SYAITAN! OH SYAITAN!

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Re: SYAITAN! OH SYAITAN!

Post  nackea on Tue May 26, 2009 9:13 pm

kungkalikung wrote:
Yang lucunya, manusia percaya pada KEESAAN TUHAN, tetapi ta' menganggap yang TUHAN tu berkuasa diatas segala2nya. Ada pula kuasa2 lain disamping TUHAN
Bukan begitu kuasa ada levelnya misalnya kalau di rumah memang la bapa itu mempunyai kuasa ke atas keluarganya tapi kuasa itu hilang bila bapa tadi berada di tempat kerja. Di tempat kerja dia kena buat apa yang diarahkan oleh ketuanya - dia tidak lagi mempunyai kuasa untuk mengeluarkan arahan. Di tempat kerja boss dia pula yang berkuasa. Boss dia pula hilang kuasanya bila berada dengan pengarah syarikat. Dia tidak lagi boleh memberi arahan tetapi menerima arahan. Di dalam hutan harimau la yang berkuasa namun kuasa ini hilang bila harimau itu dikurung di dalam Zoo. Memang tuhan berkuasa penuh tetapi tuhan juga memberikan kuasa kepada sesiapa yang dia kehendaki sepertimana dia memberi pendengaran dan penglihatan kepada sesiapa yang dia kehendaki. Inilah sistem yang tuhan atur dalam kerajaannya di bumi. Kalau di langit lain pulak sistemnnya.

nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: SYAITAN! OH SYAITAN!

Post  nackea on Tue May 26, 2009 9:30 pm

kungkalikung wrote:
TUHAN menguasai SYAITAN untuk memperdayakan ADAM dan HAWA.

TUHAN menguasai ADAM untuk terpedaya dengan bujukan SYAITAN agar memakan buah KHULDI.

Maka siapakah sebenarnya yang memperdayakan SYAITAN, ADAM, HAWA... seterusnya umat MANUSIA2.

Bahkan SYAITAN, ADAM, HAWA... dan umat MANUSIA2 tidak pernah minta dilahirkan atau dicipta.Dan secara kelucuannya manusia yang dikuasai bebuat dosa2, dikuasai pula untuk mengisi neraka2.

Kalau menggunakan akal!!!, sesungguhnya pasti tak masuk akal yang rasional.

Benar memahami kerja buat tuhan bukan dengan akal yang rasional kerana akal yang rasional tak pernah faham dan tak akan faham kenapa seorang pelajar melayu tiba-tiba bercakap siam dan memaki hamun semua orang dan menutup pula kedua telinganya bila mendengar azan. Akal yang rasional tak akan faham bagaimana seorang wali boleh berjalan di atas air atau bagaimana serpihan kaca-kaca halus boleh terbit dari badan seorang wanita. ini semua adalah kejadian-kejadian yang tak logik pada akal tetapi tetap berlaku bahkan boleh disaksikan dengan mata kepala seorang yang waras. Nah bila logik akal tidak boleh menghuraikan kejadian-kejadian ini maka akal yang rasianal menamakan ini sebagai kejadian-kejadian aneh atau tak masuk akal. Kita terlalu lama hidup dalam alam sebab dan akibat maka segala kerja buat tuhan juga kita ukur dari sudut sebab dan akibat. Kenapa Iblis menghasut adam sebab tuhan yang berkehendak demikian. Satu dalil yang cukup kuat yang tuhan beri kepada kita dalam memahami kerja buat tuhan ialah bila tuhan bagitahu pada para malaikat yang dia nak jadikan manusia. Apa kata para malaikat ? Mereka ramai-ramai tanya tuhan "Apakah engkau hendak jadikan manusia yang banyak membuat kerosakan" - nampak tu tuhan baru je bagitahu plan dia nak buat manusia tetapi para malaikat sudah persoalkan plan tuhan itu belum lagi kerja buat tuhan baru plan saja. Para malaikat sendiri tak boleh faham plan tuhan apalagi kerja buat tuhan inikan pula kungkalikung yang pada namanya saja sudah menunjukkan keliru dengan apa yang telah berlaku Smile

nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: SYAITAN! OH SYAITAN!

Post  salik on Tue May 26, 2009 10:14 pm

NAMPAK NYA YANG TAK REDHA DENGAN KETETAPAN TUHAN, MAKA DIBERITAKAN KENALAH PERGI MERANTAU MENCARI BUMI YANG LAIN SEBAGAI TEMPAT TINGGAL KAMU.

salik

Jumlah posting : 1366
Registration date : 2009-03-28

View user profile

Back to top Go down

Re: SYAITAN! OH SYAITAN!

Post  kungkalikung on Tue May 26, 2009 11:02 pm

Sedang IA sadar dan memiliki kecerdasan yang TEMBUS/ AL LADUNIYAH (ALMUKASYAFAH), yang mampu meneliti segala pengertian yang TIDAK MEMERLUKAN UNGKAPAN2 dan TEORI2 MANUSIA.

MANUSIA TELAH PUN DISELAMATKAN OLIH ALLAH/ TUHAN DIDUNIA DAN AKHIRAT, dalam apa jua perkertinya.

Demikianlah dilarang berbicara tentang RAHSIA TAQDIR.

kungkalikung

Jumlah posting : 99
Registration date : 2009-03-28

View user profile

Back to top Go down

Re: SYAITAN! OH SYAITAN!

Post  nackea on Wed May 27, 2009 1:14 am

Bagaimana aku ini tuhan jika aku tidak ada kuasa ? Aku jadikan neraka kerana aku mahu jadikan neraka dan aku jadikan jin & manusia sebagai isi neraka kerana aku mahu isikan mereka di situ kerana aku ini tuhan yang maha berkuasa. Aku berbuat apa yang aku mahu perbuat. Aku tidakl berhajat pada sebab dalam iradat ku. Kudrat ku adalah apa saja yang aku berkehendak kerana aku ini tuhan yang maha berkehendak Very Happy

nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: SYAITAN! OH SYAITAN!

Post  T R I N I T Y on Wed May 27, 2009 1:23 am

Masaalahnya ialah manusia yg.sedang berenang untuk menyelamatkan diri yang masih belum
sampai kepantai.Oleh itu,..harapan mereka untuk selamat ialah kepada sapa saja yg.pertama
memberi pertolongan.

Untuk manusia keluar dari jajahan akal dan ilmu bukanlah tugas mereka.Kerana mereka telah
bermula dari jambatan2 yg.telah mereka gunakan untuk menyeberangi daerah2.Mereka pula
tidak tau kaedah2 lain yg.lebih canggih untuk perjalanannya hinggalah ditemukan dengan guru
yg.menerangkan.

Malangnya,..tak semua guru yg.berjaya sampai mampu menjelaskan kerana tiada suatu yg.
logik pada akal mereka untuk menyokong fakta kebenaran melainkan ikhlas hajatnya.

T R I N I T Y

Jumlah posting : 743
Registration date : 2009-03-10

View user profile

Back to top Go down

Re: SYAITAN! OH SYAITAN!

Post  nackea on Wed May 27, 2009 1:28 am

T R I N I T Y wrote:Masaalahnya ialah manusia yg.sedang berenang untuk menyelamatkan diri yang masih belum
sampai kepantai.Oleh itu,..harapan mereka untuk selamat ialah kepada sapa saja yg.pertama
memberi pertolongan.

Untuk manusia keluar dari jajahan akal dan ilmu bukanlah tugas mereka.Kerana mereka telah
bermula dari jambatan2 yg.telah mereka gunakan untuk menyeberangi daerah2.Mereka pula
tidak tau kaedah2 lain yg.lebih canggih untuk perjalanannya hinggalah ditemukan dengan guru
yg.menerangkan.

Malangnya,..tak semua guru yg.berjaya sampai mampu menjelaskan kerana tiada suatu yg.
logik pada akal mereka untuk menyokong fakta kebenaran melainkan ikhlas hajatnya.
Manusia mendahului tuhan bila mulutnya berkata "Inilah takdir atas diriku" sedangkan takdir itu belum lagi berlaku. Para malaikat pernah tertipu dengan takdir apabila mereka bertanya "Apakah engkau hendak menjadikan manusia yang banyak membuat kerosakan ?" sedangkan mereka belum ada pengetahuan tentangnya.

nackea

Jumlah posting : 78
Registration date : 2008-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: SYAITAN! OH SYAITAN!

Post  T R I N I T Y on Wed May 27, 2009 1:39 am

Sebab mereka tu baca Qada`nya saja.Yang Qadarnya belum ketahui.Kalau ketahui,..lagilah
derhaka.Sang iblis pun ambil kesempatan untk mengajar bagaimana untuk mengubah qadar tu.
Sebagaimana Adam dinasihatkan untuk makan buah Quldi agar kekal duduk dalam surga.

T R I N I T Y

Jumlah posting : 743
Registration date : 2009-03-10

View user profile

Back to top Go down

Re: SYAITAN! OH SYAITAN!

Post  salik on Wed May 27, 2009 11:32 am

Jika sungguh hendak mahkota
Penat dan sakit janganlah takut
Sekelian datang jangan terkejut
Di dalam hati janganlah kusut

salik

Jumlah posting : 1366
Registration date : 2009-03-28

View user profile

Back to top Go down

Re: SYAITAN! OH SYAITAN!

Post  spanjunk on Wed May 27, 2009 9:21 pm

nackea wrote:Bagaimana aku ini tuhan jika aku tidak ada kuasa ? Aku jadikan neraka kerana aku mahu jadikan neraka dan aku jadikan jin & manusia sebagai isi neraka kerana aku mahu isikan mereka di situ kerana aku ini tuhan yang maha berkuasa. Aku berbuat apa yang aku mahu perbuat. Aku tidakl berhajat pada sebab dalam iradat ku. Kudrat ku adalah apa saja yang aku berkehendak kerana aku ini tuhan yang maha berkehendak Very Happy
ikhlas kah kamu????
afro

spanjunk

Jumlah posting : 507
Registration date : 2009-01-18

View user profile

Back to top Go down

Re: SYAITAN! OH SYAITAN!

Post  salik on Wed May 27, 2009 9:52 pm

spanjunk wrote:
nackea wrote:Bagaimana aku ini tuhan jika aku tidak ada kuasa ? Aku jadikan neraka kerana aku mahu jadikan neraka dan aku jadikan jin & manusia sebagai isi neraka kerana aku mahu isikan mereka di situ kerana aku ini tuhan yang maha berkuasa. Aku berbuat apa yang aku mahu perbuat. Aku tidakl berhajat pada sebab dalam iradat ku. Kudrat ku adalah apa saja yang aku berkehendak kerana aku ini tuhan yang maha berkehendak Very Happy
ikhlas kah kamu????
afro

SIAPAKAH AKU ?? DISITU
DAN SIAPAKAH KAMU?? DISINUN
Very Happy

salik

Jumlah posting : 1366
Registration date : 2009-03-28

View user profile

Back to top Go down

Re: SYAITAN! OH SYAITAN!

Post  T R I N I T Y on Thu May 28, 2009 4:12 am

Jom..kita jejaki sejarah setan ne.Pertama pengetahuan tu kita tau dari kata2 penyampai.
Terutama ibu bapa kita.Kemudian diperkukuhkan dengan Alquran.Tak cukup lagi,...kita jejaki
sejarahnya melalui kisah yg.dikisahkan dalam quran.

Hanya sebagai pengetahuan dan itu pun sebahagian diri yg.terpisah untuk dikenali.Baru kita
dapat mencari diri yg.hilang.Bila dah ditawan,..baru lah kata,...setan tak wujud melainkan aku.

T R I N I T Y

Jumlah posting : 743
Registration date : 2009-03-10

View user profile

Back to top Go down

Re: SYAITAN! OH SYAITAN!

Post  Merpati Putih on Mon Mar 01, 2010 11:59 pm

Syaitan adalah para jurutera 'kejahatan'.. dan ia sebahagian dari ciptaan 'Tuhan'. Bagi sesiapa yang percaya adanya syaitan... maka syaitan adalah 'keperluan' sebagai alat Tuhan dalam mengatur pentadbiranNYA.

_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: SYAITAN! OH SYAITAN!

Post  Merpati Putih on Sat Aug 21, 2010 12:02 am


Aku Rodzi: "Diberitahu, didalam bulan puasa, setan-setan akan dirantai, dibelenggu, diikat agar tidak bisa mengganggu, tidak bisa menghasut, tidak bisa makan, tidak bisa minum, tidak bisa itu dan ini.
yang dibenarkan cuma puasa..."


_________________
KeAKUANKU SENTIASA ESA.

Merpati Putih
Admin

Jumlah posting : 2450
Registration date : 2008-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: SYAITAN! OH SYAITAN!

Post  Sponsored content Today at 5:52 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum