MA'RIFAT' KETUHANAN

Page 6 of 9 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: MA'RIFAT' KETUHANAN

Post  spanjunk on Sat May 02, 2009 3:00 pm

salik wrote:si kuching tu tembak pakai peluru penabur.....habis orang terkena.


Duduknya di atas daratan
Cerita nya tentang dalam lauatan
Kalau duduknya didalam lautan,Mana dia nak boleh cerita.



miaw...miaw...miaw...
wakakakakakawakakak
wakakakakakakaka

macamane ler buleh terjumpa lak gambo nh....
tu la yang dia kuar dari dasar lautan untuk bercerita....
betul lah tuh....
avatar
spanjunk

Jumlah posting : 507
Registration date : 2009-01-18

View user profile

Back to top Go down

Re: MA'RIFAT' KETUHANAN

Post  salik on Sat May 02, 2009 4:13 pm

wah meriah lah pulak dapat kutuk kucing hari ni.
nanti kucing pun jawab
erm...

" tiada apa nak di kutuk, tiada apa nak dimarahi,"
" kesendirian , tanpa ada apa apa"

bagi kucing tak de apa apa daaaah, engkorang nak tembak pakai peluru apa pun tembak betul betul


tembak ,tembak,tembak,,,,dia tengak Zauk Tuh.....






avatar
salik

Jumlah posting : 1366
Registration date : 2009-03-28

View user profile

Back to top Go down

Re: MA'RIFAT' KETUHANAN

Post  hamim on Sat May 02, 2009 9:37 pm

kungkalikung wrote:
Bertafakkur dan merasa berjinak2 dengan bermunajah (berbisik2) dengan Allah Ta'ala.. menjauhkan diri daripada berbisik2 tentang makhluk. Menggunakan waktu menyingkap segala sirr (rahsia Kesendirian Tuhan), tentang dunia dan akhirat, alam langit dan bumi, yang ta' terlihat olih pancaindera (alam malakut)


Syurga, neraka, nabi, malaikat, akhirat cuma makluk2 (sifat2 KeTuhanan) yang majazi. Untuk apa kita berbicara tentang hal majazi (keterpedayaan)?

AR-RUM AYAT 16

16. Adapun orang-orang yang kafir dan mendustakan ayat-ayat Kami (Al Quran) serta (mendustakan) menemui hari akhirat, maka mereka tetap berada di dalam siksaan (neraka).

KERANA MAKHLUK ITU TELAH TERCIPTAKAN DIATAS KUDRAT DAN IRADATNYA. Syurga, neraka, nabi, malaikat, akhirat ADALAH IA BERAWAL DAN TANPA AKHIRNYA .DI KATAKAN IA KEKAL KERANA MENDATANG TATKALA BERTAKLUK KUDRAT DAN IRADAT ALLAH SWT PADA MENGEKALKANNYA.................TIADA DAYA DAN UPAYA MELAINKAN KUASA ALLAH JUA.....

hamim

Jumlah posting : 94
Registration date : 2009-02-01

View user profile

Back to top Go down

Re: MA'RIFAT' KETUHANAN

Post  salik on Sat May 02, 2009 9:45 pm

"ALLAH TIADA MENJADIKAN SEORANG MEMPUNYAI DUA HATI DI DALAM DADANYA"
avatar
salik

Jumlah posting : 1366
Registration date : 2009-03-28

View user profile

Back to top Go down

Re: MA'RIFAT' KETUHANAN

Post  salik on Sat May 02, 2009 10:21 pm

JADILAH ORANG YANG TIADA BAGI DIRINYA,
YANG ADA BAGI PENGHULU DAN TUANNYA,
JIKALAU TUANNYA MENGGERAKKANNYA,
NESCAYA IA BERGERAK
JIKALAU TUANNYA MENDIAMKANNYA,
NESCAYA IA DIAM,
SEANDAINYA TUANNYA MENCOBANYA,
NESCAYA IA REDHA,
TIADA LAGI PERSOALAN,
AKAN TETAPI DIA ITU DI HADAPAN ALLAH,
SEPERTI MAYAT DI HADAPAN YANG MEMANDIKAN..

Ihya ulummiddin Jilid 4
avatar
salik

Jumlah posting : 1366
Registration date : 2009-03-28

View user profile

Back to top Go down

Re: MA'RIFAT' KETUHANAN

Post  T R I N I T Y on Sun May 03, 2009 1:52 am

No komen....masing2 ada tauhidnay yg.Allah anugerahkan,
maksum adalah kehendak Allah mengikut peraturannya,

Aku belum berani untuk masuk kedalam alamnya namun
aku diperlihat peringkat itu.
Ku mohon untuk duduk dalam alam yg.dijadikan
melalui hakikat sifat,afaal dan asma`nya.

Walau pun alam bersifat,bernama dan segala gerak adalah
kudratnya....ia masih berpaut pada alam zatnya jua.
Semua tak terpisah dari zatnya.

Walaupun kita tidak merasa Allah itu dekat namun Allah telah
menyatakan bahawa ia sangat hampir dan lebih hampir dari segala
yg.menghampiri.

Maka usahlah bimbang jika hijab2 itu belum atau tidak tersingkap.
Ada baik dan buruknya.Segala asbab adalah hijab.
Segala akal adalah penghijab pandangan.

Tanpa hakikat pandangan adalah melalui filter2.
Allah telah menyatakan bahawa tidaklah ia mencipta itu saja2 dan sia2.
Maka ada caranya untuk segala ilusi dan fantasi itu ditukarkan menjadi
suatu yang akan terus kekal.

Kita lupa akan sifat ganjil yg.dimileki Allah.Iaitu HARUS.
Harus adalah sifat mutlak dan kuasa vito.Tiada perlu berunding dan
menanyakan pendapat atau berdasarkan sifat dan afaalnya.
avatar
T R I N I T Y

Jumlah posting : 743
Registration date : 2009-03-10

View user profile

Back to top Go down

Re: MA'RIFAT' KETUHANAN

Post  T R I N I T Y on Sun May 10, 2009 5:20 am

Nak dikatakan makrifat itu suatu ilmu mungkin kurang tepat.
Apa yg.boleh difahami tentang makrifat itu ialah pembukaan hijab.

Seseorang perlu membebaskan diri dari pengaruh ilmu yg.dimiliki akal.Kerana
akal yg.masih menyimpan fakta ilmu akan keliru untuk mengenal tuhan.
Mana mungkin ilmu dijadikan piawaian untuk kenal yang maha halus.Tentunya
akal akan membuat pelbagai bayangan dan persepsi pengenalannya mengikut
logik akal.

Terbuka hijab bermakna mengenal hakikat.Hakikat yg.dulunya diimani dengan
konsep berakidah,..kini difahami dengan konsep bertauhid.

Semua orang yg.beriman akan mengatakan semua ciptaan adalah dijadikan tuhan.
Manusia tak perlu memikirkan bagaimana tuhan menciptanya melainkan sebagai
mempelajari contoh2 ciptaan tuhan untuk kehidupan.

Makrifah bukan lagi bertujuan mengenal tuhan, sebaliknya untuk memberi kekuatan
iman dengan tahaf yakin.Namun makrifah itu ada sukatannya mengikut asas iman
yg.diusahakan oleh seseorang dan pelbagai sokongan lain.

Hijab yg.mengelirukan manusia itu berlapis lapis.Semuanya adalah unsur2 sirik.Hingga
sehalus sirik dan lagi tersembunyi.
avatar
T R I N I T Y

Jumlah posting : 743
Registration date : 2009-03-10

View user profile

Back to top Go down

Re: MA'RIFAT' KETUHANAN

Post  T R I N I T Y on Mon May 25, 2009 5:59 am

Mengenal jalan akal memerlukan dalil.Dalil adalah bukti kejadian.Bagaimana bukti kejadian boleh
menjadi dalil. Kerana adanya ilmu dan petunjuk Alquran.

Apakah semudah itu nak beriman dengan ayat2 Alquran? Kembali kepada akal memikirkan semula
kenyataan alquran dengan kebenaran yg.dinyatakan.

Masuk alam mengenal adalah kurnia.Semua yg.sudi memikirkan tentang tuhan akan dibukakan
makrifat.Tak kira apa agama semuanya manusia ciptaan Allah.Kasih sayang dan pemurahnya bukan
tertakluk pada ukuran bangsa dan pelbagai anutan.Yang jahil akan diberi hidayah petunjuk.Selepas itu adalah kesesatan itu dipilih oleh manusia sendiri.

Makrifah adalah pengenalan.Mengenalkan segala ciptaan adalah kejadian2 yg.lahir dari kesan
kekuasaan zatnya.Maka segala bentuk terjadi dan tercipta kerana sifat kasih sayang,rahmat,
maha pencipta,penghukum dan tidak terhingga.

Oleh itu melihat ciptan melalui makrifat akan nampak sifat2 kebesaran.Dimana wujudnya wajah2
nya pada setiap barang yg.dicipta.

Haiwan tak berkaki namun diciptakan tuhan boleh berjalan dengan perutnya.Semut yg.kecil mampu
mengangkat barang yg.lebih berat dari tubuhnya.Tumbuhan yg.boleh menghasilkan oksijan disiang hari dan karban dioksida dimalam hari.

Ilmu sain adalah sebahagian ilmu Allah yg.diajarkan.Hanya sedikit yg.bermakrifat melaluinya.
Ilmu kebatinan dianugerahkan pada manusia,..ramai pula yg.menjadi sirik.
avatar
T R I N I T Y

Jumlah posting : 743
Registration date : 2009-03-10

View user profile

Back to top Go down

Re: MA'RIFAT' KETUHANAN

Post  Merpati Putih on Mon May 25, 2009 11:31 am

'KITA' harus merobah cara pemusatan konsep dari pemikiran 'kuno' atau pendirian yang berpusar dan bergantung disekitar 'TUHAN', kepada mengkaji diri "KENAL DIRI KEDIRIAN', kerana 'KEDIRIAN' itu adalah tuhan yang dicari2. Dan 'KESEDARAN' adalah sifat 'TUHAN'.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.
avatar
Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: MA'RIFAT' KETUHANAN

Post  T R I N I T Y on Tue May 26, 2009 1:30 am

Wujud bukan untuk dilihat tapi untuk kehadiran setiap yg.hadir.
Yang menghadirkan dengan yang hadir tidaklah serupa.
Tahu dan yg.mengetahui.
Mempunyai kuasa dan yang berkuasa.
Hidup dan yg.menghidupkan.
Jadi dengan yg.terjadi.
Yang terjadi dengan menjadikan.

Esanya kerana IA meliputi semua kedudukan.
avatar
T R I N I T Y

Jumlah posting : 743
Registration date : 2009-03-10

View user profile

Back to top Go down

Re: MA'RIFAT' KETUHANAN

Post  nackea on Tue May 26, 2009 3:39 am

Hijab adalah diriMU sendiri....terbuka hijab bila tiada lagi diri Very Happy

nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: MA'RIFAT' KETUHANAN

Post  spanjunk on Tue May 26, 2009 4:15 am

nackea wrote:Hijab adalah diriMU sendiri....terbuka hijab bila tiada lagi diri Very Happy
lerrrrrrrr
kalau dah terbuka hijab...
MAKA TERBUKA LAH DIRI........
DAH LU KATA HIJAB TUH ADALAH DIRI LU SENDIRI
WAKAKAKAKAKKA
kalau dah takde nak bukak macamane.......
mustahil.... mustahil...........
YANG WAJIB TUH ADE........
KALAU DAH TAKDE....
TAK YAH CITE DAH....
BUANG KAREN JEK....
WAKAKAKAKA
avatar
spanjunk

Jumlah posting : 507
Registration date : 2009-01-18

View user profile

Back to top Go down

Re: MA'RIFAT' KETUHANAN

Post  nackea on Tue May 26, 2009 4:20 am

spanjunk wrote:
nackea wrote:Hijab adalah diriMU sendiri....terbuka hijab bila tiada lagi diri Very Happy
lerrrrrrrr
kalau dah terbuka hijab...
MAKA TERBUKA LAH DIRI........
DAH LU KATA HIJAB TUH ADALAH DIRI LU SENDIRI
WAKAKAKAKAKKA
kalau dah takde nak bukak macamane.......
mustahil.... mustahil...........
YANG WAJIB TUH ADE........
KALAU DAH TAKDE....
TAK YAH CITE DAH....
BUANG KAREN JEK....
WAKAKAKAKA

Terbuka kejap je lepas tu tertutup balik lerrr he he he

nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: MA'RIFAT' KETUHANAN

Post  spanjunk on Tue May 26, 2009 4:25 am

nackea wrote:
spanjunk wrote:
nackea wrote:Hijab adalah diriMU sendiri....terbuka hijab bila tiada lagi diri Very Happy
lerrrrrrrr
kalau dah terbuka hijab...
MAKA TERBUKA LAH DIRI........
DAH LU KATA HIJAB TUH ADALAH DIRI LU SENDIRI
WAKAKAKAKAKKA
kalau dah takde nak bukak macamane.......
mustahil.... mustahil...........
YANG WAJIB TUH ADE........
KALAU DAH TAKDE....
TAK YAH CITE DAH....
BUANG KAREN JEK....
WAKAKAKAKA

Terbuka kejap je lepas tu tertutup balik lerrr he he he
wakakakakaka
macam chipsmore lak.....
wakakakakakakakaka
mabok ler tuh....
free...freee... jek mabok....
avatar
spanjunk

Jumlah posting : 507
Registration date : 2009-01-18

View user profile

Back to top Go down

Re: MA'RIFAT' KETUHANAN

Post  T R I N I T Y on Tue May 26, 2009 4:30 am

Itu macam ka...kiranya belum masuk bab fana baqa le ni..
Jadilah umpama pohon yg.pucuknya dilangit dan akarnya masih teguh dibumi.
Cahaya dan apinya tak berpisah.

Bukan kerana terhijab,..tapi disilaukan oleh cahayanya.Mana mampu melihat apinya.
Kena pakai cermin mata itam le.
avatar
T R I N I T Y

Jumlah posting : 743
Registration date : 2009-03-10

View user profile

Back to top Go down

Re: MA'RIFAT' KETUHANAN

Post  nackea on Tue May 26, 2009 4:38 am

T R I N I T Y wrote:Itu macam ka...kiranya belum masuk bab fana baqa le ni..
Jadilah umpama pohon yg.pucuknya dilangit dan akarnya masih teguh dibumi.
Cahaya dan apinya tak berpisah.

Bukan kerana terhijab,..tapi disilaukan oleh cahayanya.Mana mampu melihat apinya.
Kena pakai cermin mata itam le.
Nabi SAW pun turun balik lepas naik mikraj inikan pula umatnya he he he
kalau Nabi SAW tak turun maka tak ada la yang Islam hari ini he he he

nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: MA'RIFAT' KETUHANAN

Post  spanjunk on Tue May 26, 2009 4:44 am

nackea wrote:
T R I N I T Y wrote:Itu macam ka...kiranya belum masuk bab fana baqa le ni..
Jadilah umpama pohon yg.pucuknya dilangit dan akarnya masih teguh dibumi.
Cahaya dan apinya tak berpisah.

Bukan kerana terhijab,..tapi disilaukan oleh cahayanya.Mana mampu melihat apinya.
Kena pakai cermin mata itam le.
Nabi SAW pun turun balik lepas naik mikraj inikan pula umatnya he he he
kalau Nabi SAW tak turun maka tak ada la yang Islam hari ini he he he
BETUL LAH TUH.......
MEHRABBB LE PULAK...
avatar
spanjunk

Jumlah posting : 507
Registration date : 2009-01-18

View user profile

Back to top Go down

Re: MA'RIFAT' KETUHANAN

Post  nackea on Tue May 26, 2009 4:57 am

Macam kes bawa keta tiba2 terlelap pasti sedar balik..kalau tidak masuk parit ler jawabnya Very Happy

nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: MA'RIFAT' KETUHANAN

Post  T R I N I T Y on Wed May 27, 2009 1:09 am

Kalau masuk parit pun sedar gak,..tapi kat hospital atau batu 2 Very Happy

Bila kita dengar cerita pasal makrifat ne,..kita rasa ia suatu yg.sukar atau hebat.
Semua manusia boleh mendatangi hal makrifat.Seperti seorang yg.melihat wanita
yg.bertutup.Pandang sekali kira ok.Masuk kali kedua,...ilmu makrifat dah datang... Laughing

Jadi,..bolehlah disifatkan hal makrifat ne ialah akal.Alat penghubungnya mata,telinga,hidung
dan sentuhan rasa.Bergantung pada ilmunya.Kalau ilmunya terhad maka sekadar itu saja
yg.difahami.

Makrifat yg.datang dari Allah adalah suatu yg.bermula dari peringkat atas dan turun.Yang
diusahakan manusia adalah yg.datang dari ilmu dan akal untuk naik keatas dan akhirnya
terbatas.

Masa terbatas ni la,...perlu bersabar menanti yg.atas datang menjelaskan.
avatar
T R I N I T Y

Jumlah posting : 743
Registration date : 2009-03-10

View user profile

Back to top Go down

Re: MA'RIFAT' KETUHANAN

Post  nackea on Wed May 27, 2009 1:21 am

T R I N I T Y wrote:Kalau masuk parit pun sedar gak,..tapi kat hospital atau batu 2 Very Happy

Bila kita dengar cerita pasal makrifat ne,..kita rasa ia suatu yg.sukar atau hebat.
Semua manusia boleh mendatangi hal makrifat.Seperti seorang yg.melihat wanita
yg.bertutup.Pandang sekali kira ok.Masuk kali kedua,...ilmu makrifat dah datang... Laughing

Jadi,..bolehlah disifatkan hal makrifat ne ialah akal.Alat penghubungnya mata,telinga,hidung
dan sentuhan rasa.Bergantung pada ilmunya.Kalau ilmunya terhad maka sekadar itu saja
yg.difahami.

Makrifat yg.datang dari Allah adalah suatu yg.bermula dari peringkat atas dan turun.Yang
diusahakan manusia adalah yg.datang dari ilmu dan akal untuk naik keatas dan akhirnya
terbatas.

Masa terbatas ni la,...perlu bersabar menanti yg.atas datang menjelaskan.

Yang datangnya tak dijemput dan perginya tak diusir Very Happy

nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: MA'RIFAT' KETUHANAN

Post  T R I N I T Y on Wed May 27, 2009 1:34 am

Sebab katanya jalan ku bukan paksaan.Melainkan kerana Rahmat pengasih dan penyayangnya.
Telah disempurnakan jembatan2 sebagai laluan,tanda2 jalan yg.selamat dan berbahaya.
Dah puas rasa senang,..cubalah rasa susah pulak.Tapi bab nak rasa susah ne yg.susah.
Yang dah puas rasa susah,...ada yg.putus asa pulak.Sedangkan tuhan kata,..ujiannya adalah
sekadar kemampuannya.

Tak sabar le tu...

Yang dak expert dijalan raya tu lain la.
Undang2 bila ada penguat kuasa jek.
Itu pun silap drift,...drifting jadinya.Sebab hukum alam tersilap.
avatar
T R I N I T Y

Jumlah posting : 743
Registration date : 2009-03-10

View user profile

Back to top Go down

Re: MA'RIFAT' KETUHANAN

Post  Merpati Putih on Wed Jun 03, 2009 12:54 am


Your remedy is within you, but you do not sense it.

Your sickness is from you, but you do not perceive it.

You presume you are a small entity.
But within you, the entire universe is enfolding.

You are indeed the 'EVIDENT BOOK'.
By 'WHOSE' alphabet , the hidden becomes 'THE MANIFEST'.

Therefore, you have no need to look beyond yourself.
What you seek is within you, if only you reflect.


Tejemahan tbs

'Penyelesaian segala' ada pada dirimu, tetapi tidak kamu sadari.

Penyakit berpunca darimu, tetapi kamu tidak mengetahuinya.

Kamu menganggap diriMU seolah2 kejadian yang kerdil. Bahkan didalam diriMU, keseluruhan alam semesta diliputi

Kamu sesungguhnya 'KITAB PENYAKSIAN' . Dengan huruf 'diriNYA', yang tersembunyi, menjadi 'YANG NYATA'.

Jesteru itu, kamu tidak perlu menjangkau/ mencari di luar dirimu sendiri. Apa yang kamu cari adalah sebatian diriMU, kiranya kamu mampu merenung/ meneliti.


-ALI BIN ABU THOLIB (r.a)


_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.
avatar
Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: MA'RIFAT' KETUHANAN

Post  spanjunk on Wed Jun 03, 2009 1:28 am



wakakakakaka....
nampaknya kanak2 pun seakan2 paham juga....lastly nak tanye sape ekkk??? wakakakak


TELAH BERSABDA RASULULLAH SAW PADA KHUTBAH TERAKHIRNYA...

Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku. Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya telah aku sampaikan risalahMu kepada hamba-hambaMU.


.....yang tiada itu tetap TIADA.... melainkan ADA-NYA.....
avatar
spanjunk

Jumlah posting : 507
Registration date : 2009-01-18

View user profile

Back to top Go down

Re: MA'RIFAT' KETUHANAN

Post  kutip03 on Wed Jul 15, 2009 3:58 am

ASSALAMUALAIKUM PADA TRINITY,
Salam buat Spunjunk,Merpati Putih,Prime,Salik Dan Murah, sebelum saya teruskan terlebih dahulu saya ingin memohon maaf sekiranya saya celupar atau salah semasa masuk dalam forum ini. Bagi saya yang baru ni ingin lah kiranya ditunjjuk ajar apa yang kurang dalam masaalah ugama.Apa yang pasti kita sama-sama mencari keredhaan ALLAH s.w.t.

kutip03

Jumlah posting : 21
Registration date : 2009-07-15

View user profile

Back to top Go down

Re: MA'RIFAT' KETUHANAN

Post  kutip03 on Wed Jul 15, 2009 4:03 am

Kali pertama jumpa spunjunk, salik, prime merpati putih, murahsaya telah kenal siapa anda dan ini kali kedua kita bertemu di forum. confused

kutip03

Jumlah posting : 21
Registration date : 2009-07-15

View user profile

Back to top Go down

Re: MA'RIFAT' KETUHANAN

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 6 of 9 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum