TUHAN dan DefinasiNYA

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

TUHAN dan DefinasiNYA

Post  Merpati Putih on Thu Aug 27, 2009 3:44 am

Bahkan Injil berbahasa Arab akan menyebut Tuhan/ The God dengan sebutan Allah, kerana tidak ada sebutan lain lagi untuk gantinama/ dhomir untuk ZAT MUTLAQ/ Diri kesendirian Pencipta


Andainya digantikan dengan AR RABB, maka ertinya tidak mencerminkan AZ ZAT/ Diri, kerana AR RABB membawa pengertian = Pentadbir
.

Orang2 yang lahirnya lidah Arab sepastinya akan menyebut AZ ZAT/ KEDIRIAN dengan bahasa ibunda mereka ALLAH (الله)

Perkataan Allah disadur dari bahasa Yahudi Elah, yang juga memberi maana ZAT/DIRI/NAFS PENCIPTA


Last edited by Merpati Putih on Sun Aug 30, 2009 1:13 pm; edited 2 times in total

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: TUHAN dan DefinasiNYA

Post  Yuzia on Thu Aug 27, 2009 8:44 am

Atau hanya menyebut AKU sahaja kerana DIA mempunyai pelbagai nama2...
Bukan telah disebut Aku mangajar ADAM dengan berbagai NAMA2'

Boleh kah begitu Tok......

Yuzia

Jumlah posting : 59
Registration date : 2009-07-10

View user profile

Back to top Go down

Re: TUHAN dan DefinasiNYA

Post  Merpati Putih on Thu Aug 27, 2009 12:14 pm

Siapakah yang melihat, mendengar, merasa? Kerana anggota tubuh (indera) tidak sekali2 melihat, merasa, mendengar kerana tiada ujudnya.

Yang pasti, yang melihat, mendengar, mencium adalah ARRUH /Jiwa Insan/ Indera Insan/ Tuhan/ Pencipta/ KEAKUAN TERDIRI MANUSIA… atau dalam bahasa Arabnya Allah.

الله = ا ل إ ل ا ه = ال إلاه = ال إلاه Al ilahun = The God dalam bahasa Inggerisnya dan Tuhan dalam bahasa Melayunya. ِ Allah, The God, Tuhan, Gusti adalah sebutan/ gantinama bagi Zat Mutlaq.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: TUHAN dan DefinasiNYA

Post  zali on Sun Aug 30, 2009 12:58 pm

Merpati Putih wrote:
Siapakah yang melihat, mendengar, merasa? Kerana anggota tubuh (indera) tidak sekali2 melihat, merasa, mendengar kerana tiada ujudnya.

Yang pasti, yang melihat, mendengar, mencium adalah ARRUH /Jiwa Insan/ Indera Insan/ Tuhan/ Pencipta/ KEAKUAN TERDIRI MANUSIA… atau dalam bahasa Arabnya Allah.

الله = ا ل إ ل ا ه = ال إلاه = ال إلاه Al ilahun = The God dalam bahasa Inggerisnya dan Tuhan dalam bahasa Melayunya. ِ Allah, The God, Tuhan, Gusti adalah sebutan/ gantinama bagi Zat Mutlaq.

dicilok dari : http://en.wikipedia.org/wiki/All%C4%81h

In other scripts and languages

* Allah in other languages with Arabic script is spelled in the same way. This includes Urdu, Persian/Dari, Uyghur among others.
* Chinese: 阿拉 Ālā, 安拉 Ānlā; 真主 Zhēnzhǔ (semantic translation)
* Greek: Αλλάχ Allách, Θεός Theós (God)
* Hebrew: אללה Allah
* Hindi: अल्लाह Allāh
* Japanese: アラー Arā, アッラー Arrā, アッラーフ Arrāfu
* Maltese: Alla
* Korean: 알라 Alla
* Russian, Ukrainian, Bulgarian: Алла́х Allakh
* Serbian, Belarusian, Macedonian: Alah, Алах
* Thai: อัลลอฮ์ Anláw

Comparative religion

Some scholars[who?] have suggested that Muhammad used the term Allah in addressing both pagan Arabs and Jews or Christians in order to establish a common ground for the understanding of the name for God, a claim Gerhard Böwering says is doubtful.[11] According to Böwering, in contrast with Pre-Islamic Arabian polytheism, God in Islam does not have associates and companions nor is there any kinship between God and jinn.[11] Pre-Islamic pagan Arabs believed in a blind, powerful, inexorable and insensible fate over which man had no control. This was replaced with the Islamic notion of a powerful but provident and merciful God.[30]

According to Francis Edwards Peters, "The Qur'an insists, Muslims believe, and historians affirm that Muhammad and his followers worship the same God as the Jews (29:46). The Quran's Allah is the same Creator God who covenanted with Abraham". Peters states that the Qur'an portrays Allah as both more powerful and more remote than Yahweh, and as a universal deity, unlike Yahweh who closely follows Israelites.[7]

zali

Jumlah posting : 282
Registration date : 2008-12-09

View user profile

Back to top Go down

Re: TUHAN dan DefinasiNYA

Post  beruk on Mon Aug 31, 2009 6:10 pm

mana2 tuhan dr dulu sampai lah sekarang mentadbir dunia dgn sistem autokratik dan bersifat kronisme...hanya berbaik2 dgn kroni2 shj, takder ker tuhan yg betul2 maha pemurah dan maha penyayang??..
yg tak berdendam dgn mana2 makhluk??..kalo mcm ni kita angkat sajer manusia yg berjiwa tuhan yg sanggup berbakti dgn semua makhluk walo makhluk tersebut tdk tunduk pdnya.. cyclops cyclops

beruk

Jumlah posting : 303
Registration date : 2008-12-30

View user profile

Back to top Go down

Re: TUHAN dan DefinasiNYA

Post  salik on Mon Aug 31, 2009 7:46 pm

hehe
Dah macam kong kalikong sahaja sang Beruk ni.
Cuba sang beruk jawab sendiri persoalan tuh....
Mesti jawapan dah tersedia tuuu

salik

Jumlah posting : 1366
Registration date : 2009-03-28

View user profile

Back to top Go down

Re: TUHAN dan DefinasiNYA

Post  beruk on Mon Aug 31, 2009 8:44 pm

salik wrote:hehe
Dah macam kong kalikong sahaja sang Beruk ni.
Cuba sang beruk jawab sendiri persoalan tuh....
Mesti jawapan dah tersedia tuuu


nak jawab camner tu en Salik??..

tuhan Hindu ramai, tuhan kristian 3 , tuhan islam satu...tp masing2 mempunyai sifat2 yg tak jauh beda..yakni kena tunduk pd dia, buat baik sajer belum cukup syarat utk masuk dia punya surga..

kenapa pulak tuhan maha kuasa mesti satu yer?? apasal tak 1/2 sajer barulah nampak lebih super maha berkuasa??...

beruk

Jumlah posting : 303
Registration date : 2008-12-30

View user profile

Back to top Go down

Re: TUHAN dan DefinasiNYA

Post  salik on Mon Aug 31, 2009 9:47 pm

beruk wrote:
salik wrote:hehe
Dah macam kong kalikong sahaja sang Beruk ni.
Cuba sang beruk jawab sendiri persoalan tuh....
Mesti jawapan dah tersedia tuuu


nak jawab camner tu en Salik??..

tuhan Hindu ramai, tuhan kristian 3 , tuhan islam satu...tp masing2 mempunyai sifat2 yg tak jauh beda..yakni kena tunduk pd dia, buat baik sajer belum cukup syarat utk masuk dia punya surga..

kenapa pulak tuhan maha kuasa mesti satu yer?? apasal tak 1/2 sajer barulah nampak lebih super maha berkuasa??...

Adanya fahaman angka 1/2 sebab adanya 1,
kalau tiada 1 maka 1/2 takkan ada, ketika itu 1/2 pun 1 juga.
tuhan yang original 1 sahaja,
yang jadi banyak tu tuhan ciptaan manusia

salik

Jumlah posting : 1366
Registration date : 2009-03-28

View user profile

Back to top Go down

Re: TUHAN dan DefinasiNYA

Post  beruk on Mon Aug 31, 2009 11:10 pm

salik wrote:

Adanya fahaman angka 1/2 sebab adanya 1,
kalau tiada 1 maka 1/2 takkan ada, ketika itu 1/2 pun 1 juga.
tuhan yang original 1 sahaja,
yang jadi banyak tu tuhan ciptaan manusia

adanya 1 maka ada 10 seratus dan seterusnya


mengapa 1 baru ori?? tak kah ramai2 lagi syok??...tak sunyi sangat??

beruk

Jumlah posting : 303
Registration date : 2008-12-30

View user profile

Back to top Go down

Re: TUHAN dan DefinasiNYA

Post  T R I N I T Y on Tue Sep 01, 2009 3:08 am

Cuba buat kan konsep tuhan yg.sepatutnya jadi terunggul dan sama2 kita lihat apakah kelemahan
konsep anda jika dibandingkan dengan konsep Allah itu esa.

Sdr.Brook masih keliru dengan konsep wujud dan kewujudan.Apakah tuhan dan ketuhanan.
Apakah erti wujud mutlak dan apa kaitan Allah dengan zat.Apakah makna Allah yg.awal dan akhir.
Apakah makna semua akan musnah kecuali zatnya.

Apakah anda memahami Allah sebagai satu bentuk seperti kemanusiaan atau apa jua bentuk
yg.mempunyai kuasa seumpama seorang raja super power dan keroninya yg.setia dan manusia
serta alam adalah bahan permainannya dan hiburannya..?

Ok..cuba susunkan konsep anda untuk tuhan.Bagaimana anda ingin berhujah dengan tuhan jika
tidak dapat menafikan soal sistem nya.Umpama seorang anak ingin menasihatkan bapanya
tentang suatu rancangan sedangkan dia belum lahir.

T R I N I T Y

Jumlah posting : 743
Registration date : 2009-03-10

View user profile

Back to top Go down

Re: TUHAN dan DefinasiNYA

Post  salik on Tue Sep 01, 2009 3:41 am

salam alaik

Gua dah kenal dah mr brooke tu.
Memang otaknya bergeliga , tapi ada cikitt jer ...broken.

kahkahkahkah...

TAK SANGKA MENANTU BAPAK....OTAK BERGELIGA...OTAK....EHEM EHEM


salik

Jumlah posting : 1366
Registration date : 2009-03-28

View user profile

Back to top Go down

Re: TUHAN dan DefinasiNYA

Post  beruk on Tue Sep 01, 2009 2:45 pm

T R I N I T Y wrote:

Apakah anda memahami Allah sebagai satu bentuk seperti kemanusiaan atau apa jua bentuk
yg.mempunyai kuasa seumpama seorang raja super power dan keroninya yg.setia dan manusia
serta alam adalah bahan permainannya dan hiburannya..?

.

so mcm pula tuhan dr persepsi tn trinity??...saya tak cakap tentang bentuk tuhan, yg saya cakap di sini ialah sifat2 dia tu..?? sifat tuhan sendiri juga tdk berubah spt mana seorang raja, berkehendak utk ditaati, disujud dsb... Cool Cool

adakah salah kalo saya kata dia bersifat kronisme??...

beruk

Jumlah posting : 303
Registration date : 2008-12-30

View user profile

Back to top Go down

Re: TUHAN dan DefinasiNYA

Post  Merpati Putih on Tue Sep 01, 2009 7:23 pm

Karena kesesatan/ kekeliliruan batin/persepsi manusia sebelum 'manusia' mencapai keSempurnaan/ kesedaran total haqiqat. Pencarian Kemurnian batin/ pandang tebus/ lantas yg sempurna, hingga memaksa diri terus menerus dlm kelahiran/ mi'raj demi kelahiran/mi'raj.

Tuhan hanya ingin 'manusia'/ sifat kedirianNYA sedar dan terus sedar agar segera mencapai kesempurnaan haqiqat.

Segera sedar secara sempurna untuk memahami erti sebenar2 definasi 'Tuhan', dan bukannya dari kaedah khayalan2.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: TUHAN dan DefinasiNYA

Post  tokbiru on Wed Sep 09, 2009 1:13 am

Merpati Putih wrote:
Karena kesesatan/ kekeliliruan batin/persepsi manusia sebelum 'manusia' mencapai keSempurnaan/ kesedaran total haqiqat. Pencarian Kemurnian batin/ pandang tebus/ lantas yg sempurna, hingga memaksa diri terus menerus dlm kelahiran/ mi'raj demi kelahiran/mi'raj.

Tuhan hanya ingin 'manusia'/ sifat kedirianNYA sedar dan terus sedar agar segera mencapai kesempurnaan haqiqat.

Segera sedar secara sempurna untuk memahami erti sebenar2 definasi 'Tuhan', dan bukannya dari kaedah khayalan2.

Salam tok,
Di sini ada beberapa hal yg mmerlukan saya untuk bertanya lebih lanjut.

Pertama, Apakah defini Tuhan? Maklumat Tuhan yg sampai kepada saya dr apa yg tok nyatakan adalah sifat kendirianNya.. Kalau saya tersilap sila tegur.
Baik, apakah sifat kendirian Tuhan itu semata2 zat? maka Zat itu yg tok katakan sebagai zat mutlak? Maka selainnya (kehidupan) adalah illusi? Saya kira penting untuk dikupas dengan lebih dalam memandangkan argument yg berlegar "are we real or whether we could be living in computer simulation (matrix)" masih lagi menjadi tanda tanya tanpa jawapan yg absolute.

Kedua, merujuk kepada perbahasan @ kupasan ilmu ketuhanan, Tuhan itu dikatakan terbit dari kesempurnaan Zat dan sifat yang saling nyata menyatakan. Tiada Zat tanpa sifat dan tiada sifat tanpa zat. Suatu hal yang tidak bercerai tanggal.. Jadi, di sini, apa yg dapat diambil faham ialah yg dikata Tuhan itu ialah Zat dan Sifat yang tidak bercerai sebagai sifat kamalat @kesempurnaan wajibal wujud. Ibaratnya Roh dan Jasad apabila telah bersatu.. Maka ia dikatakan sebagai kamil-mukammil. Maka, di sini apabila mengambil jalan usul kita akan dapati bahawa keadaan awalnya Tuhan itu adalah kendiriNya semata2 (Zat yg hampa ) yakni belum sempurna sehingga Ia melewati jasad adam ( pertemuan roh dan jasad @ zat dan sifat ) maka barulah Ia menjadi @ dikenal sebagai sebaik2 ciptaan @ insan. Insan adalah lambang kesempurnaan Tuhan yakni merujuk kepada wal akhiru...Dan bernama Ia sebagai Allah=Adam@Muhd. Maka, persoalannya di sini; Adakah setelahnya kamil-mukammil ini maka kita perlu semula kepada keaadaan awal tadi yakni zat yg lait'sa? Bukankah sifat sombong-bodoh namanya pabila telah mencapai kesempurnaan maka meronta pula mencari pula hal yg tidak sempurna?

Seperti yg tok jelaskan dalam posting yg terdahulu (tak ingat) : Al-Quddus itu keadaannya sepertimana tidur kita yg nyenyak yg tidak terbayang @ tergambar suatu apa pun, maka itu diibarat jalan pulang yg perlu bagi merujuk kepada kembali kepada yg sebenar2 Haq. Di sini ada sedikit persoalan.. Kalau tanpa pemilik empunya diri yg tidur bagaimana dapat diibarat Al-Quddus itu. Ini secara tidak langsung membuktikan betapa significantnya illusi @ tubuh badan yg tok sebutkan untuk kita memahami apa itu Al-Quddus.. Atau bagaimana? Seolah2nya Tuahn atok itu hanya sempurna tatkala tidur nyenyak semata2.. Bermakna tidak meliputi ruang dan masa lah kalau begitu. selebihnya, dalam jaga ini berhadapan dgn jasad illusi ini dikira separa Tuhan atau bagaimana?? Di sini saya boleh katakan betapa sifat itu memainkan peranan sebagai kesempurnaan Tuahn yg tidak berwaktu2.. apabila kita meletakkan kesempurnaan Tuhan itu atas sifat kejadian Insan ini sebagai Zat Mutlak, maka samada tidur atau jaga, selagi bertubuh dan berjasad ini... tetap ia dikenal sebagai Tuhan yg asli... Ini cadangan sahaja.. mmg harap diprotes.

Pemikiran yg membuang jasad/tubuh badan @ dengan menganggap ia barang baharu @ illusi samalah halnya seperti iblis tatkala disuruh sujud kepada adam. Maka ia berkata "ana khairu min hu" yakni aku lebih baik dari dia (adam).. ( Ini tamsilan sahaja, bukan iblis sebagai entiti lain yg saya maksudkan ). Jadi, dari tulisan2 atok setakat yg sampai kepada pemahaman saya ialah sepertinya sifat iblis tadi.. Maaf, bukan itu yg dimaksudkan.. Sebagai simbol keengkaran diri atas kekuasaan diri sendiri sahaja.. Spt melimitkan diri dari kapasiti yg sepatutnya.. evolusi demi evolusi atas sifat wujudNya yg tunggal. Bukankah Tuhan itu berkehendakkan kehidupan?? Maka dikiaskan bahawa kehidupan itu kekal dan abadi.. Bagaimana dikatakan wujud tanpa hidup boleh dikatakan kehidupan??? Tidakkah seperti org mati, mereka wujud dengan tubuh badan@berjasad, tetapi tanpa hidup.. Ada tubuh badan tidak dapat bergerak, ada mata tidak dapat melihat dan ada telinga tapi tidak dpt mendengar. wujud beginikah yg dikata al-quddus?? sesialah.. org campak longkang je jasad yg membusuk begini.. Jadi bukankah hidup itu yg merealisasikan kewujudan itu sendiri hingga terpamir kehidupan yg didamba-dambakan???

Kesimpulannya saya agak kurang bersetuju dengan pemikiran yg sebegini kerana nampak seolah2 begitu lemah untuk digunapakai. walaubagaimanapun di sini saya cuba membuat satu kesimpulan dari apa yg saya nyatakan di atas :

Tuhan = Zat (pure energy) + Sifat (energy transport) = Kesempurnaan ( Energy cahaya )
Maka elimen yg membentuk energy cahaya ini yang dinamakan Tuhan dari sudut kesempurnaanNya.. In yg dimaksudkan sebagai kehidupan.. Maka exploration diri akan terus berlaku dan berlaku tanpa penghujung.. Maka ini yg dikata sebagai kwhidupan yg kekal abadi. Cuma, pada kehidupan dunia, energy cahaya (nur) dikurung dalam julat frekuensi tertentu yg dinamakan density (ketumpatan) yg mewakili dimensi2 tertentu, sesuai untuk dunia yg didiami..Energy tu sendiri mempunyai ragam, pattern, scale, sifat & kekuatan dsb... seterusnya, pabila selesai kehidupan didunia @ illusi dunia ( mati jasad ) maka kehidupan akan dilanjutkan kepada alam barzakh @ akhirat ( tamsilan mengikut kitab shj ) tapi apa yg berlaku adalah densiti jasad akan berubah (struktur jisim) mengikut dimensi yg bakal Ia tempati selanjutnya.. begitulah selamanya.. Kerana itu diisyaratkan 'segalanya pasti binasa kecuali Wajah Tuhanmu'.. Merujuk kepada Energy cahaya tadi, Ia bukan bersifat baharu kerana ia kekal untuk meneruskan explorasi kehidupan yg infiti.. Sifat yg baharu boleh diertikan sebagai barang yg dicipta oleh Energy Cahaya tadi spt kereta, roket, kapal selam dan sebagainya.. Maka ini yg akan binasa dan Energy cahaya itulah Zat Mutlak. Sebagai energy cahaya, mudahlah untuk kita fahami bagaimana kisah wali2 yg dapat membuat pecahan 9 diri dsbgnya.. Iaitu apabila ia mampu mengexploitasi energy tsbt pada dirinya. Jadi tidak mudah kita ditipu mentah2 dengan dogma elimen lain spt sahabat empat @ malaikat 4, khadam, jin dsbgnya.. it's posibble.

Kuantum Fizik dah buktikan perihal manusia & alam = energi dgn bukti emperikal....iaitu dgn melihat benda pada level sub atomic. Dlm bahasa mudah..meneropong objek/objek dgn 'kanta' berkuasa tinggi lalu..benda2 yg wujud 'ain' ('Sifat) itu sirna/lebur maka yg nampak adalah pure energy. Makna kata kita memang wujud dalam satu Kesatuan (Wahdah) Energy....Namun kesimpulannya...wujud ain (sifat) & Kesatuan Energy itu adalah serentak...Kalau fakta ini nak disangkal maka sebaiknya kita mintak Majlis Fatwa haramkan aje Kuantum Fizik ni.....sbb menggegarkan janggut & melintang pukangkan jubah & serban tok2 guru kita....

terakhir, secara ringkasnya,

Zat + Sifat = kesempurnaan
Roh + Jasad = Muhammad
Wujud + Hidup = Kehidupan

Zat=Roh=wujud + sifat=jasad=hidup -----> Kesempurnaan (kamil)= insan@Muhammad=Kehidupan

Dalam definisi tok mungkin kaedah ini boleh digunapakai,

Zat (Al-Quddus)@centrix + illusi@matrix = kehidupan yg kekal abadi.

kalau,

Zat (Al-Quddus) semata2.. Nak cerita apa???? Habuk pun tarak.. Mat ganja lagi enjoy mcm ni....

apapun ini sebagai cadangan sahaja... Rugi kalau buang illusi ni.. apatah lagi illusi jasad ni.. Cuba fikir, mana lagi sedap memantat? dalam matrix mimpi @ matrix sedar.. sure best yg sedar lagi kan.. he3.. So, kenapa nak buang excitement.. enjoylah..

"Nikmat Kami yang mana lagi yg kamu dustakan"

So, al-quran dan kitab2 suci lain adalah manual sahaja untuk memastikan permainan di alam matrix ini ( dunia ) tidak menjejaskan kesihatan kita.. ahaks, maklumlah, makin hari makin tua.. tak gitew tok.. Main boleh bermain.. tapi jangan sampai dipermainkan..he3 bounce

tokbiru

Jumlah posting : 120
Registration date : 2009-09-03

View user profile

Back to top Go down

Re: TUHAN dan DefinasiNYA

Post  farquhar on Wed Sep 09, 2009 2:51 am

Tuhan itu definasinya adalah tiada lain, hanyalah KEDIRIAN TUHAN ITU semata2....

farquhar

Jumlah posting : 116
Registration date : 2009-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: TUHAN dan DefinasiNYA

Post  T R I N I T Y on Wed Sep 09, 2009 4:09 am

Misteri alam berlegar dalam persoalan wujud.
Wujud yg. tak dapat dilihat dan wujud yg.dapat dilihat.

Wujud yg.dapat dilihat kerana sifatnya berkeadaan tetap
seperti pepejal.
Wujud samar juga dapat dilihat seperti air.
Wujud ghaib tak dapat dilihat seperti gas dan cahaya.
Semua diatas adalah sifat2 wujud.

Wujud sifat dan perbuatan bersandarkan wujud zat.
Sifat atau bentuk tidak dapat wujud sendiri tanpa kedirian sesuatu.
Begitu juga perbuatan wujud setelah sifat terbentuk walaupun sifatnya pegun namun
ia mempunyai perbuatannya.
Setiap yg.terbentuk akan empunya nama dan istilahnya yg.difahami oleh pengetahuan.
Warna berharap pada bekasnya.Bekasnya adalah sifat yg.berharap pada wujud zatnya.

Jika kita menyatakan Allah pada sebutan nama...maka nama Allah itu difahami adalah kedirian
zat.Bagaimana jika tiada sebutan Allah.Dimana keberadaan zat.

Apakah ada kedirian yg.menyertai zat yg.tidak terpisah.Kemana jua zat berada maka disitulah
bersamanya wajahnya.

T R I N I T Y

Jumlah posting : 743
Registration date : 2009-03-10

View user profile

Back to top Go down

Re: TUHAN dan DefinasiNYA

Post  Merpati Putih on Wed Sep 09, 2009 4:47 am

Salam tok,
Di sini ada beberapa hal yg mmerlukan saya untuk bertanya lebih lanjut.

Salam kembali untuk sdr tokbiru.
disini sya paparkan persoalan2 yg tokbiru ketengahkan, dan diharap sya 'mungkin' dapat menjawabnya, tetapi secara berperingkat2. Walau bagaimanapun sya juga berharap sdr2 forumer dapat sama membekalkan 'jawapan2' bagi sdr. tokbiru. Setiap detik kehadiran pastinya dibawah naungan ilahi. Sabor je ler.

1. Pertama, Apakah definisi Tuhan? Maklumat Tuhan yg sampai kepada saya dr apa yg tok nyatakan adalah sifat kedirianNya..
Kalau saya tersilap sila tegur.


2. Baik, apakah sifat kendirian Tuhan itu semata2 zat? maka Zat itu yg tok katakan sebagai zat mutlak?

3. Maka selainnya (kehidupan) adalah illusi? Saya kira penting untuk dikupas dengan lebih dalam memandangkan argument yg berlegar "are we real or whether we could be living in computer simulation (matrix)" masih lagi menjadi tanda tanya tanpa jawapan yg absolute.

4. Kedua, merujuk kepada perbahasan @ kupasan ilmu ketuhanan, Tuhan itu dikatakan terbit dari kesempurnaan Zat dan sifat yang saling nyata menyatakan.

5. Tiada Zat tanpa sifat dan tiada sifat tanpa zat. Suatu hal yang tidak bercerai tanggal.. Jadi, di sini, apa yg dapat diambil faham ialah yg dikata Tuhan itu ialah Zat dan Sifat yang tidak bercerai sebagai sifat kamalat @kesempurnaan wajibal wujud.


6. Ibaratnya Roh dan Jasad apabila telah bersatu.. Maka ia dikatakan sebagai kamil-mukammil. Maka, di sini apabila mengambil jalan usul kita akan dapati bahawa keadaan awalnya Tuhan itu adalah kendiriNya semata2 (Zat yg hampa )

7. yakni belum sempurna sehingga Ia melewati jasad adam (pertemuan roh dan jasad @ zat dan sifat ) maka barulah Ia menjadi @ dikenal sebagai sebaik2 ciptaan @ insan. Insan adalah lambang kesempurnaan Tuhan yakni merujuk kepada wal akhiru..

8. Dan bernama Ia sebagai Allah=Adam@Muhd. Maka, persoalannya di sini; Adakah setelahnya kamil-mukammil ini maka kita perlu semula kepada keaadaan awal tadi yakni zat yg lait'sa?


9. Bukankah sifat sombong-bodoh namanya pabila telah mencapai kesempurnaan maka meronta pula mencari pula hal yg tidak sempurna?


10. Seperti yg tok jelaskan dalam posting yg terdahulu (tak ingat) : Al-Quddus itu keadaannya sepertimana tidur kita yg nyenyak yg tidak terbayang @ tergambar suatu apa pun, maka itu diibarat jalan pulang yg perlu bagi merujuk kepada kembali kepada yg sebenar2 Haq.


11. Di sini ada sedikit persoalan.. Kalau tanpa pemilik empunya diri yg tidur bagaimana dapat diibarat Al-Quddus itu. Ini secara tidak langsung membuktikan betapa significantnya illusi @ tubuh badan yg tok sebutkan untuk kita memahami apa itu Al-Quddus..

12. Atau bagaimana? Seolah2nya Tuahn atok itu hanya sempurna tatkala tidur nyenyak semata2.. Bermakna tidak meliputi ruang dan masa lah kalau begitu. selebihnya, dalam jaga ini berhadapan dgn jasad illusi ini dikira separa Tuhan atau bagaimana??

13. Di sini saya boleh katakan betapa sifat itu memainkan peranan sebagai kesempurnaan Tuahn yg tidak berwaktu2.. apabila kita meletakkan kesempurnaan Tuhan itu atas sifat kejadian Insan ini sebagai Zat Mutlak, maka samada tidur atau jaga, selagi bertubuh dan berjasad ini... tetap ia dikenal sebagai Tuhan yg asli... Ini cadangan sahaja.. mmg harap diprotes.

14. Pemikiran yg membuang jasad/tubuh badan @ dengan menganggap ia barang baharu @ illusi samalah halnya seperti iblis tatkala disuruh sujud kepada adam. Maka ia berkata "ana khairu min hu" yakni aku lebih baik dari dia (adam).. ( Ini tamsilan sahaja, bukan iblis sebagai entiti lain yg saya maksudkan ).


15. Jadi, dari tulisan2 atok setakat yg sampai kepada pemahaman saya ialah sepertinya sifat iblis tadi.. Maaf, bukan itu yg dimaksudkan.. Sebagai simbol keengkaran diri atas kekuasaan diri sendiri sahaja.. Spt melimitkan diri dari kapasiti yg sepatutnya.. evolusi demi evolusi atas sifat wujudNya yg tunggal.

16. Bukankah Tuhan itu berkehendakkan kehidupan?? Maka dikiaskan bahawa kehidupan itu kekal dan abadi.. Bagaimana dikatakan wujud tanpa hidup boleh dikatakan kehidupan??? Tidakkah seperti org mati, mereka wujud dengan tubuh badan@berjasad, tetapi tanpa hidup..

17. Ada tubuh badan tidak dapat bergerak, ada mata tidak dapat melihat dan ada telinga tapi tidak dpt mendengar. wujud beginikah yg dikata al-quddus?? sesialah.. org campak longkang je jasad yg membusuk begini.. Jadi bukankah hidup itu yg merealisasikan kewujudan itu sendiri hingga terpamir kehidupan yg didamba-dambakan???

18. Kesimpulannya saya agak kurang bersetuju dengan pemikiran yg sebegini kerana nampak seolah2 begitu lemah untuk digunapakai. walaubagaimanapun di sini saya cuba membuat satu kesimpulan dari apa yg saya nyatakan di atas :

19. Tuhan = Zat (pure energy) + Sifat (energy transport) = Kesempurnaan ( Energy cahaya )

20. Maka elimen yg membentuk energy cahaya ini yang dinamakan Tuhan dari sudut kesempurnaanNya.. In yg dimaksudkan sebagai kehidupan.. Maka exploration diri akan terus berlaku dan berlaku tanpa penghujung..

21. Maka ini yg dikata sebagai kwhidupan yg kekal abadi. Cuma, pada kehidupan dunia, energy cahaya (nur) dikurung dalam julat frekuensi tertentu yg dinamakan density (ketumpatan) yg mewakili dimensi2 tertentu, sesuai untuk dunia yg didiami..

22. Energy tu sendiri mempunyai ragam, pattern, scale, sifat & kekuatan dsb... seterusnya, pabila selesai kehidupan didunia @ illusi dunia ( mati jasad ) maka kehidupan akan dilanjutkan kepada alam barzakh @ akhirat ( tamsilan mengikut kitab shj ) tapi apa yg berlaku adalah densiti jasad akan berubah (struktur jisim) mengikut dimensi yg bakal Ia tempati selanjutnya.. begitulah selamanya..

23. Kerana itu diisyaratkan 'segalanya pasti binasa kecuali Wajah Tuhanmu'.. Merujuk kepada Energy cahaya tadi, Ia bukan bersifat baharu kerana ia kekal untuk meneruskan explorasi kehidupan yg infiti.. Sifat yg baharu boleh diertikan sebagai barang yg dicipta oleh Energy Cahaya tadi spt kereta, roket, kapal selam dan sebagainya.. Maka ini yg akan binasa dan Energy cahaya itulah Zat Mutlak. Sebagai energy cahaya,


24. mudahlah untuk kita fahami bagaimana kisah wali2 yg dapat membuat pecahan 9 diri dsbgnya.. Iaitu apabila ia mampu mengexploitasi energy tsbt pada dirinya. Jadi tidak mudah kita ditipu mentah2 dengan dogma elimen lain spt sahabat empat @ malaikat 4, khadam, jin dsbgnya.. it's posibble.

25. Kuantum Fizik dah buktikan perihal manusia & alam = energi dgn bukti emperikal....iaitu dgn melihat benda pada level sub atomic. Dlm bahasa mudah..meneropong objek/objek dgn 'kanta' berkuasa tinggi lalu..benda2 yg wujud 'ain' ('Sifat) itu sirna/lebur maka yg nampak adalah pure energy.

26. Makna kata kita memang wujud dalam satu Kesatuan (Wahdah) Energy....Namun kesimpulannya...wujud ain (sifat) & Kesatuan Energy itu adalah serentak...Kalau fakta ini nak disangkal maka sebaiknya kita mintak Majlis Fatwa haramkan aje Kuantum Fizik ni.....sbb menggegarkan janggut & melintang pukangkan jubah & serban tok2 guru kita....

27. terakhir, secara ringkasnya,

Zat + Sifat = kesempurnaan
Roh + Jasad = Muhammad
Wujud + Hidup = Kehidupan

Zat=Roh=wujud + sifat=jasad=hidup -----> Kesempurnaan (kamil)= insan@Muhammad=Kehidupan

28. Dalam definisi tok mungkin kaedah ini boleh digunapakai,

Zat (Al-Quddus)@centrix + illusi@matrix = kehidupan yg kekal abadi.

29. kalau, Zat (Al-Quddus) semata2.. Nak cerita apa???? Habuk pun tarak.. Mat ganja lagi enjoy mcm ni....

30. apapun ini sebagai cadangan sahaja... Rugi kalau buang illusi ni.. apatah lagi illusi jasad ni.. Cuba fikir, mana lagi sedap memantat? dalam matrix mimpi @ matrix sedar.. sure best yg sedar lagi kan.. he3.. So, kenapa nak buang excitement.. enjoylah..

"Nikmat Kami yang mana lagi yg kamu dustakan"

31. So, al-quran dan kitab2 suci lain adalah manual sahaja untuk memastikan permainan di alam matrix ini ( dunia ) tidak menjejaskan kesihatan kita.. ahaks, maklumlah, makin hari makin tua.. tak gitew tok.. Main boleh bermain.. tapi jangan sampai dipermainkan..he3


Selamat berinteraksi....

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: TUHAN dan DefinasiNYA

Post  Merpati Putih on Wed Sep 09, 2009 5:44 am

1. Pertama, Apakah definisi Tuhan? Maklumat Tuhan yg sampai kepada saya dr apa yg tok nyatakan adalah sifat kedirianNya..
Kalau saya tersilap sila tegur.

J: 'TUHAN'/ AR RUH = sifat KUASA/ Force yang menterjemahkan 'kelibat2 keberadaan seolah2 kebendaan'. Tanpa 'TUHAN', maka jelas sekali 'keberadaan' tidak akan ada selama2nya. Tiada engkau, aku, kami....

KEBERADAAN = tatarajah/ gambaran seolah2 berdimensi, energi, warna, bunyi, bauan, rasa pahit manis, gerak dan diam..... dan keseluruhan yang dinamakan pengalaman2 dari duniawiyah. (Al Alamin).


Definasi yang agak meluas kalau diikuti lunas dahan2, ranting2, akar2....

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: TUHAN dan DefinasiNYA

Post  tokbiru on Wed Sep 09, 2009 8:11 am

Terima kasih tok di atas keprihatinan anda.. Semoga bermanfaat. bounce

tokbiru

Jumlah posting : 120
Registration date : 2009-09-03

View user profile

Back to top Go down

Re: TUHAN dan DefinasiNYA

Post  Merpati Putih on Wed Sep 09, 2009 6:21 pm

slm sdr tokbiru,

1. Pertama, Apakah definisi Tuhan? Maklumat Tuhan yg sampai kepada saya dr apa yg tok nyatakan adalah sifat kedirianNya..
Kalau saya tersilap sila tegur.

J; 'TUHAN' juga di definasikan sebagai AZ ZAT/ KEDIRIAN / AN NAFS/ AR RUH yang seolah2 menganimasikan/ mengerak/ mendimensikan 'keseolahan keberadaan alam'. Namun keseluruhannya tetap tiada, tanpa disedari.

sya bertanya kepada sdr. apakah 'semalam' itu ada?

kalu sdr kata: 'ada'.

sya bertanya kepada sdr: apakah 'semalam' itu masih ada dihari ini? kemanakah hilang2 hal2 semalam. Sekiranya 'semalam' ada, nescaya ianya pasti ada dihari ini.

Dan begitu juga hari ini, hari besok, minggu yang mendatang, tahun yang akan mejelang... keseluruhanya akan menghilang seperti 'hari semalam' tanpa dikesan kemana perginya.


sabor jer le.....

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: TUHAN dan DefinasiNYA

Post  tokbiru on Wed Sep 09, 2009 7:18 pm

Sgt tepat tok... Kerana itulah 'kesedaran' itu perlu duduk pada pengESAan semata, bukan berwaktu2... . Wujudnya waktu atas wujudnya istilah dahulu, sekarang dan akan datang.. Dan ini adalah system yg telah diinstall kepada ruh untuk kepercayaan pengilusian.. Maka tugas Ar-Ruh tadi adalah untuk melenyapkan keterikantan matrix dan kembali kepada kesedaran Al-Quddus.. Tiada istilah waktu, masa, ruang dan sbgnya.. Sesaat mendatang dan sesaat kemudian tiada pada hakikatnya.. Aku adalah aku pada dunia yg tiada sempadan ruang waktu dan masa..

Namun pengertian Al-Quddus tidak perlu melupakan duduk atau berdirinya jasad untuk mencapainya.. Kesedaran atas duduk dan berdirinya jasad itu ( ASA ) setiap waktu dan ketika dinamakan Al-Quddus. Tiada memori yg ditinggalkan dan tiada juga anggapan untuk yang mendatang.. So, apa kaitan dengan Al-Quddus yg atok cuba ceritakan tentang menafikan jasad...? Sebab itu agama mengajar solat supaya dapat mendisiplin diri.. Belajar mentauhidkan ASANYA dengan mengambil kira hukum matrix agar tidak terperangkap dalam matrix. Kesedaran diri berdiri atas 'titik' dan ketikanya kita. Disebutkan, janganlah kamu mencuri dalam solat.. Apa kaitannya? Supaya kita tidak mencuri hak yg lepas atau hak yg mendatang.. Fokus pd diri yg ketika itu dan dikala itu.. hening, tiada tujuan dan maksud - Itulah Al-Quddus.. apakah bermasalah dengan pengertian Al-Quddus? Adakah hidup yg cuma 'sesaat' ( istilah shj ) boleh capture pelbagai illusi untuk mengotori Al-Quddus?? Jadi daimnya solat ku atas 4 perkara yg tidak pernah bercerai ( zatKu, SifatKu, AsmaKu dan AfalKu ) telah membawa aku ke alam al-quddus .. Perbuatanku tidak mengambil bekas padaku.. Maha suci aku dari segala selain aku..
Apapun.. Aku tak dpt memahami apa itu Al-quddus tanpa wujud seketul tubuhku (illusi )... bounce

tokbiru

Jumlah posting : 120
Registration date : 2009-09-03

View user profile

Back to top Go down

Re: TUHAN dan DefinasiNYA

Post  Merpati Putih on Wed Sep 09, 2009 7:29 pm

sdr tokbiru,

2. Baik, apakah sifat kendirian Tuhan itu semata2 zat? maka Zat itu yg tok katakan sebagai zat mutlak?

Katakan sdr telah menghafal 30 puluh juzu' Al Quran.

Pada awalnya sebelum sdr mampu menghafal 30 juzu' AlQuran.. sdr seolah2 membaca dari 'Kitab' atau buku dari kertas yang dipenuhi olih huruf2, bentuk lakaran dangan titik, tanda, sabdu, nahu, harakat...

Dan setelah sdr seolah2 telah menghafalnya, sdr seolah2 tidak lagi memerlukan melihat kepada mashaf dan dengan sepontannya sdr akan mengomel2 dengan ayat2 tanpa sdr sedari. dari manakah datangnya ayat2 ini.. tanpa huruf, tanpa suara mencurah semacam air mengalir. Dimanakah hilang2nya huruf yang pada awalnya sdr. lihat dari mashaf tadi? Seolah2 ada tetapi seolah2 tiada kan?

Bahkan sekiranya sdr bedah otak yang menghafal ini, nescaya sdr tidak menjumpai apa2 kesan dari huruf, mashaf, suara, kertas, dakwat.... lenyap tanpa dikesan. Bahkan seluruh duniawiyah tidak pernah berada dipesadanya.

Tidakah sdr. mampu menjangkau 'keberadaan ini cuma keghaiban zat Mutlaq'?

sya menunggu hujah dan protes sdr. dan kemudian kita akan teruskan lagi kupasan ini.


هَلْ أَتَى عَلَى الْإِنسَانِ حِينٌ مِّنَ الدَّهْرِ لَمْ يَكُن شَيْئاً مَّذْكُوراً

[76:1 Bukankah telah datang atas manusia satu waktu dari masa, sedang ketika itu belum ada sesuatu yang dapat disebut/diingat?

Berkata Nabi tentang syurga: خلق فيها مالا عين رأت ولا أذن سمعت ولا خطر على قلب بشر

Dijadikan pada syurga: hal2 yang tidak dapat dilihat olih mata, tidak tidengar oleh telinga, tidak terkhatir/ tergambar olih persepsi. ( nothing at all/ without existence)


Manusia sentiasa berbicara tentang hal2 yang ta' pernah ada.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: TUHAN dan DefinasiNYA

Post  Merpati Putih on Wed Sep 09, 2009 7:49 pm

sdr tokbiru,

Namun pengertian Al-Quddus tidak perlu melupakan duduk atau berdirinya jasad untuk mencapainya.. Kesedaran atas duduk dan berdirinya jasad itu (ASA ) setiap waktu dan ketika dinamakan Al-Quddus. Tiada memori yg ditinggalkan dan tiada juga anggapan untuk yang mendatang.. So, apa kaitan dengan Al-Quddus yg atok cuba ceritakan tentang menafikan jasad...?

J: 'JARINGAN HAYAT' seolah2 tidak menafikan 'keberadaan jasad/ keberadaan kebendaan', namun tanpa disedarinya ia sentiasa menafikan 'keujudan dimensi ini'. Cubalah sdr langkaui/ teroka keanihan ini... itupun kalau sdr dimampukan. Satu keanihan daya fikir yang merentasi/ menongkah arus adat.


AL QUDDHUS TANPA TIPUDAYA Khayalan.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: TUHAN dan DefinasiNYA

Post  tokbiru on Thu Sep 10, 2009 1:56 pm

Merpati Putih wrote:sdr tokbiru,

2. Baik, apakah sifat kendirian Tuhan itu semata2 zat? maka Zat itu yg tok katakan sebagai zat mutlak?

Katakan sdr telah menghafal 30 puluh juzu' Al Quran.

Pada awalnya sebelum sdr mampu menghafal 30 juzu' AlQuran.. sdr seolah2 membaca dari 'Kitab' atau buku dari kertas yang dipenuhi olih huruf2, bentuk lakaran dangan titik, tanda, sabdu, nahu, harakat...

Dan setelah sdr seolah2 telah menghafalnya, sdr seolah2 tidak lagi memerlukan melihat kepada mashaf dan dengan sepontannya sdr akan mengomel2 dengan ayat2 tanpa sdr sedari. dari manakah datangnya ayat2 ini.. tanpa huruf, tanpa suara mencurah semacam air mengalir. Dimanakah hilang2nya huruf yang pada awalnya sdr. lihat dari mashaf tadi? Seolah2 ada tetapi seolah2 tiada kan?

Bahkan sekiranya sdr bedah otak yang menghafal ini, nescaya sdr tidak menjumpai apa2 kesan dari huruf, mashaf, suara, kertas, dakwat.... lenyap tanpa dikesan. Bahkan seluruh duniawiyah tidak pernah berada dipesadanya.

Tidakah sdr. mampu menjangkau 'keberadaan ini cuma keghaiban zat Mutlaq'?

sya menunggu hujah dan protes sdr. dan kemudian kita akan teruskan lagi kupasan ini.


هَلْ أَتَى عَلَى الْإِنسَانِ حِينٌ مِّنَ الدَّهْرِ لَمْ يَكُن شَيْئاً مَّذْكُوراً

[76:1 Bukankah telah datang atas manusia satu waktu dari masa, sedang ketika itu belum ada sesuatu yang dapat disebut/diingat?

Berkata Nabi tentang syurga: خلق فيها مالا عين رأت ولا أذن سمعت ولا خطر على قلب بشر

Dijadikan pada syurga: hal2 yang tidak dapat dilihat olih mata, tidak tidengar oleh telinga, tidak terkhatir/ tergambar olih persepsi. ( nothing at all/ without existence)


Manusia sentiasa berbicara tentang hal2 yang ta' pernah ada.

Salam tok, semoga dirahmati..

Saya memahami apa yg atok maksudkan.. Dr sudut 'pengesaan' saya tidak pernah ada masalah ttgnya. Tetap semuanya kembali kepada Zat Mutlak. 'La tataharrhoku dza ratan illa biiznillah'.. Tiada bergerak zarah dengan izinNya ( yg Mutlak ).
Cuma, wujud 'KESEDARAN AKU' itu yg perlu dibahas... Apakah Zat mutlak itu merujuk kepada Zat yg ghaibul ghuyub ( lait'sa ) atau Zat yg sudah menempati wujud kesedaran @ illusi ?.. Walaupun dua hal ini dari segi asasnya sama (tetap Ia juga yg tiada selainNYa ) tetapi dari sudut praktikalnya mungkin terdapat sedikit perbezaan.. Jadi perbezaan ini yg mahu kita bedah, samada apakah perbezaan itu hanya dari persepsi pemikiran semata yg samasekali tidak mengubah apa2 dr sudut kepentingannya ataupun sememangnya ia memberi impak yang besar kepada makna tauhid yg sebenar ( Ketunggalan dan kesucianNYA )..

Sebelum saya melangkah kepada penjelasan seterusnya, suka saya sebutkan bahawa kedua2 dalil (ayat 76:1 dan hadis ) yg disertakan dlm posting tok di atas, tidak menggambarkan sama sekali wujud keESAan yg kita bincangkan ini.. Ia merujuk kepada lapisan lain dr lapisan yg kita sedang bincangkan. Adapun ia hanyalah semata2 tools @ manual untuk membangkitkan kesedaran keAKUan tatkala diri masih terillusi dalam wujud illusi ini.. Spt yg pernah saya jelaskan sedikit dalam posting sebelum ini (tak ingat thread mana).. iaitu zahir wujud Allah itu dalam rupa insan ini telah sedia terillusi iaitu wujud aku dan AKU.. Namanya syirik, iaitu mengadakan sesuatu (wujud lain) selainNya.. Mudahnya begini.. Siapakah Tuhan @ Allah tanpa aku yg berdiri ini. Siapa yg mewujudkan siapa? Allah yg mewujudkan aku atau aku yang mewujudkan Allah.. Tak begitu? Jadi, inilah masalah yg berlaku seantero pemikiran umat manusia. Jadi turunnya Nabi dan Rasul ( Kamil-mukammilnya dengan kesedaran yg Haq ) tidaklah lain dari cuba membebaskan manusia @ 'Tuhan yg terbelenggu' dengan illusi.. dalam ertikata lain, insan2 ini telah sediakala kamil (benar Tuhan - La maujud fil hakikati Illallah) tiada siapa2 hanya dirinya, cuma kesedaran mereka dari hal wujud illusi ini sahaja yg memerlukan mereka disedarkan.. Maka, timbullah ilmu ( module / manual - dalam rupabentuk agama @ kepercayaan ) yg tetap illusi juga untuk menyedarkan manusia @ Tuhan yg masih berselimut ini.. Sekiranya zahirnya insan @ Tuhan tadi dalam illusi yg tanpa pengilusian ( kesedaran Haq ).. apakah sarana agama dan kepercayaan itu perlu?? Tidakkah mereka ini tetap lenggang ( tanpa sebab dan akibat - zahir tanpa bekas ) sahaja walaupun telah berwujud dalam keadaan berjasad seperti ini..

Nabi2 dan Rasul2 hanya menggunakan formular 'reverse engineering' untuk 'suit' dengan kehendak kepercayaan aqal manusia @ Tuhan yg terillusi ini. Contohnya, dalam system duality, kepercayaan tentang 'menciptakan' dan 'diciptakan' sebagai proses sebab dan akibat sudah sedia tertanam sejak pengilusian Ar-ruh dari Illahi.. Jadi, kepercayaan ini yg cuba dimusnahkan dan bukan system jaringan matrix yg membawa tempat @ bekas pd diriNya. diriNya tetap memerlukan bekas atas wujud diriNya. ( Zat dan Sifat @ wujud dan hidup yg tidak bercerai tanggal ). Untuk mudah difahami, sejak kecil manusia telah diasuh kepercayaan tentang 'ada'nya sesuatu hasil dari 'tiada'.. manusia mencipta pelbagai2 benda dari tiada sehingga ada.. Jadi, pemikiran sebegini telah sebati dan menular kesegenap urat darah mereka sehingga penampakan atas wujud diri itu juga dilihat hasil dari barang ciptaan juga.. Sepertinya ada kuasa yg menciptakan.. walhal, adakah sebenar wujud manusia itu benar seperti momokan2 kitab2 tulisan org2 terdahulu iaitu dari ketiadaan kemudian diciptakan? Kalau berani mengatakan diri sebagai Tuhan, adakah Tuhan diciptakan? Tuhan kepada Tuhan mana yg menciptakan? Maka Muhd mengajar definasi Tuhan dalam kiasan Dia yg awal, dia yg Akhir, Dia yg Zahir dan Dia yg Batin. Siapakah dia? Bukankah keseluruhan wujud berjasad diri ini adalah kenyataan Dia? Adakah Dia yg Awal dan Dia yg akhir tidak sama? Seperti apa yg ramai sedia maklum, iaitu dari zat yg kemudian mencari nyata atas sifat adam?? Bahkah tiadalah ini dinamakan kesempurnaan pada Tuhan seperti itu bukan.. mcm lagu Dato' SM Salim pulak, Dulu lain sekarang lain... Jadi faham atas asaNya Tuhan itu (kendiriNYA) membinasakan segala pengertian awal, akhir, zahir, batin selepas mutlaknya kesedaran itu atas wujud diri ini. "barangsiapa yg mengenal diriNya, binasa dirinya.. Siapa yg binasa? Jasad @ illusi? Berbaliklah kepada apa yg saya katakan sebelum ini, yg binasa itu adalah kepercayaan atas illusi yg diinstall pada alam alastu kepada ruh. Dimana alam alastu?? Sebelum ada langit dan bumi?? terbuka kepada sesiapa yg mahum menjawabnya... Berbaik kepada penceritaan awal tadi, ini petikan kata2 ibnu arabi yg saya cilok dr blog atok :

Hatiku mampu menerima aneka rupa *
Padang ragut bagi rusa2, biara bagi para rahib
kuil bagi berhala, ka‘bah bagi yang bertawaf *
papan tulis untuk Taurat, dan mushaf bagi al-Qur’an
Aku menganuti agama cinta, yang senantiasa ku hadapi *
langkahnya; itulah agamaku dan keimananku


Apa yg dapat kita ambil faham dari ungkapan ini?
Apakah alam Al-quddus itu seperti apa yg atok nyatakan? iaitu keheningan yg tiada suatu yg dapat sampai padanya (kesendirian zat semata2) sehingga tiada suatupun yg berguna samasekali padaNya, elok campak lombong aje kira2nya...he3
Saya kira, kalau diamati dari sudut makna dan kata2nya itu ( ibnu arabi ), kenyataan awal pada perenggan pertamanya sendiri sudah menjawab keseluruhan persoalan yg kita bincangkan selama ini..

"Hatiku mampu menerima aneka rupa"
Tidakkah rupa / bekas itu masih dominan dalam mengungkap erti bebas @ Quddus @ suci? Adakah kenyataan seterusnya (peranggan2 selepasnya) membuang erti rupa / bekas?

kita lihat;

Padang ragut bagi rusa2, biara bagi para rahib
kuil bagi berhala, ka‘bah bagi yang bertawaf *
papan tulis untuk Taurat, dan mushaf bagi al-Qur’an

Kesemuanya memikul beban atas sifat rupa dan bekas..

Lantas, apakah kemuncaknya?

"Aku menganuti agama cinta, yang senantiasa ku hadapi
langkahnya; itulah agamaku dan keimananku"

Tidakkah jelas sekali betapa KEHIDUPAN (matrix) itu samasekali tidak akan terlerai / musnah dr ZatNya.. Saling berkehendak satu dengan yg lain.. (Zat dan Sifat) = (Wujud dan Hidup) = (Centrix dan Matrix) = (Nyata dan Khayal)..... Barulah meliputi diriNya (mensifati apa apa yg disifati dan meliputi atas apa yg diliputi) atas pengertian wajibal wujud.. Selainnya, selain wujud dirimu yg mutlak (seketul) hanyalah mungkinul wujud (wujud illusi) - Ini yg cuba digambarkan dalam quantum fizik.

"langkahnya; itulah agamaku dan keimananku"

sehingga bila langkahNya yg berkehendak langkah itu dengan seribu pengertian(illusi) / seribu wajah?
". Segala benda akan binasa, kecuali Wajah-Nya" ---> Tiada selain Aku, melainkan Akulah wajahku!

Aku adalah Aku yang dahulu dan Aku yang sekarang,
Sirnanya pengertian ( dahulu dan sekarang ) atas kesedaran wujud ku yang ASA,
Aku bukan kehampaan.. KesedaranKu sebagai bukti atas kemuliaan WajahKu,
Kehampaan adalah semata2 ketiadaan yg tidak juga dapat disebut ketiadaan.
lalu mana dalil atas wujudku?
lalu mana dalil atas kemulian WajahKu?
Lalu mana dalil atas KesucianKu?
Bila Aku dalam ketiadaan Aku,
Tiadalah pengenalan Aku atas diriKu..
hampaaaa... ( juga bukan hampa )

Jangan mencari suatu yg ketiadaan (lait'sa).. semata2 ketiadaan.. Wujudmu sediakala semulajadi (qidam).. AKU bounce

tokbiru

Jumlah posting : 120
Registration date : 2009-09-03

View user profile

Back to top Go down

Re: TUHAN dan DefinasiNYA

Post  Merpati Putih on Thu Sep 10, 2009 8:01 pm

zahir wujud Allah itu dalam rupa insan ini telah sedia terillusi iaitu wujud aku dan AKU.. Namanya syirik, iaitu mengadakan sesuatu (wujud lain) selainNya.. Mudahnya begini.. Siapakah Tuhan @ Allah tanpa aku yg berdiri ini. Siapa yg mewujudkan siapa? Allah yg mewujudkan aku atau aku yang mewujudkan Allah..

J: sya faham apa yang tokbiru matrikkan.... Tuhan yang wajibal ujud, tetapi kelihatan 'Insan'/ manusia pula yang mengambil tempatnya. (kerupaan jasad yang menyatakan ZAT). Sya tidak mempersoalkan apa yang tokbiru 'kasyafkan'. Dan apa yang sya jizbahkan juga tidak ada sesiapa yg dapat mempersoalkan... kerana ia sebahgian dari diri sya. Tidak berbezanya membaca huruf2 dengan membaca titik2 yang terbit darinya huruf2. Jangkauan perasaan seolah berbeza2, namun ia setara 'dialam Quddhus'.

Perasaan tidak menafikan keberadaan/ kebendaan/ jasad/ penampakan yg berlembaga, bahkan perasaan juga khasnya, menafikan keberadaan kerana kesentiasaan' ujudnya AZ ZAT.

Sya memahami pencapaian sdr kerana:

Hatiku mampu menerima aneka rupa *
Padang ragut bagi rusa2, biara bagi para rahib
kuil bagi berhala, ka‘bah bagi yang bertawaf *
papan tulis untuk Taurat, dan mushaf bagi al-Qur’an
Aku menganuti agama cinta, yang senantiasa ku hadapi *
langkahnya; itulah agamaku dan keimananku


Tetapi itu adalah lintasan ibn Arabi, namun bukanya sya.

'Berilmu atau tidak tetap dalam jaringan yg sama'.

Walau bagaimanapun kita teruskan kupasan2, yang mungkin mampu mencerna diri sya.

sya ta' pernah ketemui sesiapa, yg sya ketemui cuma perasaanKU semata2.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: TUHAN dan DefinasiNYA

Post  Sponsored content Today at 5:57 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum