tuhan padanya utk memikirkan mana nafsu celaka, mana nafsu diredha. Mana amal mulia dan mana amal celaka, mana keimanan, mana tidak yakin dengan janji Tuhan?

Mana TUHAN yang berjanji. Tunjukkanlah. Sekadar lembut lidah bertutur jadilah Sang Tiung. Bising didalam sangkar!
Apapun tiada langsung bersalahan.

wakakakaka....
dh ' ghaib '....
nak tunjuk mcmane lagi....???
wakakakakaka....
' EHSAN ' aje la...
selangor darul ehsan...
trengganu plak darul iman....
wakakakaka....
wakakakakak....

Kalau nak syurga pula pergi lah ke PERAK (darul RIDZUAN)
Satu2nya syurga ada 2 Menteri Besar.
wakakakakakaaa....

ferolled

Jumlah posting : 253
Registration date : 2008-11-20

View user profile http://www.ondakompun.blogspot.com

Back to top Go down

Re: NALURI MANUSIA (HAIWAN BERFIKIR????)

Post  tokbiru on Tue Nov 17, 2009 6:05 pm

Kehidupan pada hayat mimpi ini jika mahu diungkap, pasti takkan pernah terungkap selamanya.. Sebaliknya, jika mahu dilenyapkan ungkapannya, pasti bahasa 'lenyap' juga tak mampu mengandaikan kelenyapannya.. luarbiasanya mimpi hayat sesuai dengan luarbiasanya wujud siempunya hayat. Jesteru aku memilih untuk terus bermimpi, kerna hayat selamanya baqo dalam fana'nya kewujudan.. Mimpi takkan bisa berakhir dalam wujud kesedaran sebenar... Cuma 'mimpi didalam mimpi' yg lenyap menjadi mimpi... Nirvana itu bersatu dalam mutlaknya hayat mimpi.. bukan berakhir dengan terjaganya mimpi.. Sleep Aku selamanya tidur dibuai mimpi2..

tokbiru

Jumlah posting : 120
Registration date : 2009-09-03

View user profile

Back to top Go down

Re: NALURI MANUSIA (HAIWAN BERFIKIR????)

Post  ferolled on Wed Nov 18, 2009 10:18 am

tokbiru wrote:Kehidupan pada hayat mimpi ini jika mahu diungkap, pasti takkan pernah terungkap selamanya.. Sebaliknya, jika mahu dilenyapkan ungkapannya, pasti bahasa 'lenyap' juga tak mampu mengandaikan kelenyapannya.. luarbiasanya mimpi hayat sesuai dengan luarbiasanya wujud siempunya hayat. Jesteru aku memilih untuk terus bermimpi, kerna hayat selamanya baqo dalam fana'nya kewujudan.. Mimpi takkan bisa berakhir dalam wujud kesedaran sebenar... Cuma 'mimpi didalam mimpi' yg lenyap menjadi mimpi... Nirvana itu bersatu dalam mutlaknya hayat mimpi.. bukan berakhir dengan terjaganya mimpi.. Sleep Aku selamanya tidur dibuai mimpi2..

Ya! Anak panah terus ke bulatan kecil ditengah.
"Takkan mimpi hilang diDIRI"

ferolled

Jumlah posting : 253
Registration date : 2008-11-20

View user profile http://www.ondakompun.blogspot.com

Back to top Go down

Re: NALURI MANUSIA (HAIWAN BERFIKIR????)

Post  tokbiru on Wed Nov 18, 2009 4:27 pm

ferolled wrote:
tokbiru wrote:Kehidupan pada hayat mimpi ini jika mahu diungkap, pasti takkan pernah terungkap selamanya.. Sebaliknya, jika mahu dilenyapkan ungkapannya, pasti bahasa 'lenyap' juga tak mampu mengandaikan kelenyapannya.. luarbiasanya mimpi hayat sesuai dengan luarbiasanya wujud siempunya hayat. Jesteru aku memilih untuk terus bermimpi, kerna hayat selamanya baqo dalam fana'nya kewujudan.. Mimpi takkan bisa berakhir dalam wujud kesedaran sebenar... Cuma 'mimpi didalam mimpi' yg lenyap menjadi mimpi... Nirvana itu bersatu dalam mutlaknya hayat mimpi.. bukan berakhir dengan terjaganya mimpi.. Sleep Aku selamanya tidur dibuai mimpi2..

Ya! Anak panah terus ke bulatan kecil ditengah.
"Takkan mimpi hilang diDIRI"

Puas kukembara merentas perbendaharaan,
dihujungnya ku temu sebuah kekosongan,
ku kira itu noktah keputusan,
hakikat untuk sekelian makna perjalanan..
Rupanya sekadar pengakhiran kepada sebuah permulaan,
Ya, aku cuma si Jenar yg kembara dalam penjara keakuan,
Selayaknya kelenggangan pada denyut nadi nafasku yg kembali,
Dan seandainya aku Al-Arabi,
Kembaraku di sana menemui Al-Rumi,
Tatkala Al-Arabi tenggelam bila 'ain,
itulah denyut nadi nafasku yang abadi,
Akulah Al-Rabbi,
dalam nyenyakku dibuai mimpi2 masnawi.

Sejak bilakah aku bermimpi, aku tak sadari,
Sampai bilakah aku harus bermimpi, aku tak mengetahui,
Aku cuma abadi di saat ini,
dalam rupa cipta yg hakiki.

tokbiru

Jumlah posting : 120
Registration date : 2009-09-03

View user profile

Back to top Go down

Re: NALURI MANUSIA (HAIWAN BERFIKIR????)

Post  Merpati Putih on Thu Nov 19, 2009 9:54 am

'Kebenaran ide X' dikatakan benar ketika naluri nafs dicondongkan/ dipersonakan kearah sedemikian (tanpa kajian).

Q: Andai 'Kebenaran ide X' mencakupi kesempurnaan, maka semestinya setiap yang berjiwa akan menumpukan perhatian kepadanya, tanpa persoalan2 lagi.

'IDE X' adalah analogi kepada pemikiran2/ mimpi2 seakan2 telah dirangka olih orang2 yang terdahulu/ sejarah silam.

Si Mempelai (negro) akan tertarik kepada sidara yang hitam (negro), ketika nafsu berahi naluri kelansungan zuriatnya memuncak/ menahap, walaupun dimata kebanyakan sidara ini!!! hitam, gedempol, tetek lanjut..... namun simempelai tetap mempertahankan ianya adalah idaman kalbunya.


Minda Insan cuma wadah/ papan catur 'kehambaan Tuhan'.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: NALURI MANUSIA (HAIWAN BERFIKIR????)

Post  T R I N I T Y on Tue Jan 19, 2010 11:24 pm

Tidak lah sang lebah itu berfikir untuk membuat sarangnya,
Tidak pula ia berfikir untuk menghisap manisan2.

Naluri adalah fitrah kecenderungan mengikut persekitarannya.
Apabila ditambah dengan akal ,hati dan nafsu maka naluri
dipengaruhi mengikut keadaannya.
Namun naluri tetap jujur pada sifatnya.

Seorang yg.rasa sedih tetap mengenal erti kesedihan.
Hanya ia menyembunyikan kesedihan dengan kegembiraan.

T R I N I T Y

Jumlah posting : 743
Registration date : 2009-03-10

View user profile

Back to top Go down

waterbaby....

Post  Merpati Putih on Mon Oct 25, 2010 1:28 pm


_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: NALURI MANUSIA (HAIWAN BERFIKIR????)

Post  Sponsored content Today at 5:52 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum